«Πόσο χρονών είσαι;» Μια τόσο απλή ερώτηση με μια εξίσου απλή απάντηση. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει στην περίπτωση των Νοτιοκορεατών, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν ορισμένους πρόσθετους υπολογισμούς.
Στη χώρα της Άπω Ανατολής, συγκεκριμένα, όταν ένα παιδί έρχεται στον κόσμο θεωρείται ήδη ενός έτους. Και όταν έρχεται η Πρωτοχρονιά, μεγαλώνει αυτόματα κατά ακόμη ένα έτος. Αυτό σημαίνει ότι, αν ένα παιδί γεννηθεί τον Δεκέμβριο, μετά από λίγες εβδομάδες θεωρείται ήδη… δύο ετών.
Αυτή η «κορεάτικη μέθοδος μέτρησης» της ηλικίας, ωστόσο, σύντομα θα αλλάξει, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Yoon Suk-yeol ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της κατάργησης αυτού του απαρχαιωμένου τρόπου υπολογισμού της ανθρώπινης ηλικίας. Στόχος του είναι να υιοθετήσει ένα σύστημα, το οποίο μοιάζει περισσότερο με το αντίστοιχο της Δύσης.
Μία ερώτηση, τρεις απαντήσεις
Επισήμως, αυτή τη στιγμή, η Νότια Κορέα χρησιμοποιείται τρεις διαφορετικές μεθόδους μέτρησης της ηλικίας.
Η πρώτη -και λιγότερο διαδεδομένη- αφορά το διεθνές σύστημα μέτρησης, το οποίο έχει ως βάση υπολογισμού την ακριβή ημερομηνία γέννησης του κάθε ανθρώπου. Κι αυτό είναι το σύστημα, το οποίο επιθυμεί να «επιβάλει» ο Νοτιο-κορεάτης πρόεδρος.
Και φυσικά υπάρχει και η «κορεάτικη μέθοδος», η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τους περισσότερους πολίτες. Μόλις γεννιέται ένα παιδί είναι ήδη ενός έτους. Και κάθε Πρωτοχρονιά, μεγαλώνει κατά ακόμη ένα έτος. Ανεξαρτήτως της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης.