Τρόπους να βάλει «μαχαίρι» στις εκπομπές μεθανίου, ενός εκ των βασικών αερίων του θερμοκηπίου, αναζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν βλέπει άλλη εναλλακτική, πέραν της μείωσης του ζωικού αποθέματος στην περιοχή.
Σύμφωνα με έκθεση του CE Delft για το Changing Markets Foundation, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί σημαντικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Μοναδική λύση είναι να πείσει το 10% των πολιτών να αλλάξει τη διατροφή του και να περιορίσει την κατανάλωση σε γαλακτοκομικά και κρέας κατά 34%.
Η μείωση των εκπομπών του αγροτικού τομέα παραμένει, εν πολλοίς, θέμα ταμπού στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να εστιάζουν κυρίως στην περικοπή των διαρροών μεθανίου από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Όμως, η εκτροφή ζώων, ιδίως αγελάδων, έχει πολύ υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αντανακλώντας το 50% των συνολικών εκπομπών του κλάδου.
Σύμφωνα με το τρέχον σενάριο, οι εκπομπές από το ζωικό απόθεμα της Ευρώπης θα υποχωρήσουν κατά λιγότερο από 4% έως το 2030. Όμως, μια μετατόπιση της διατροφή μας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μαχαίρι» κατά 30% έως 38%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να περικόψουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030, ενώ τον ίδιο στόχο έχουν θέσει ακόμη 100 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Νέα Ζηλανδία.