Η κατάσταση "μυρίζει"... μπαρούτι λόγω της κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, όπου χθες σκοτώθηκε ένας ακόμη από τους ανώτατους διοικητές της Χεσμπολάχ σκοτώθηκε.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι 7 ισχυροί του πλανήτη (G7) βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρούμε σε... τοίχο, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με προφανείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και μάλιστα σε μια περίοδο όπου έχει ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η ομιλία της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς επισήμανε ότι η περίοδος που διανύουμε έχει μεγάλες ομοιότητες με την κατάσταση που επικρατούσε στην παγκόσμια οικονομία μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τη δεκαετία του 1920 και οδήγησε στο "κραχ" του 1929.
Οι αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και η άνοδος του εθνικισμού είχαν οδηγήσει τότε σε κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που παραπέμπει στη σημερινή εποχή. Ανέφερε τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις τότε (εμφάνιση γραμμής παραγωγής και μηχανή εσωτερικής καύσης), αλλά και τις κερδοσκοπικές "φούσκες", οι οποίες οδήγησαν στο "κραχ" του 1929. Εμμέσως, πλην σαφώς, η κ. Λαγκάρντ μας λέει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει η παγκόσμια "φούσκα", να επιδεινωθεί η κατάσταση με το παγκόσμιο χρέος και όλα αυτά να λάβουν χώρα σε έναν κόσμο όπου θα μαίνονται πόλεμοι σε "ευαίσθητες" περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία. Μιλάμε για κανονικό ροντέο, αλλά ό,τι μέτρα και να λάβουμε μπορεί να αποδειχθούν πλήρως ανεπαρκή, εάν μας βρει καμιά (όχι και τόσο) ξαφνική μπόρα!
Πάντως, τόσο η Λαγκάρντ από την ΕΚΤ όσο και ο Πάουελ από τη FED είναι σε ανοικτή γραμμή για να υπάρχει συντονισμός στην πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Ο συντονισμός αυτός είναι απαραίτητος, καθώς οι ανησυχητικές εξελίξεις γύρω μας, δεν είναι δυνατόν να μην μας φοβίζουν για την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει...
Οι... προφητείες της Goldman Sachs για τις μετοχές
Ο αμερικανικός κολοσσός της Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη από την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά από το 2022 ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες στα αμερικανικά ομόλογα διάρκειας 2 έως 10 ετών.
Μια ιστορική αναδρομή σε προηγούμενους πτωτικούς κύκλους επιτοκίων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μισοί από αυτούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν συγκλίνει. Όπως σημειώνει ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός τα δύο τρίτα των κύκλων της Fed και της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον ύφεσης. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του αμερικανικού κολοσσού. Όπως σημειώνει σχετικά, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μείωνε τα επιτόκια λίγο πριν εκδηλωθεί ύφεση, ενώ η ΕΚΤ αφού είχε ξεκινήσει το... πανηγύρι!
Οι οικονομολόγοι της GS δίνουν πιθανότητες 20% σε μια ύφεση των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα ιστορικά πρότυπα. Για την Ευρώπη δεν αναμένουν ύφεση, αλλά επισημαίνουν τους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει από τη στιγμή λόγω περιορισμού της κατανάλωσης στην Κίνα. Από την άλλη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σχετικά με τις προεκτάσεις του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων στις ευρωπαϊκές μετοχές. Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές τείνουν να είναι σχετικά αδύναμες, και να υπο-αποδίδουν έναντι των αμυντικών, τους πρώτους μήνες μετά τις μειώσεις των επιτοκίων, ακόμη και εκτός πλαισίων ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν υπο-αποδίδουν απαραίτητα. Επιπλέον βλέπει πίεση σε κλάδους όπως τα αυτοκίνητα, οι πρώτες ύλες, τα καταναλωτικά προϊόντα, οι υπηρεσίες και τα Χημικά. Αντιθέτως, θα ωφεληθούν οι κλάδοι των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η GS σημειώνει ως πολύ ενδιαφέρον, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν υπο-αποδίδουν κατά τη διάρκεια των κύκλων μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και ακόμη και όταν δεν υπάρχει ύφεση, δίνοντας σύσταση για απόδοση μεγαλύτερης της αγοράς. Βλέπει επίσης θετικά τις μετοχές τροφίμων, κοινής ωφέλειας και υγείας. Βραχυπρόθεσμα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός βλέπει ότι οι μετοχές είναι ευάλωτες αν τα στοιχεία της ανάπτυξης είναι απογοητευτικά, ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών πιστεύει ότι οι επενδυτές θα λάβουν διαβεβαίωση ότι πιθανότατα θα αποφευχθεί μια ύφεση και έτσι η στάση της είναι overweight. Πάντως, αν λάβουμε υπόψιν το νέο ιστορικό υψηλό χθες για τον Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι αγορές φαίνεται να... αγνοούν τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές. Άλλωστε, το πάρτι κρατάει και είναι κρίμα να χαλάσει!
