Oι τραπεζικοί τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης (junior notes) αποτελούν συνήθως έναν από τους πιο ριψοκίνδυνους τύπους σταθερού εισοδήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το χρέος αυτό συνήθως δεν εξασφαλίζεται από κάποιου είδους εγγύηση ενώ σε περίπτωση κρίσης αποπληρώνεται μετά από τις υπόλοιπες ομολογιακές υποχρεώσεις.
Σε έναν κόσμο υψηλού πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων, όμως, τα χρεόγραφα αυτού του τύπου έχουν κάτι το ιδιαίτερο το οποίο τα κάνει πολύ πιο ελκυστικά ακόμα και από τα ασφαλέστερα εταιρικά ομόλογα: Το χρέος αποπληρώνεται συνήθως μετά από λίγα χρόνια.
Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, το μετατρέπει σε βραχυπρόθεσμο τίτλο, ο οποίος μπορεί εύκολα να αποφύγει τις απώλειες οι οποίες πλήττουν συχνά τους επενδυτές σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, δεδομένης της «διάβρωσης» των αποδόσεων από την αύξηση των επιτοκίων.
Οι τίτλοι αυτοί με ονομασία «preferred securities» των αμερικανικών τραπεζών έχουν αποδόσεις της τάξης του 5,2% φέτος, ενώ οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί γνωστοί και ως «contingent convertibles» (CoCo) έχουν αποδόσεις 2,8% σύμφωνα με τους δείκτες ICE της BofA.
Ο ευρύτερος, παγκόσμιος δείκτης ομολόγων επενδυτικού βαθμού από την πλευρά του, έχει σχεδόν διαγράψει οποιαδήποτε κέρδη φέτος. Σύμφωνα με το Bloomberg, η περσινή κατάσταση στους δείκτες ήταν παρόμοια.
Ένας καταλυτικός παράγοντας της ενίσχυσης των χρεογράφων αυτών είναι πως τα επιτόκια δεν έχουν προκαλέσει ύφεση ακόμα, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν υγιείς. Οι τίτλοι αυτού του είδους δέχονται σημαντικό πλήγμα όταν τα οικονομικά των τραπεζών επιδεινώνονται.
«Το sell off έχει προκληθεί από τα επιτόκια και όχι από μία πιστωτική κρίση», τόνισε ο CEO της Spectrum Asset Management Inc., Μαρκ Λιμπ.
Με την άποψή του συμφωνεί και το στέλεχος της Cohen & Steers Inc., Μπιλ Σκάπελ, «στην περίπτωση του μακροπρόθεσμου χρέους, οι συνολικές αποδόσεις βασίζονται ως επί το πλείστον στα υψηλά ποσοστά εισοδήματος. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να κερδίζουν 200 μονάδες βάσεις εισοδήματος κάθε τρία με πέντε χρόνια στα preferred securities σε σχέση με τα “ασφαλέστερα” ομόλογα».
Για παράδειγμα, τα εταιρικά ομόλογα με ημερομηνία ωρίμανσης μέχρι και 5 έτη έχουν χάσει περίπου το 2% της αξίας τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, βάσει του δείκτη ICE της BofA. Ο τοκισμός που έχουν συγκεντρώσει από τότε έχει καλύψει μόλις μέρος των απωλειών.
Οι κίνδυνοι
Οι επενδυτές σε junior notes θα πρέπει να οπλιστούν με περισσότερη υπομονή και γενναιότητα από αυτή που καλούνται να επιδείξουν οι επενδυτές σε εξασφαλισμένους τίτλους. Οι δανειζόμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα μπορεί να μην τηρήσουν τις ημερομηνίες αποπληρωμής των κουπονιών, ενώ το όλο χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής ενδέχεται να παραμείνει άγνωστο.
Οι αναλυτές της BofA από την πλευρά τους, παρακολουθούν από κοντά τα σημαντικά πρίμιουμ των junior bonds, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.