Ο πόλεμος μαίνεται, η ανησυχία εντείνεται και οι ξένοι οίκοι... ερωτεύονται πιο πολύ Ελλάδα και τράπεζες!
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η τρέχουσα εβδομάδα τόσο στο επίπεδο των στρατιωτικών και διπλωματικών... μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όσο και στο επίπεδο των περαιτέρω κινήσεων των Ευρωπαίων.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, παρά τις αντιθέσεις και τους διαφορετικούς στόχους της κάθε χώρας, έβαλε τις βάσεις για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν επί της ουσίας ότι από δω και πέρα θα κοιτάξουν πρωτίστως την ενεργειακή τους ανεξαρτησία και ταυτόχρονα θα προωθήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για βιομηχανική αυτονομία και γεωργοκτηνοτροφική αυτάρκεια. Στις αγορές οι επενδυτές (ή... τζογαδόροι) στις τιμές της ενέργειας και των μετάλλων περιμένουν να συνεχιστεί η... αναμπουμπούλα, καθώς όπως είχε πει και ο σύντροφος-σφαγέας Μάο "μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση"! Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές στις μετοχικές αξίες περιμένουν να δουν πού θα καθίσει η... μπίλια για τις εταιρείες, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το κόστος της αποχώρησης από τη ρωσική οικονομία, αλλά και το πλήγμα στην εταιρική τους δραστηριότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορούμε να... ανησυχούμε για ένα τσουνάμι επισιτιστικής κρίσης, το οποίο μπορεί να μην κάνει τη Δύση να πεινάσει, αλλά μπορεί να επιφέρει δεινά, αν πεινάσουν λαοί στην Αφρική και στην Ασία, αλλά και τα φτωχότερα στρώματα στην Ευρώπη...
Οι ξένοι οίκοι ψηφίζουν Ελλάδα
Μπορεί να συμβαίνουν όσα συμβαίνουν γύρω μας, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επενδυτικούς οίκους, να δείξουν τον... έρωτα τους για την Ελλάδα και κυρίως για τις τραπεζικές μετοχές. Ξέρουμε πολύ καλά ότι από την εποχή του μνημονίου, οι τράπεζες αποτελούσαν την αχίλλειο πτέρνα, λόγω του αναγκαστικού "κουρέματος" των ομολόγων. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που απορούν σχετικά με τις συνεχείς θετικές εκθέσεις για τη χώρα μας. Οι πιο καχύποπτοι βλέπουν προσπάθεια να διατηρηθούν οι τιμές κατά το δυνατόν σε υψηλότερα επίπεδα και σταδιακά να την... κάνουν οι ξένοι. Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ότι οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα και παρά την αναπόφευκτη πίεση που θα υπάρξει στα μεγέθη της οικονομίας, αυτές έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα. Η Ελλάδα αποτελεί ένα δυνατό story κυρίως για τους αμερικανικούς οίκους. Οι πιο διορατικοί βλέπουν ότι μεσομακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν ισχυρό ενεργειακό και διαμετακομιστικό βραχίονα στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ιδιαίτερη βαρύτατα πρέπει να δώσουμε στην τελευταία έκθεση της Goldman Sachs, η οποία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, ποντάροντας σε ένα καλό story για τη φετινή τουριστική κίνηση. Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την προτίμηση της για τις ελληνικές τράπεζες στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, επιμένοντας ότι θα επιτύχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε 12μηνο ορίζοντα, καθώς σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει το "όπλο" του τουρισμού.
Από την άλλη πλευρά, η HSBC δίνει αυξημένο βάρος στις ελληνικές τράπεζες παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας με τη σειρά της τη σπουδαιότητα του τουρισμού, ως κλειδί για το φετινό αναπτυξιακό story. Στο ίδιο μήκος κινείται και η Wood, ενώ προ ημερών θετικές εκθέσεις έστω και με κάποιους αστερίσκους λόγω της αβεβαιότητας της συγκυρίας, ψήφο εμπιστοσύνης μας έδωσαν η JP Morgan, Morgan Stanley και Citigroup. Ελπίζουμε ότι παρά το πολεμικό κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε, οι εκθέσεις αυτές θα επιβεβαιωθούν και δεν θα χρειαστεί να τα μαζεύουν άρον άρον οι ξένοι οίκοι...