H UBS υποκλίνεται στο ελληνικό success story και "απογειώνει" (πάλι) τις τραπεζικές μετοχές
Η UBS δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια να δίνει πόντους στο ελληνικό success story, στηρίζοντας σταθερά τις ελληνικές τράπεζες.
Ο ελβετικός οίκος εμφανίζεται υπερ-αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας περιθώρια ανόδου από 35% έως και 56%, χάρη στο ισχυρό story ανάπτυξης της οικονομίας. Ο τουρισμός πάει... σφαίρα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχίζουν να ενισχύουν την ανάπτυξη, με την υποσημείωσε ότι έχουν απορροφηθεί τα 15 από τα 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας.
Με βάση το παραπάνω story, η UBS ξεχωρίζει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ως κορυφαία επιλογή, λόγω της ποιοτικής έκθεσης της στο αναπτυξιακό success story της Ελλάδας, καθώς διαθέτει υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή βάση, καλή πιστωτική ποιότητα και δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου. Δίνει δε τιμή στόχο 11,20 ευρώ. Κορυφαία επιλογή αποτελεί επίσης και η μετοχή της Πειραιώς, λόγω ομαλοποίησης στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ισχυρής κερδοφορίας, αν και η κεφαλαιακή θέση είναι σχετικά πιο αδύναμη. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή ορίζεται στα 5,70 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, για τη Eurobank, η UBS σημειώνει ότι έχει ανοδικά περιθώρια, λόγω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ έχει πολύ καλή περιφερειακή παρουσία σε Κύπρο και Βουλγαρία. Η τράπεζα προσφέρει υψηλή κερδοφορία και ευελιξία κεφαλαίου, αν και στα αρνητικά είναι το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 2,74 ευρώ. Τέλος, για την Alpha Bank αναφέρει ότι είναι κορυφαία στο μέτωπο των εταιρικών δανείων με κεφάλαια που ενισχύονται από τη συγχώνευση με την UniCredit στη Ρουμανία, αλλά έχει χαμηλότερη κερδοφορία, ιδιαίτερα χαμηλότερα NIM, αλλά και υψηλές δυνατότητες διανομής σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 2,32 ευρώ.
Γιατί η κυβέρνηση θέτει στόχους για να τους υπερβεί και να αιφνιδιάσει ευχάριστα τις αγορές
Με συνεχείς θετικούς αιφνιδιασμούς σε σχέση με τους δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρατάει... ζεστές τις αγορές και να φέρνει πιο κοντά τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ανακοίνωσε ότι φέτος πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%, αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνιστά έκπληξη και αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας των κρατικών ομολόγων, αλλά και στην επίσπευση των αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης για το αξιόχρεο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη έως το 2028, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας στο 130% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός μάλλον είναι συντηρητικός με βάση τη δυναμική της οικονομίας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια, γιατί δεν ξέρουμε τις μας ξημερώνει στον ευμετάβλητο και... άγριο κόσμο που ζούμε.
