Χθες στο Παρίσι ο Μακρόν μάζεψε άλλους 5-6 ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της "λαίλαπας" Τραμπ, χωρίς ωστόσο, να προκύψει κάποιο ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα επί του παρόντος.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Σήμερα, όλοι οι Ευρωπαίοι, μέσω τηλεδιάσκεψης θα συζητήσουν για την ανάγκη συγκρότησης μιας Ευρώπης με περισσότερα στρατιωτικά χαρακτηριστικά, γιατί ο Πούτιν... καραδοκεί και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε μερικά χρόνια, μπορεί να "φάμε" τα... μουστάκια μας! Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει την άκρη σχετικά με τη δημιουργία ενός μεγάλου "κουμπαρά", ο οποίος θα χρηματοδοτήσει εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ, καθώς ο Τραμπ τελειώνει οριστικά την 80ετή σχέση προστασίας των ΗΠΑ προς τη Γηραιά Ήπειρο. Ας ελπίσουμε ότι όταν θα... ξεκουμπιστεί, ο επόμενος πρόεδρος θα είναι πιο ρεαλιστής, αν δεν έχει προκύψει βεβαίως κάποια θεαματική μεταστροφή έως τη λήξη της τωρινής θητείας. Βέβαια, για να "τρέξουν" οι αποφάσεις και οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα σχετικά με τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.
Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν το σημείο καμπής για την Ευρώπη και ταυτόχρονα, το ορόσημο για να "τρέξει" ο Τραμπ την επαχθή λύση ειρήνευσης για την Ουκρανία, σε συνεννόηση με τον εισβολέα Πούτιν. Χθες, αντιπροσωπείες από ΗΠΑ και Ρωσία ξεκίνησαν στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας τις συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας, χωρίς την παρουσία της ηγεσίας της, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γερό προμοτάρισμα από τον Υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας και πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη Ίλον Μασκ.
Τι δείχνει η παραπάνω κίνηση; Μα φυσικά, ότι η Ευρώπη αποτελεί για τον Τραμπ μια... απογοητευτική ιστορία και θέλει να αφήσει ως παρακαταθήκη το τέλος του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, "γράφοντας"... καθέτως τους Ευρωπαίους, αλλά στέλνοντας στο τέλος τον λογαριασμό σε αυτούς! Δεν τον ενδιαφέρει το τίμημα που θα πληρώσει ο Ζελένσκι, αλλά τον ενδιαφέρει ο κατευνασμός και η εύνοια του Πούτιν, καθώς και η υπονόμευση της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό θέλει να προλάβει τις εξελίξεις με τις γερμανικές εκλογές και να φέρει προ τετελεσμένων τη νέα κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει ως "κορμό" τους Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς σε σύμπραξη με τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους, ώστε να κλείσει ο δρόμος προς την εξουσία για την "Εναλλακτική για τη Γερμανία".
Ο Τραμπ δεν... γουστάρει τους Γερμανούς, οι οποίοι επί δεκαετίες βολεύονταν από τη στρατιωτική και αμυντική "ομπρέλα" προστασίας που προσέφεραν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη. Τώρα, με αφορμή τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, θέλει να περιθωριοποιήσει την Ευρώπη, να εκθέσει τον Ζελένσκι, να ευνοήσει τον Πούτιν, να ρίξει το μπαλάκι των αμυντικών δαπανών στους Ευρωπαίους και εν τέλει ο ίδιος να επωφεληθεί από τις "μπίζνες" που θα κάνει. Άλλωστε, δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του στον Πούτιν, ο οποίος αποτελεί εχθρό της Ευρώπης, με την τελευταία να έχει μπει στο... μάτι του Τραμπ, μετά τις τελευταίες προκλητικές... εμφανίσεις του. Άρα, ο εχθρός του... εχθρού μου είναι φίλος μου! Η... θηλιά που θέλει να βάλει ο Τραμπ στον Ζελένσκι είναι θηλιά στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Κάπως έτσι, σκέφτεται τα πράγματα ο... νέος "σερίφης", ο οποίος όμως, μαζί με το... παιδαρέλι που έχει για αντιπρόεδρο του, έχουν αφυπνίσει την Ευρώπη. Κάτι είναι κι αυτό. Έτσι για να είμαστε... ζεστοί, ενόψει και της επιβολής δασμών.
Πώς η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί από τη "σύγκρουση" ΗΠΑ-Ευρώπης
Η Ελλάδα καλείται να παίξει τον δικό της ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις ο Τραμπ.
