Ο Τζόελ Γουόνγκ θυμάται να διαβάζει μία έρευνα του υπουργείου Παιδείας της Σιγκαπούρης, για την απασχόληση των πτυχιούχων, πριν από έξι χρόνια. Εκείνη την εποχή, ο Γουόνγκ πήγαινε ακόμη σχολείο.
Η έρευνα, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στη χώρα, εξετάζει τα ποσοστά απασχόλησης καθώς και τους μέσους μισθούς για διαφορετικά επαγγέλματα στη Σιγκαπούρη.
Ο Γουόνγκ, 24 ετών, επέλεξε να σπουδάσει πληροφορική. Τώρα, είναι στο τελευταίο έτος των σπουδών του, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας στο BusinessInsider, διάλεξε τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κυρίως, επειδή τον ενδιέφερε η τεχνολογία. Παράλληλα, όμως, έλαβε υπόψη του και τις μισθολογικές απολαβές που θα μπορούσε να του προσφέρει ο κλάδος της πληροφορικής.
Το «κυνήγι» εργασίας
«Ακόμη και εκείνη την εποχή, οι μισθοί των πτυχιούχων πληροφορικής ήταν ήδη, από τους υψηλότερους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουόνγκ. «Αδιαμφισβήτητα, το γεγονός αυτό, συνέβαλε στο να σπουδάσω επιστήμη των υπολογιστών», προσθέτει. Ωστόσο, σήμερα, η βιομηχανία της τεχνολογίας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο καθώς τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Meta και η Google έχουν προχωρήσει στην απόλυση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων.
Τον περασμένο μήνα μάλιστα, ο νεαρός, είχε κάνει αίτηση για 17 θέσεις εργασίας και έλαβε απάντηση μόλις, από πέντε εταιρείες. Όπως, ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο, καμία από αυτές τις απαντήσεις δεν έχει μετατραπεί σε προσφορά εργασίας. Το πρόβλημα ωστόσο, δεν έγκειται μόνο στις μόνιμες θέσεις εργασίας αλλά και στις ευκαιρίες για πρακτική άσκηση.
Ο Μπράιαν Χο, ένας 23χρονος επίσης, φοιτητής της πληροφορικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, δηλώνει ότι έχει κάνει αίτηση για περίπου 100 θέσης πρακτικής άσκησης. «Νομίζω ότι είναι σίγουρα πιο δύσκολο γιατί αν τόσες εταιρείες μειώνουν τις μόνιμες θέσεις εργασίας, δεν θα λάβουν τόσους ασκούμενους», είπε ο Χο. Από τις 100 αιτήσεις, ο νεαρός δήλωσε ότι έλαβε μόλις, τέσσερις προσφορές.
Ο Έιθαν Ανγκ είναι ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του NodeFlair, ενός συμβουλίου εργασίας για επαγγελματίες της τεχνολογίας στην Ασία. Η startup με έδρα τη Σιγκαπούρη έχει περίπου 40 υπαλλήλους σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Ανγκ υποστηρίζει ότι σημερινή ύφεση φάνηκε ξαφνική λόγω των πολυάριθμών προσλήψεων των εταιρειών τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Όταν πρόκειται για προσλήψεις, υπάρχει πάντα αυτό το ζήτημα ζήτησης και προσφοράς. Το 2021, η ζήτηση ήταν στα ύψη και απλά δεν υπήρχαν αρκετοί εργαζόμενοι. Αυτό αυξάνει τον μισθό και τη ζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση έχει μειωθεί. Οι εταιρείες είναι εξαιρετικά προσεκτικές», εξηγεί.
Τα στατιστικά στοιχεία εγγραφής από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης έδειξαν ότι ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών που επέλεξαν πτυχία πληροφορικής το 2022 ήταν 1.042. Πρόκειται για αύξηση 57% από 664 φοιτητές το 2018.
Όχι μόνο στη Σιγκαπούρη
Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Σιγκαπούρη. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ορισμένοι φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι με πτυχία πληροφορικής ή μηχανικής υποστηρίζουν ότι έχουν χάσει την πίστη τους στον κλάδο μετά τον κατακλυσμό των απολύσεων από τις Big Tech. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο ο αριθμός των αποφοίτων επιστήμης υπολογιστών στο MIT, μειώθηκε κατά 12% το 2022 σε 260 φοιτητές , από 297 φοιτητές το 2020.