Η ανάπτυξη της χώρας τρέχει... σφαίρα, ενώ έτσι όπως πάμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα είναι μικρότερο από αυτό της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ! Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα και δεν είναι ο... παρίας της Ευρώπης, ενώ η κυβέρνηση εκτός από τον θετικό αιφνιδιασμό των αγορών, με τις συνεχείς υπερβάσεις των στόχων στα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει στραμμένο το βλέμμα και στις παροχές. Σημειώνεται ότι το 2025, κατόπιν σχετικής... αδείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούμε να ξοδέψουμε επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ, όταν πριν από μερικούς μήνες υπολογίζαμε ότι οι έξτρα δαπάνες της επόμενης χρονιάς δεν θα ξεπεράσουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Πετάμε...
Η άνεση Μητσοτάκη απέναντι στο... αρνάκι Ερντογάν!
Ο Ερντογάν όταν βρίσκεται εντός Τουρκίας ξεφεύγει κάθε φορά που αναφέρεται στις διεθνείς σχέσεις, εκστομίζει απειλές κατά της Ελλάδας και μάλλον θυμίζει την παροιμία που λέει "σκυλί που γαβγίζει μην το φοβάσαι".
Ο Τούρκος Πρόεδρος με την εν γένει παρουσία του στη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, έδειξε εξαιρετικά προσγειωμένος και πρόθυμος για να συνεργαστεί με τη Δύση για να αντιμετωπιστούν περιφερειακά και άλλα προβλήματα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει φάει τα... μούτρα του, λόγω της στενής σχέσης που έχει με τον Πούτιν, ενώ οι απειλές κατά του Ισραήλ δεν τον ανεβάζουν στα μάτια των δυτικών, αλλά τον στριμώχνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο. Ο Ερντογάν όταν είναι εκτός συνόρων μοιάζει με... αρνάκι, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν τον παίρνει για να κάνει μαγκιές και να δείξει τους γνωστούς λεονταρισμούς.
Βέβαια, η αναφορά του για την αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", δεν άρεσε και σίγουρα ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε στο εσωτερικό ακροατήριο. Στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος για συνεργασία στο μείζον πρόβλημα του Μεταναστευτικού και γενικώς φαίνεται ότι η συνάντηση μάλλον κύλησε ομαλά. Του έχουν κάνει και το σχετικό... φροντιστήριο οι ξένοι, καθώς τα πράγματα με τις ροές μεταναστών από την Τουρκία, αγγίζουν πλέον το σύνολο της Ευρώπης. Ο Ερντογάν, κατά πληροφορίες, συμφώνησε με τον Μητσοτάκη στην ένταση της προσπάθειας για την εξάρθρωση των δικτύων των λαθροδιακινητών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Από την άλλη, οι δύο άνδρες, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον προσεχή Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών. Το καλό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αποδεικνύει ότι έχει διαμορφωθεί ένα νέο momentum στις διμερείς σχέσεις, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο το θέμα του Κυπριακού, όπου η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή, ενώ υπάρχουν ελπίδες έναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Βέβαια, έχουν περάσει 50 χρόνια από την εισβολή (την οποία δεν θέλει να παραδεχθεί ο Ερντογάν) και είμαστε στο ίδιο σημείο.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μπορεί μια τέτοια κίνηση να χαρακτηρίζεται ως αιτία πολέμου από τους Τούρκους, ωστόσο, η συνεχής στρατιωτική θωράκιση της χώρας, περιλαμβάνει στο πλάνο και αυτήν την παράμετρο για το μέλλον. Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει όταν θα είμαστε έτοιμοι και κυρίως, όταν η Τουρκία θα έχει αντιληφθεί ότι είναι στριμωγμένη.
Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωση της επισήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν με σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν επισήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, ώστε να ωφεληθούν και οι δύο χώρες. Μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν συζητήθηκε και η ένταση στη Μέση Ανατολή και όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωση της "οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής".
