Το Ιράν και οι αντάρτες Χούθι στοχεύουν απευθείας στην ευημερία του δυτικού κόσμου και δεν διστάζουν να προσβάλλουν εμπορικά πλοία, αλλά και να επεκτείνουν τον πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες της συμμαχίας κατά του "άξονα του κακού", έχουν συνειδητοποιήσει ότι τοι πλήγμα στην ελεύθερη ναυσιπλοϊα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, οδηγώντας σε θεαματικές ανατροπές στο μέτωπο των επιτοκίων. Το Ιράν στοχεύει απευθείας στο δυνατό σημείο της Δύσης, που δεν είναι άλλο από την οικονομία. Η ένταση στην περιοχή εντείνεται και αυτό είναι αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία, ενώ είναι δεδομένο πλέον ότι τα Στενά του Άντεν και η Ερυθρά Θάλασσα δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους και να αναδείξουν τους αντάρτες Χούθι σε ρυθμιστές του παγκόσμιου εμπορίου και της... τσέπης μας.
Ολόκληρος ο πλανήτης έχει συμφέροντα στην ελεύθερη θάλασσα και πρέπει να τα υπερασπιστεί, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν τον δυτικό τρόπο ζωής και να προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία, πιστεύοντας ότι έτσι θα πάρουν με το μέρος τους, τους δοκιμαζόμενους πολίτες του αναπτυγμένου κόσμου. Συνεπώς, αποτελεί μονόδρομο για τη Δύση να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους Χούθι και να ετοιμάζεται για την ανάληψη δράσης κατά του Ιράν, εφόσον ξεπεραστούν κάποιες "κόκκινες" γραμμές. Επιπλέον, αν νομίζει ο Πούτιν ότι με την υποδαύλιση διαφόρων περιφερειακών πολέμων θα αδυνατήσει το μέτωπο της Δύσης εναντίον του, τότε η Δύση πρέπει να του... υπενθυμίσει ότι και η δική του αδυναμία δεν θα μπορεί να διατηρήσει την υποστήριξη σε χώρες όπως το Ιράν. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η Κίνα, η οποία πλήττεται από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Μάλιστα, το Λιμάνι του Πειραιώς, συμφερόντων της κινεζικής COSCO, αποτελεί το πρώτο θύμα από την "αποστείρωση" της Ερυθράς Θάλασσας σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων προς τη Μεσόγειο.
Χθες, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε την αναστολή επ΄ αόριστον για όλες τις αποστολές φορτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μετά τα χτυπήματα των ανταρτών Χούθι. Η βρετανική εταιρεία έρχεται να προστεθεί σε κολοσσούς όπως η ΒΡ και η Qatar Energy, που έχουν διακόψει τις αποστολές τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Αυτή τη στιγμή το πλήγμα που δέχεται η Δύση δεν μπορεί να υπολογιστεί, αλλά αν λάβουμε υπόψιν ότι το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ οριακό σημείο. Και μόνο μία μείωση κατά 2-3% των εμπορευμάτων που διακινούνται, θα μπορούσε να ανάψει ακόμη μεγαλύτερη "φωτιά" στα ναύλα, στις τιμές των προϊόντων, στον πληθωρισμό, στα επιτόκια, στους προϋπολογισμούς και στο παγκόσμιο χρέος. Η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και τα μηνύματα από το Φόρουμ του Νταβός για τα επιτόκια, δεν δημιουργούν ενθουσιασμό, αλλά μάλλον παραπέμπουν σε συγκράτηση της... ορμής των επενδυτών.
Το μόνο παρήγορο σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι το πετρέλαιο παραμένει σταθερά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές θεωρούν ως ελεγχόμενες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Δύση πρέπει να εξουδετερώσει τους Χούθι και το Ιράν να καθίσει στα... αυγά του. Για όσους απολαμβάνουν τον δυτικό τρόπο ζωής και τις ελευθερίες που προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να υποδύονται τους "αγωνιστές", τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να υποστηρίζουν τους εχθρούς τους και να... σκούζουν την ώρα που θα έρθει ο... λογαριασμός! Τελεία και παύλα...
Επιτέλους... πτώση για το Χ.Α.!