Ο Μητσοτάκης έχει διευρυμένο ρόλο στην Ευρώπη, καθώς η μία μετά την άλλη, ικανοποιούνται όλες οι προτάσεις, τις οποίες έχει διατυπώσει σε διάφορες φάσεις κατά τα τελευταία 5,5 χρόνια. Το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, το πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η προωθούμενη εξαίρεση των στρατιωτικών δαπανών από το έλλειμμα ξεκίνησαν ως ιδέες του Έλληνα πρωθυπουργού, οι οποίες "ζυμώθηκαν" και στην πορεία βρήκαν και άλλους υποστηρικτές.
Τώρα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη ανατροπή στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με σημείο αιχμής τη λύση για ειρήνη στην Ουκρανία. Εδώ φαίνεται ότι κρύβονται σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση δεν βγήκε καν να τοποθετηθεί απέναντι στο προκλητικό παραλήρημα του αντιπροέδρου Βανς στη Σύνοδο του Μονάχου. Η χώρα μας, χωρίς να απέχει από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, ευνοείται από τις κινήσεις του Τραμπ, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που κατέχουν αξιόμαχο στρατό και μπορεί να αποτελέσει υποδοχέα τεράστιων προγραμμάτων παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία και η Ελλάδα αποτελούν τις πλέον προβεβλημένες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο οργάνωσης των στρατών. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν υποτυπώδεις στρατούς, καθώς δεν έχουν βιώσει απειλή τα τελευταία 80 χρόνια και είχαν την άνεση να διαθέτουν πόρους για επιδόματα, υγεία, παιδεία, έρευνα, καινοτομία κλπ. Αν λάβουμε υπόψιν μας και τους εξαιρετικούς τεχνικούς που διαθέτουμε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, είναι προφανές ότι τα επόμενα χρόνια, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κοιτάζουν ολοένα και πιο έντονα προς τη χώρα μας. Γι αυτόν τον λόγο μπορούμε να απορροφήσουμε τεράστιους πόρους για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την Ελλάδα σε χώρα-κλειδί για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ενώ ταυτόχρονα, θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η θέση μας έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να σκεφτεί... πολλές φορές, αν την παίρνει να μας επιτεθεί! Υπ΄ αυτήν την έννοια, ο στρατιωτικός ρόλος της Ελλάδας στη νέα ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική θα είναι καθοριστικός και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν θα είναι εντυπωσιακά.
Από την άλλη, η ειρήνευση στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται να είναι θέμα χρόνου ως προϊόν εκβιασμού του Τραμπ, μπορεί να αποτελέσει μια ήττα για την Ευρώπη, ωστόσο, η ανοικοδόμηση της χώρας την επόμενη μέρα θα είναι υπόθεση της Ένωσης. Σε αυτό το επίπεδο, η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους, οι οποίοι θα αναλάβουν πολύ ενεργό ρόλο, καθώς πρόκειται για εξωστρεφείς "παίκτες" με παρουσία σε αρκετές γειτονικές χώρες. Το ξεκαθάρισμα του τοπίου στις ΗΠΑ και η ανάληψη του κόστους ανοικοδόμησης της Ουκρανίας από την Ευρώπη, θα ανεβάσει κατακόρυφα τις "μετοχές" της Ελλάδας.
Εκτός των παραπάνω, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας με φόντο τα ενεργειακά. Η εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα από την κυβέρνηση Τραμπ, ανοίγει τον δρόμο στους αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς για να προχωρήσουν στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, με έμφαση στη λιγότερο "βρώμικη" επιλογή, που είναι το φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση άναψε το "πράσινο φως" στους κολοσσούς της ExxonMobil και Chevron, για να προχωρήσουν σε επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων για τα τεράστια κοιτάσματα που κρύβονται κάτω από τον βυθό στα νότια της Κρήτης και στα νότια της Πελοποννήσου.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σοκ λόγω της βίαιης ανατροπής των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα, σε χώρες όπως η Ελλάδα παρουσιάζονται τεράστιες ευκαιρίες για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι των Βρυξελλών, αλλά ταυτόχρονα, να επωφεληθούμε και από τις πολλές "μπίζνες" που μπορούμε να κάνουμε με τους Αμερικανούς σε διμερές επίπεδο.
Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με το τι θα γίνει στην Ουκρανία, ποιος θα είναι ο ρόλος της Ευρώπης την επόμενη μέρα και πώς θα διαμορφωθούν στο εξής οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εδώ, η κρίσιμη παράμετρος είναι το κατά πόσο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα τεράστια περιθώρια για πιο... προωθημένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Άντε και με το καλό να έρθει και η νέα πρεσβευτής Κίμπερλι Γκιλφόιλ για να πάνε τα πράγματα... τρένο!
Η Goldman Sachs "ψηφίζει" Χ.Α. και περιμένει πάρτι, αν...