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή και γι αυτό είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ως "νέο Χίτλερ", κάτι που δεν έκανε και τόσο... θετική εντύπωση στους δυτικούς, οι οποίοι έχουν συστρατευτεί με το Ισραήλ στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και με την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Ερντογάν είναι... οφσάιντ! Άρα, δεν του μένουν και πολλά περιθώρια για να μη συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα του Μεταναστευτικού, αλλά και στο ζήτημα του αύριο της Κύπρου. Πάντως, ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, έμοιαζε σαν να παίζει... μπάλα στο δικό του... γήπεδο. Άλλωστε ήταν ανεβασμένος μετά τη βράβευση του ως "Παγκόσμιου Πολίτη". Μια πιο βαθιά ανάλυση όλων των παραπάνω στοιχείων του ρεπορτάζ, οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας και του Μητσοτάκη στο διεθνές στερέωμα...
Η νέα εποχή ΠΑΣΟΚ μετά το... ντιμπέιτ και οι προεκτάσεις με φόντο την κυβέρνηση αλλά και τον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ!
Χθες είχαμε την τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ομολογούμε ότι ήταν μια διαδικασία που χαιρόσουν να παρακολουθήσεις.
Το άρτιο στήσιμο με τις ερωτήσεις και τα follow ups των υποψηφίων δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ελκυστικό περιβάλλον για να παρακολουθήσει κάποιος τη συζήτηση και την αντιπαράθεση που έγινε. Το ΠΑΣΟΚ πιστώνεται μια μεγάλη επιτυχία και δημιουργεί προηγούμενο σε σχέση με τον τρόπο που πρέπει να οργανώνονται οι τηλε-αναμετρήσεις μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές. Το χθεσινό debate δεν είχε κάποιον εμφανή νικητή από τους υποψηφίους, αλλά μάλλον έχει νικητές το ίδιο το... debate, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, όπου η άνοδος της συσπείρωσης πρέπει να είναι δεδομένη.
Οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν με βάση την προσωπική τους ταυτότητα και τις θέσεις τους, παρουσιάζοντας αυτό που είναι και αυτό που θέλουν. Δεν χρειάστηκε να τοποθετηθούν σε σχέση με την υποστήριξη που θα παράσχουν στον δεύτερο γύρο, καθώς αυτά τα ζητήματα προκύπτουν την επόμενη μέρα της διαδικασίας. Οι υποψήφιοι δεν υπέπεσαν σε κάποιο λάθος, η αντιπαράθεση ήταν μέσα σε αποδεκτά πλαίσια, χωρίς ωστόσο, να λείψουν και κάποιες μπηχτές.
Από την αρχή της τηλεμαχίας, φάνηκε ότι στον... τοίχο θα στηθούν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας, καθώς δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλάνο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Μιχάλη Κατρίνη. Σε επίπεδο... ζευγαριών, φάνηκε διάθεση προσέγγισης του Ανδρουλάκη με τον Κατρίνη και του Κατρίνη με τον Ανδρουλάκη, του Γερουλάνου με τον Δούκα και του Δούκα με τον Γερουλάνο, αλλά και της Διαμαντοπούλου με τη Γιαννακοπούλου, όπως και της Γιαννακοπούλου με τη Διαμαντοπούλου! Συμπεράσματα σε σχέση με το ποιος θα έχει το προβάδισμα δεν μπορούν να εξαχθούν, αλλά μάλλον φαίνεται ότι αυτοί που θα προσέλθουν για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο θα είναι περισσότεροι από την προηγούμενη φορά. Αλφαβητικά με βάση το επώνυμο, μπορούμε να πούμε τα εξής:
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χωρίς να υποπέσει σε κάποιο σοβαρό λάθος ξεδίπλωσε το όραμα του για το ΠΑΣΟΚ, ξέροντας ότι θα αντιμετωπίσει τις... μπηχτές από τους αντιπάλους του. Περισσότερο... θόρυβο σε αυτό το επίπεδο έκανε η Νάντια Γιαννακοπούλου και μετά ο Χάρης Δούκας. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ποντάροντας περισσότερο στην εμπειρία του από το Ευρωκοινοβούλιο έδειξε να γνωρίζει περισσότερα από αντιπάλους όπως ο Δούκας, η Γιαννακοπούλου ή ο Κατρίνης. Δεν έχασε, αλλά σίγουρα έχει ως μειονέκτημα ότι δύσκολα μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη.
