Ο μικρούλης Τσόι Χι-Γου δεν ήξερε καν να περπατάει και όμως, στην τρυφερή ηλικία των 17 μηνών έγινε ένας από τους νεότερους ακτιβιστές για το κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ήδη από την κοιλιά της μαμάς του, Λι Ντονγκ-Χιούν, είχε… ξεκινήσει τη περιβαλλοντική δράση του και είχε δώσει τον πρώτο αγώνα του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η μητέρα του ανησυχώντας για το μέλλον του τότε αγέννητου παιδιού της, κινητοποίησε μία ομάδα περισσότερων από 60 ανθρώπων και έδωσε πνοή σε ένα πρωτοποριακό κίνημα διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας για ελλείψεις σχετικά με το κλίμα και τις προκλήσεις γύρω από αυτό.
Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση για το κλίμα στην Ασία, ενώ ανάλογη ήταν η προσπάθεια της ομάδας με τις «κυρίες του κλίματος» από την Ελβετία, KlimaSeniorinnen, που έγραψαν ιστορία αφού μήνυσαν την κυβέρνηση απαιτώντας μέτρα για το περιβάλλον. Οι ηλικιωμένες, δραστήριες γυναίκες μάχονται τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και κατόρθωσαν έπειτα από σημαντική προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ακρόαση της υπόθεσής τους. Πράγματι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή) κι έκρινε ότι η ομάδα, η οποία αποτελείται από περίπου 2.500 γυναίκες ηλικίας 64 ετών και άνω, έχει την ιδιότητα του θύματος. Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ η Ελβετία δε συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καλείται να προσαρμόσει τους στόχους της, εφαρμόζοντας μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με την απόφαση να δημιουργεί δεδικασμένο και επομένως να αφορά και στις 46 χώρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε μία αντίστοιχη απόφαση στοχεύει και η κορεατική ομάδα – νεότερη ηλικιακά, αλλά το ίδιο δραστήρια – με την ελπίδα ότι τα αιτήματα των μελών της θα εισακουστούν και θα γίνει το πρώτο βήμα για λήψη μέτρων ώστε ο μικρός Χι-Γου και άλλα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα υγιές περιβάλλον.
«Θα λυπόμουν πολύ αν τα παιδιά μου δεν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα. Αν δε μπορούμε να το αποτρέψουμε, ακόμα και αν αυτό θα με θλίψει βαθύτατα, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ζούμε την κάθε ημέρα», δήλωσε η Ντονγκ-Χιούν στο δίκτυο TaiwanPlus News.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι προφανές ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει πιο ενεργές προσπάθειες για να διασφαλίσει την επιβίωσή μας εν μέσω της κλιματικής κρίσης».
Στην περίπτωση που η ομάδα δικαιωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σεούλ «θα σταλεί ένα μήνυμα: Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν αυτή την παγκόσμια κρίση και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις», είπε στο Nature ο Σετζόνγκ Γιουν, νομικός σύμβουλος για την υπόθεση.
«Εάν έχουμε ένα ευνοϊκό προηγούμενο στη Νότιο Κορέα, νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει πραγματικά ένα έναυσμα για τη διάδοση αυτής της τάσης», πρόσθεσε, ενώ η απόφαση αναμένεται εντός του έτους.