Μετά από οκτώ συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με σημαντικές απώλειες 1,55% και ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.332,47 μονάδες.
Η διορθωτική κίνηση στην αγορά υπαγορεύτηκε από την ανάγκη των επενδυτών να "κλειδώσουν" τα κέρδη των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, καθώς το διεθνές περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι πλήρως υποστηρικτικό. Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που συνέβη και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου ο Dow Jones έχασε 231,86 μονάδες ή 0,62% και έκλεισε στις 37.361,12 μονάδες. Εκτός από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων (για το ενδεχόμενο επανόδου του Τραμπ στην εξουσία αργούμε ακόμη...), υπάρχει και το θέμα με τα προβληματικά... μπουλόνια της Boeing, που οδήγησαν τη μετοχή σε νέα πτώση σχεδόν 8%.
Ειδικά για το Χ.Α., πρέπει να πούμε ότι αδύναμος κρίκος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες για λόγους... υγείας, πρέπει να διορθώσουν, ώστε να μπουν νέοι "παίκτες" στην αγορά. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος παρουσίασε σημαντική υποχώρηση και διαμορφώθηκε στα 88,68 εκατ. ευρώ. Πάντως, ακόμη και μετά τη χθεσινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, η αγορά δεν έχει χάσει το ανοδικό momentum, Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι διεθνώς υπάρχει μια τάση μείωσης θέσεων από τους επενδυτές, ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί ένα σπουδαίο success story παγκοσμίων διαστάσεων και αυτό δεν αλλάζει...
Η ΡΑΑΕΥ στην... αντεπίθεση για τα τιμολόγια ρεύματος
Κάτι φαίνεται ότι δεν πάει τόσο... καλά στη λιανική αγορά ρεύματος και για τον λόγο αυτό η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, βγαίνει δυναμικά μπροστά για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Πεδίο ελέγχου της Αρχής είναι τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος καθώς φαίνεται ότι κάποιοι προμηθευτές έχουν καθυστερήσει να ανακοινώσουν τις εκπτώσεις. Το ζήτημα είναι σημαντικό καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών έχουν επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο. Από την άλλη πλευρά, σε μερικές ημέρες θα πρέπει να ανακοινωθούν από τις εταιρείες οι χρεώσεις των κίτρινων τιμολογίων, οι οποίες θα είναι κυμαινόμενες.
Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές περιμένουν τους προμηθευτές και οι προμηθευτές περιμένουν τον... Χατζηπετρή! Εμείς, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι ο κόσμος ζητάει πλήρη διαφάνεια, ενώ το καλό από την όλη ιστορία είναι ότι εντείνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Το βλέπουμε άλλωστε με τις διαφημιστικές καταχωρίσεις που γίνονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ο ανταγωνισμός πάντα βοηθάει, αρκεί να γίνεται με όρους διαφάνειας και χωρίς "ψιλά γράμματα" που οδηγούν σε ανατροπές...
Αυξάνεται ο τζίρος στις ασφάλειες
Η αύξηση των τιμολογίων αλλά και η ανάγκη ολοένα και περισσότερων πολιτών για να ασφαλίσουν τη ζωή, την υγεία, τη σύνταξη και την περιουσία τους, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε σε 4,24 δισ. ευρώ ή 2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 3,8% και διαμορφώθηκαν στα 2,03 δισ. ευρώ και οι ασφαλίσεις κατά ζημιών ενισχύθηκαν κατά 12,7%.
Το θέμα της ασφάλισης κυρίως της περιουσίας αποτελεί case study σε πολιτικό επίπεδο και φυσικά σε επιχειρηματικό. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και όλα όσα συμβαίνουν με βίαιο τρόπο κατά τα τελευταία χρόνια, απαιτούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των ασφαλίστρων, ενισχύοντας τους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών, λόγω αύξησης της πελατείας, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν η μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή του φορολογούμενου πολίτη), ο οποίος κάθε τρεις και λίγο "ξηλώνεται" για να πληρώσει τα... καμένα, τα πλημμυρισμένα και τα... σπασμένα. Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε εξελίξεις μέσα στους προσεχείς μήνες. Να περάσουν οι Ευρωεκλογές και βλέπουμε...