Η επίθεση του Ιράν με 200 και πλέον βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ χθες, 1η Οκτωβρίου, σηματοδοτεί την D-day όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τον... μισό πλανήτη!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι Ιρανοί απαντώντας έμπρακτα στην πίεση που τους ασκούσε ο μουσουλμανικός κόσμος για αντίποινα στο Ισραήλ, προχώρησε σε μια κίνηση, η οποία, μπορεί να οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή αλλά και τη συγκεκριμένη χώρα σε αδιέξοδο. Αν οι μουλάδες της Τεχεράνης εκτόξευσαν τους πυραύλους για να ικανοποιήσουν τον μουσουλμανικό κόσμο και να βγάλουν την... υποχρέωση, αυτό δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Από την άλλη, ξέρουν ότι η τύχη τους στο εσωτερικό της χώρας παίζεται από μέρα σε μέρα και ίσως τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα, αν ο πόλεμος έρθει στην... πόρτα των πολιτών του Ιράν.
Η επίθεση κατά του Ισραήλ δημιουργεί την... ικανοποίηση στους ακραίους ισλαμιστές ότι υπήρξε απάντηση στον Νετανιάχου, ωστόσο, η μαζική εκτόξευση ενός τόσο μεγάλου αριθμού πυραύλων κατά ισραηλινού εδάφους, ως... τιμωρία για την ημι-διάλυση της Χεσμπολάχ και την απονεύρωση της Χαμάς, βάζει "φωτιά" στην περιοχή. Το Ισραήλ είναι δεδομένο ότι μετά την επίθεση που δέχθηκε, θα έχει ακόμη πιο ενεργά δίπλα του τις ΗΠΑ, οι οποίες θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική "ομπρέλα" προστασίας του. Αυτό σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιτεθούν με μεγαλύτερη συχνότητα και με πιο σκληρά χτυπήματα κατά του Λιβάνου για να... ξετρυπώσουν πλήρως τη Χεσμπολάχ, κατά της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης για να καθαρίσουν τα τελευταία "υπολείμματα" της Χαμάς, αλλά και κατά των θέσεων των Χούθι στην Υεμένη.
Το... μπέρδεμα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αν ο Νετανιάχου αποφασίσει να χτυπήσει θέσεις μέσα στη Συρία, όπου οι Ρώσοι κάνουν παιχνίδι με τον Άσσαντ, ο οποίος μάχεται το ISIS. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι για "χειρουργικά" χτυπήματα και μέσα στο Ιράκ, καθώς οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, πέρασαν πάνω από το Ιράκ, το οποίο παρατηρούσε απλά την πορεία τους...
Μέσα σε όλα αυτά, η... προσγείωση ιρανικών πυραύλων made in Russia, σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα καλό... πάτημα για τη Δύση, ώστε να δώσει στον Ζελένσκι την έγκριση για να χρησιμοποιήσει προωθημένα δυτικά όπλα. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ρωσία ίσως ενεργοποιήσει και πυρηνικά, όπως έχει προειδοποιήσει ο εισβολέας Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αν οι Ρώσοι ενεργοποιήσουν πυρηνικά στην Ουκρανία και οι Ιρανοί εκτοξεύσουν τέτοια όπλα κατά του Ισραήλ, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, τότε έχουμε μπροστά μας το σενάριο του ακραίου γεωπολιτικού και οικονομικού κινδύνου.
Ο Νετανιάχου, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη σφαγή της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, αισθανόταν πολύ δυνατός. Τα εντυπωσιακά χτυπήματα με τους βομβητές και τους ασυρμάτους κατά της Χεσμπολάχ και των μελών της, η εξόντωση του Νασράλα και σχεδόν του μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών και επιχειρησιακών στελεχών της, είχαν ανεβάσει τις "μετοχές" του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Ιδίως το χτύπημα εντός του Ιράν κατά του Χανίγια, ήταν "μαχαιριά" για τους μουλάδες, οι οποίοι, υποτίθεται ότι "απάντησαν" στο Ισραήλ με την επίθεση μέσω drones, την οποία είχαν προαναγγείλει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίθεση των Ιρανών κατά του Ισραήλ πιέζει τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι στον "άξονα του κακού". Οι ΗΠΑ κρατούν στα χέρια τους την προστασία του Ισραήλ, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να πάνε κόντρα, αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορούν να μείνουν και αμέτοχοι όταν υπάρχουν συμφέροντα στην περιοχή. Μέσα σε όλα αυτά, δεν ξέρουμε την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά και πολλών αραβικών χωρών, που... γαβγίζουν κατά του Ισραήλ, αλλά δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους το... ανάθεμα και την... αμαρτία, καθώς δεν μπορούν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.
Οι συγκλονιστικές εξελίξεις εντείνουν την κινητικότητα σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, με φόντο όμως τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο μετά από πολλές εβδομάδες καθήλωσης στα επίπεδα των 72-74 δολαρίων το βαρέλι, όπως ήταν φυσικό "ψήλωσε" ξαφνικά χθες, ενώ η νέα άνοδος του χρυσού σε ιστορικό υψηλό, αντανακλά τη βεβαιότητα της εκδήλωσης του χειρότερου σεναρίου στη Μέση Ανατολή. Τα χρηματιστήρια πιέστηκαν χθες μετά την εκδήλωση των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ και από δω και πέρα το ερώτημα που... βασανίζει τις αγορές είναι πόσο σφοδρή θα είναι η σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή και πόσο θα διαρκέσει.
Η προειδοποίηση Νετανιάχου ότι σύντομα ο λαός του Ιράν θα απαλλαγεί από τους μουλάδες, δείχνει ότι επιδιώκει ξεκάθαρα να ρίξει το θεοκρατικό καθεστώς, προκαλώντας πόνο. Και μην ξεχνάμε ότι το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους "παίκτες" στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την παράμετρο των αμερικανικών εκλογών, όπου θα υπάρξει αποτύπωμα των τελευταίων εξελίξεων. Η εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο όπου πρέπει να υπερασπιστεί το Ισραήλ στη μάχη κατά του "άξονα του κακού" θα δώσει "πόντους" στην Κάμαλα Χάρις και τους Δημοκρατικούς, αλλά, η ζημιά στην οικονομία θα μεγαλώνει.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πρέπει να τεθούν σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού", καθώς, υπάρχει η αυξημένη επιρροή και στήριξη της Ρωσίας στο Ιράν, που μπορεί να έχει και προεκτάσεις στην Ουκρανία με κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο πεδίο της μάχης. Άρα, Ευρωπαίοι και ΗΠΑ πρέπει να οργανώσουν την τακτική τους με φόντο μια ενδεχόμενη κλιμάκωση στην Ουκρανία, που θα έρθει ως συνέχεια της... κολάσεως στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να ενεργοποιήσουν έκτακτα σενάρια για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στις οικονομίες.
Το ακριβό πετρέλαιο, θα δώσει ώθηση στο φυσικό αέριο και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η αναταραχή στις αεροπορικές μεταφορές, θα προκαλέσουν ένα οικονομικό ντόμινο με απροσδιόριστες συνέπειες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν μπει στον... χορό και κανείς δεν ξέρει ποιος θα φύγει πρώτος ή ποιος θα πάρει μαζί του και τους άλλους. Ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο Νετανιάχου και η απάντηση του στο Ιράν θα καθορίσει αντιστοίχως και το... περιεχόμενο της απάντησης που θα δώσει η Τεχεράνη, αφήνοντας αποτύπωμα και στην παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος έγινε πιο άγριος και πιο απρόβλεπτος. Αυτό δεν είναι καλό νέο για κανένα μας...