Ο Παύλος Γερολάνος έδειξε ψύχραιμος, άνετος και ήταν σχετικά περιεκτικός σε αυτό που ήθελε να παρουσιάσει. Έχει την προσωπικότητα για να ηγηθεί ενός κόμματος όπως το ΠΑΣΟΚ, διαθέτει κύρος και καλή έξωθεν μαρτυρία και φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές. Πιθανόν να κέρδισε περισσότερα από αυτά που προσδοκούσε, αλλά όλα αποδεικνύονται στην κάλπη. Σίγουρα, αν εκλεγεί αρχηγός, θα χρειαστεί να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να προσεταιριστεί εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είχε μια πολύ καλή παρουσία και δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις για την επάρκεια και τις ικανότητες της στα ζητήματα πολιτικής. Όμως, έχει το πολύ σοβαρό μειονέκτημα ότι απείχε επί πολλά χρόνια από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε πολύ δύσκολες εποχές, ενώ δεν είναι και βουλευτής. Η πρόταση της για την ανάληψη της θέσης τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας από τον Παύλο Γερουλάνο σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, δείχνει την προτίμηση της σε σχέση με τους υπολοίπους συνυποψηφίους της. Της χρεώνουν ότι γέρνει περισσότερο προς το Κέντρο του Μητσοτάκη, παρά προς τη Σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ίδια δήλωσε έτοιμη να γίνει πρόεδρος και στη συνέχεια πρωθυπουργός! Πιθανή εκλογή της μπορεί να σηματοδοτήσει τη φυγή ψηφοφόρων προς τα αριστερά, αλλά μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του Κέντρου, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Χάρης Δούκας φάνηκε πολύ λίγος μπροστά στους προαναφερόμενους τρεις υποψηφίους του, ενώ δεν απέφυγε και τις... μπαρούφες με... άρωμα ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι θα κυνηγήσει τους ισχυρούς σε τράπεζες, ενέργεια, τρόφιμα και γενικώς έδειξε να μη διαθέτει στοιχειώδη γνώση της οικονομικής πραγματικότητας, αλλά και των συνεπειών που θα ακολουθήσουν αν ο ίδιος διανοηθεί να κάνει μία από τα ίδια, όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, δείχνει να αγνοεί βασικά ζητήματα ψυχολογίας στον τομέα των επενδύσεων, με την πρόταση για δέσμευση του 10% των κατοικιών στο Ελληνικό για τη στέγαση φοιτητών. Θα μπορούσε να γίνει πιο πειστικός, αν έλεγε ότι θα δεσμεύσει το 10% της επιφάνειας του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη για να στεγάσει εκεί πιλοτικά κάποιους που έχουν πρόβλημα στέγης! Μπορεί να "τσιμπήσει" κάποιον κόσμο από αριστερά, ενώ μπορεί να ελπίζει σε νίκη, αν στον δεύτερο γύρο αναμετρηθεί με τον Ανδρουλάκη ή τη Διαμαντοπούλου. Σε κάθε περίπτωση, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει, αλλά ούτε και τον Μητσοτάκη να απειλήσει.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου προσπάθησε να αναδείξει τις αξίες του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας θετική άποψη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ θεώρησε ως προσωπική νίκη τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ. Είχε τσαγανό και άσκησε κριτική για την αδυναμία της ηγεσίας Ανδρουλάκη να ωθήσει το ΠΑΣΟΚ υψηλότερα. Μίλησε με ρεαλισμό, απέφυγε ιδεολογικά "τσιτάτα" και είχε μια αξιοπρεπή όσο και μαχητική παρουσία.