Η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να βάλει σε περιπέτειες την Ευρώπη για την επόμενη μέρα, ωστόσο, ενσωματώνει και πολύ υψηλές προσδοκίες για την πορεία των αγορών.
Χθες, ο αμερικανικός κολοσσός της Goldman Sachs δημοσιοποίησε έκθεση, σύμφωνα με την οποία, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της παύσης του πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια, εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης πριν "απογειωθεί" σε νέα υψηλότερα επίπεδα, θα πραγματοποιήσει μια διόρθωση της τάξης του 8% σε σχέση με τα τρέχοντα. Σημειώνεται ότι χθες βρέθηκε σε νέο υψηλό 14,5 ετών, κλείνοντας στις 1.615,02 μονάδες, με άνοδο 0,67%.
Με βάση τις εξελίξεις της συγκυρίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί ίσης αναλογίας δυναμική με τα αντίστοιχα διεθνή χρηματιστήρια, γεγονός που συνδέεται με τις αυξημένες προσδοκίες για αναβαθμίσεις, αλλά και για κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων το 2024. Η ολοκλήρωση των σχετικών ανακοινώσεων μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα διαμορφώσει και την πλήρη εικόνα των επιδόσεων των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Η GS, η οποία γνωρίζει ακόμη και την ώρα που... βουρτσίζει τα δόντια του ο Αμερικανός Πρόεδρος, αποτελεί βαρόμετρο για τον καθορισμό της επενδυτικής στρατηγικής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για την χώρα μας, "οι ελληνικές μετοχές θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους σε περίπτωση που τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία", επισημαίνοντας ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Δηλαδή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ. Αναμφίβολα, θα ακολουθήσουν και οι όμιλοι ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Metlen και φυσικά οι τράπεζες, οι οποίες φέτος πάνε για μεγάλες επιδόσεις στην παροχή δανείων.
Σύμφωνα με την GS, αν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τότε η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καθώς θα αποκατασταθεί η ομαλή ροή των ποσοτήτων προς την Ευρώπη. Έτσι, θα δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για την εκτόνωση των πληθωριστικών τάσεων, κάτι που θα ευνοήσει κυρίως αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Ελλάδα, η Πολωνία και η Τουρκία. Με βάση τη λύση που προωθεί ο Τραμπ για την Ουκρανία, εκβιάζοντας επί της ουσίας τον Ζελένσκει, τότε ισχύει το γνωστό ρητό "ουδέν κακό αμιγές καλού". Με το... καλό και ο θεός βοηθός!
Τι σημαίνει το ρεκόρ πλεονάσματος στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο, με φόντο τα... Τέμπη
Υπερ-πλεόνασμα με το... καλημέρα επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα οικονομικά του κράτους δουλεύουν... ρολόι και επομένως οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης θα έρχονται ολοένα και πιο κοντά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κρατικός προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα 780 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 200 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση. Το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε στα 2,002 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 5,974 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 409 εκατ. ευρώ ή 7,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μηνός. Όσον αφορά στις δαπάνες, λίγο η μετάθεση κάποιων πληρωμών, λίγο το καλύτερο νοικοκύρεμα, είχαμε μείωση κατά 664 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Έτσι, υποχώρησαν στα 5,233 δισ. ευρώ έναντι 5,897 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Η χρονιά ξεκινάει δυναμικά και εφόσον δεν πληγεί ένα από τα σημαντικά στηρίγματα του ΑΕΠ, η Σαντορίνη, τότε, οι φετινές επιδόσεις θα οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, αλλά και σε σημαντική ενίσχυση του "κουμπαρά" των παροχών για το 2026. Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης είναι η οικονομία και σε συνδυασμό με τις κινήσεις "παγώματος" των τιμών που γίνονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα μπορούν να καλυτερεύσουν.
Βέβαια, είναι νωρίς για... πανηγύρια και πανηγυρισμούς γιατί υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες και αστάθμητοι παράγοντες (εμπορικός πόλεμος, Σαντορίνη κλπ.), ωστόσο έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή. Η συνέχεια θα δείξει αν η φετινή χρονιά θα είναι το ίδιο θετική με την προηγούμενη. Αν το... τρένο πάει σφαίρα, τότε το 2026 ο πήχυς θα ανέβει ακόμη ψηλότερα και θα φτάσουμε στις εκλογές της άνοιξης του 2027, μέσα σε ένα φιλικό οικονομικό περιβάλλον. Αυτό θα αποτελέσει και τη βάση για να μπορέσει η κυβέρνηση να διατηρήσει τη μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, κόντρα στη σκιά που ρίχνει η υπόθεση των Τεμπών. Ωστόσο, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η πολιτική, εκτός από την τέχνη του εφικτού, είναι και το πεδίο των μεγάλων ανατροπών...