Ολοένα και ασθενέστερος μοιάζει ο έλεγχος του OPEC+ επί της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, καθώς ο «μαύρος χρυσός» εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, παρά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων μελών του καρτέλ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Οι traders, όπως δείχνουν οι τιμές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αγνοούν πλήρως τη δέσμευση του OPEC+ για νέο «ψαλίδι» στην προσφορά, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να χάνει τουλάχιστον 10% την τελευταία εβδομάδα.
Σαουδική Αραβία και Ρωσία, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι η μειωμένη παραγωγή θα διατηρηθεί και μετά το α’ τρίμηνο του 2024, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανάκαμψης των διεθνών τιμών -και κατ’ επέκταση των εσόδων τους.
Όμως, οι επενδυτές αμφιβάλουν ότι οι μειώσεις του OPEC+ θα καταφέρουν να «μαζέψουν» το πλεόνασμα στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για καύσιμα βαίνει μειούμενος, ενώ οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός του καρτέλ, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, εντείνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά.
«Η αγορά έχει απογοητευτεί από τα μέτρα του OPEC+», σημειώνει στο Bloomberg o Μαξ Λάιτον, αναλυτής της Citigroup. Τα μέτρα, όπως εξηγεί, δεν καθίστανται αρκετά για να εμποδίσουν τη σταδιακή επιδείνωση στο πετρελαϊκό ισοζύγιο.
Οι επιπλέον περικοπές στην παραγωγή, οι οποίες ανακοινώθηκαν από το καρτέλ στις 30 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν τον Ιανουάριο. Επίσης, οι ενέργειες του OPEC+ χρειάζονται ορισμένο χρόνο, προτού αρχίσουν να επηρεάζουν τις τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι το Ριάντ είχε ανακοινώσει μια μονομερή μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, αλλά οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν μόλις τον Ιούλιο, δηλαδή έναν μήνα αργότερα.
Για την ώρα, επομένως, η μείωση της παραγωγής δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον OPEC+ και τις ηγέτιδες δυνάμεις του καρτέλ, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Αυτό φυσικά, δεν «χαλάει» τους καταναλωτές και τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν μάχη με τον επίμονο πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα έσοδα των 23 κρατών του OPEC+ περιορίζονται συνεχώς, θέτοντας νέες προκλήσεις στις εθνικές οικονομίες.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια αγορά θα συνεχίσει στον δρόμο της αδυναμίας και το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση από την Κίνα θα παραμείνει υποτονική. Την ίδια ώρα, η αμερικανική παραγωγή αργού βρίσκεται στο επίπεδο – ρεκόρ των 13 εκατ. βαρελιών/ημερησίως.
«Η αγορά δεν μοιάζει να εμπιστεύεται τα κράτη του OPEC+» σχολιάζει στο Bloomberg o Νόρμπερτ Ρούκερ, επικεφαλής αναλυτής στην Bank Julius Baer.
Το πετρελαϊκό καρτέλ, σε επίπεδο κορυφής, δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν τον επόμενο Ιούνιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των χωρών – μελών (συνήθως συνεδριάζουν ανά δίμηνο).
«Η στρατηγική του OPEC+ μοιάζει εύθραυστη», επειδή η στήριξη των τιμών απλώς χρηματοδοτεί το αμερικανικό πετρέλαιο, επισημαίνει ο Ντουγκ Κινγκ, αναλυτής της Merchant Commodity. Ένα πιο απλό σχέδιο για τη συμμαχία θα ήταν να ανοίξει τις κάνουλες και να οδηγήσει τις τιμές σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. Αυτό αφενός θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης, αφετέρου θα περιόριζε τα περιθώρια κέρδους του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, καταλήγει.