Ο Μιχάλης Κατρίνης έπαιξε περισσότερο με όρους που παρέπεμπαν στο στυλ του Ανδρουλάκη, ήταν ετοιμόλογος και παρουσίασε τη δική του πρόταση για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας τα... βέλη του κυρίως προς τον Χάρη Δούκα. Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων σε έναν... διπλό ρόλο και μάλιστα, χωρίς να είναι μέσα στη Βουλή. Ο Μιχάλης Κατρίνης είχε μια αξιοπρεπή παρουσία και έχοντας ανεβασμένες τις "μετοχές" του, ως πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έχει ένα δικό του κοινό που του επιτρέπει να μετρήσει κάποιες αξιόλογες δυνάμεις.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τον... ντόρο στα σόσιαλ μίντια, εκτός από την πολύ επιτυχημένη χθεσινοβραδινή διαδικασία, φαίνεται ότι έχουν ξεχωρίσει οι τέσσερις που θα φάνε τα... μουστάκια τους για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ. Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου και Δούκας (κατά αλφαβητική σειρά), αποτελούν την τετράδα, από την οποία θα προκύψουν οι δύο μονομάχοι. Πολλά μπορούν να αλλάξουν, το χθεσινό ντιμπέιτ μας έδωσε μια πρώτη γεύση, αλλά δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα ως προς τον νικητή της κάλπης στις 6 Οκτωβρίου. Θα είναι δίδυμο Ανδρουλάκης-Δούκας; Ανδρουλάκης-Γερουλάνος; Γερουλάνος-Δούκας; Ανδρουλάκης-Διαμαντοπούλου; Γερουλάνος-Διαμαντοπούλου; Διαμαντοπούλου-Δούκας; Τέλος, πάντων, κάτι από αυτούς τους συνδυασμούς θα προκύψει!
Όμως, η χθεσινή τηλεμαχία στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προβληματισμό και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία, πρέπει να ψάξει να βρει από τώρα τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει πολιτικά και στρατηγικά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Βέβαια, ο Μητσοτάκης θα περιμένει να δει ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καθορίσει την τακτική του και τις επόμενες κινήσεις του. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε χθες τις εντυπώσεις με βάση τη διαδικασία, αποτελεί ένα πρώτο σημείο ανάλυσης από τους επιτελείς του Μαξίμου και της Πειραιώς. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι έχουμε ένα νέο δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αν μη τι άλλο, μπορεί να δημιουργεί σκέψεις για επιστροφή στο... παρελθόν του σκληρού δικομματισμού, έτσι όπως τον γνωρίσαμε πριν τα μνημονιακά χρόνια!
Από την άλλη πλευρά, έχουμε και τις προεκτάσεις της τηλεμαχίας σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου φαίνεται να κινείται στα... αζήτητα και κινδυνεύει να δει την ψηφοφορία εκλογής νέου αρχηγού στις 24 Νοεμβρίου, να εξελίσσεται σε μια κλειστή διαδικασία, η οποία θα αφορά πολύ λίγους. Λογικά, οι υποψήφιοι που θα φτάσουν στις εσωκομματικές κάλπες πρέπει να επιδιώξουν ένα αντίστοιχο ντιμπέιτ, προκειμένου να δείξουν ότι αξιοπρεπώς μπορούν να συζητούν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, ακόμη και αν γίνει τηλεμαχία, θα εξελιχθεί σε παρωδία, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν το αμύγδαλο βγαίνει από την αμυγδαλιά ή από την... καρυδιά!
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του προσώπου που θα ηγηθεί, φαίνεται ότι είναι ήδη καταδικασμένος να μείνει στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί στοιχειωδώς όρθιο αυτό το μόρφωμα είναι να εκλεγεί κάποιος που θα συγκρατήσει τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ίσως υπάρχουν... ελπίδες για την εκδήλωση φαινομένων εσωστρέφειας και γκρίνιας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως ήδη έχει αποσπαστεί στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ κερδίσει, τότε θα γίνει αυτό αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, το πολιτικό σκηνικό θα πάρει και πάλι "φωτιά" και έως τις εκλογές του 2027, πολλά μπορούν να συμβούν.
Βέβαια, αν η ΝΔ δεν... αυτοκτονήσει πολιτικά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την τύχη με το μέρος του για να γίνει πρώτο κόμμα και μάλιστα αυτοδύναμο, όπως ακούστηκε από τους υποψηφίους του χθες! Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα και αφορά την επόμενη μέρα των προσεχών εθνικών εκλογών. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμη, τότε, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα έναντι των διεθνών εταίρων και των αγορών; Ο καιρός θα δείξει...