Η εξασθενημένη οικονομική δυναμική της Κίνας δεν κατάφερε να ανακάμψει, καθώς η υποτονική εμπιστοσύνη επιβαρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επιβραδύνθηκαν απροσδόκητα στο 3,6% τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ η κατανάλωση παρέμεινε αδύναμη παρά την εποχική άνοδο τον περασμένο μήνα. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των κρατικών επιχειρήσεων επιβραδύνθηκαν στο 6,3% το πρώτο επτάμηνο από 6,8% το πρώτο εξάμηνο, ενώ αυτές των ιδιωτικών επιχειρήσεων παρέμειναν στάσιμες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Οι επενδύσεις σε υποδομές της Κίνας επιβραδύνονται Οι υποδομές συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της ύφεσης των επενδύσεων σε ακίνητα. Οι επενδύσεις σε υποδομές ήταν ένας από τους σημαντικότερους κινητήριους μοχλούς της εγχώριας ζήτησης, η οποία έχει μείνει πίσω από την παραγωγή φέτος, δήλωσε ο David Qu, του Bloomberg Economics, προσθέτοντας ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση εκεί αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.
Το τελευταίο στιγμιότυπο της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση ελάχιστα επωφελείται από τις πρόσφατες κυβερνητικές προσπάθειες για την τόνωση της κατανάλωσης και τη διόρθωση των ανισορροπιών στην ανάκαμψη της Κίνας.
Ενώ οι λιανικές πωλήσεις σκαρφάλωσαν 2,7% τον Ιούλιο, ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις, πιθανότατα επωφελήθηκαν από μια πιο ευνοϊκή βάση σύγκρισης και την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, σύμφωνα με τη Σερένα Ζου, ανώτερη οικονομολόγο της Κίνας στην Mizuho Securities Asia Ltd.
«Πιστεύουμε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική απειλή από τις αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες αποπληθωρισμού», πρόσθεσε η ίδια. «Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να σπάσει νωρίς αυτό το καθοδικό σπιράλ με πιο δυναμικά μέτρα».