Αν δούμε τη συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, του χρυσού και του πετρελαίου τις τελευταίες πολλές ημέρες, μάλλον φαίνεται ότι υπάρχει μια... προκλητική αδιαφορία για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο υπερ-πύραυλος του Πούτιν που αποτελεί πλέον ευθεία απειλή για την Ευρώπη, δεν φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και κανείς δεν μπορεί να βασιστεί με σιγουριά σε πληροφορίες και φήμες, γιατί πολύ απλά ο Ρώσος "χασάπης" είναι απρόβλεπτος. Βέβαια, όσο η Ρωσία μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά τόσο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να απαντήσουν συντονισμένα στη Ρωσία, αν φτάσουμε στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται πολεμικά σενάρια, ως μέσο πίεσης προς τον Πούτιν για να μη νομίζει ότι θα τον... φοβηθούμε κιόλας λόγω του πυραύλου "Φουντουκιά"!.
Από την άλλη πλευρά, η επικείμενη εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου αποτέλεσε ένα καλό νέο για τις αγορές χθες, συμβάλλοντας στην ώθηση των χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά και τη μεγάλη πτώση του χρυσού και του πετρελαίου κατά 3%. Εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί "καθάρισαν" με τη Χεσμπολάχ και επανέρχονται στην περαιτέρω εκκαθάριση της Χαμάς, έχοντας στραμμένο το βλέμμα προς το Ιράν. Όσο η κατάσταση παραμένει σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο, οι αγορές μπορούν να κινούνται με σχετική ηρεμία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Αυτή τη στιγμή, οι αγορές δεν μπορούν να έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, όταν ο Πούτιν απειλεί τη Δύση και ο Νετανιάχου ετοιμάζεται για να βρει το κατάλληλο timing, ώστε να στραφεί κατά του Ιράν. Άρα, οι αγορές βαδίζουν με βάση τη λογική "κάτσε να δούμε τι θα κάνουμε σήμερα κια αύριο μέρα είναι". Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν χθες σε νέα υψηλά, αγνοώντας τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς είπαν να... γιορτάσουν την απόφαση του Τραμπ να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, τον δισεκατομμυριούχο Σκοτ Μπέσεντ. Ο ορισμός του σε συνδυασμό με την επικείμενη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, οδήγησαν τον Dow Jones και του Nasdaq σε νέα υψηλά.
Από την άλλη, το bicoin έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στα 100.000 δολάρια, ενώ ο χρυσός έπεσε στα 2.650 δολάρια ανά ουγγιά με μεγάλη ημερήσια πτώση, γεγονός που υποδηλώνει... προσωρινή λήξη της κατάστασης συναγερμού στις αγορές. Στα 72,50 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε και το πετρέλαιο Brent, καθώς φαίνεται ότι οι αγορές δεν αναμένουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ένα ηχηρό "μπαμ" μεταξύ Ισραήλ-Ιράν. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προσπαθούν να κλείσουν την πληγή της Μέσης Ανατολής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποσύρεται το σενάριο της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν, ενώ από την άλλη, εντείνονται οι ζυμώσεις, για να μην υπάρξει "θερμό επεισόδιο" μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Μέχρι να αναλάβει ο Τραμπ, πολλά μπορούν να συμβούν. Όσο για τη νέα εποχή Τραμπ, θα δείξει ο καιρός προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε και τι έχουμε να ζήσουμε. Το 2025 θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο έτος και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές ανεβαίνουν διαρκώς τα τελευταία 2-3 χρόνια...
Τι... στήνει ο Μητσοτάκης από τώρα έως το 2027 και ποιο διακύβευμα θα προτάξει
Το ξεκαθάρισμα του τοπίου στον ΣΥΡΙΖΑ, με την πολύ βάσιμη υπόνοια και νέας διάσπασης λόγω της δύναμης που διαθέτει ο Παύλος Πολάκης, σχηματοποιεί το νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Η κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αλλά με μεγάλη φθορά και διαρροές προς τα δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως πολύ κερδισμένο με βάση τις δημοσκοπήσεις, καθώς επιστρέφουν σε αυτό, τα "ορφανά" που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κάποτε πίστεψαν τον Τσίπρα, ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο.
Ο Μητσοτάκης "καρφώνοντας" τον Ανδρουλάκη για τις ανέξοδες και χωρίς μελέτη προτάσεις του (π.χ. για τη μείωση του ΦΠΑ) θέλει να τον εκθέσει και να του προκαλέσει φθορά, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ της δυναμικής του πρώτου κόμματος. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει τους δεξιούς ψηφοφόρους ότι δεν παίζει κάτι... μειοδοτικό με την Τουρκία. Εφόσον η κυβέρνηση κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα χωρίς... παρατράγουδα, τότε όσοι έφυγαν για να πάνε σε "πατρωτικούς" σχηματισμούς, θα το ξανασκεφτούν, ώστε να επιστρέψουν πίσω.
Το... συμμάζεμα στα ελληνοτουρκικά και η άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, είναι δύο πολύ ρεαλιστικές εκδοχές για την κυβέρνηση. Χωρίς αυτά δεν θα έχουν κανένα νόημα οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Αφήνουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό στο θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπου αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις. Γιατί αν υπάρξει μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών τιμών, τότε δεν θα έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2027.
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για νέες μειώσεις φόρων, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025, που θα αποτελέσει την αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων και σχεδόν μηδενικό έλλειμμα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όταν τα μέτρα γίνουν χειροπιαστά, τότε η κυβέρνηση θα κερδίσει πόντους, ενώ το ζητούμενο της στρατηγικής Μητσοτάκης είναι να αποδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ και να βγει στη... σέντρα, κάθε φορά που τάζει γενικώς και αορίστως.
Ο Μητσοτάκης "διαφημίζει" τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, η οποία οδηγεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μηδενικό έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ισχυρή ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Το συστατικό που κάνει τη διαφορά για να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και πρόοδος στη χώρα, δεν είναι άλλο από την πολιτική σταθερότητα. Αυτή θα προτάσσει συνεχώς ο Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ, ότι από τη στιγμή που δεν σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, τότε ο αρχηγός του πρέπει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο συγκρότησης δικομματικής κυβέρνησης. Οι εκλογές του 2027 είναι κρίσιμες, καθώς η χώρα έχει ανάγκη από μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα έως το 2031, δηλαδή λίγο πριν αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε τα δάνεια των πακέτων στήριξης.
Το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης λόγω πιθανής αποχώρησης μερικών (αμετ)ανόητων του περιβάλλοντος Σαμαρά, είναι υπαρκτό. Αν πάμε σε πρόωρες εκλογές, όπως διαμορφώνεται σήμερα το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, θα είναι μονόδρομος η σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς οι αγορές δεν θα μας φερθούν τόσο... φιλικά, αν χάσουμε τη σοβαρότητα μας ως χώρα. Ακόμη πιο... άγρια θα είναι η αντίδραση τους στην περίπτωση, που το ΠΑΣΟΚ διανοηθεί να συμπράξει με τα απολειφάδια της Αριστεράς...