Σε στάση αναμονής για τις οικονομικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης βρίσκονται πλέον οι οίκοι S&P, DBRS, SCOPE και Fitch οι οποίοι έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.
Η S&P, η οποία αξιολόγησε την οικονομία στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σημείωνε στα σχόλια της την υψηλή ανάπτυξη της οικονομίας που έφτασε το 5,9% αλλά και τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις για το 2022. Αναβάθμισε και την προοπτική της οικονομίας σε "θετική" από "σταθερή" προηγουμένως, αλλά δεν προχώρησε και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομίας, αναφέρει το capital.gr.
Όπως η Fitch, η DBRS, η SCOPE και η Moody's που αξιολόγησαν νωρίτερα το 2023 την οικονομία, έτσι και η S&P μπήκε σε φάση αναμονής ενόψει των εκλογών. Όχι τόσο για το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση, όσο για το ποια θα είναι η οικονομική πολιτική που θα εξαγγείλει μετά τις εκλογές. Τούτο διότι τα στελέχη των οίκων αξιολόγησης ξέρουν ότι δεν θα ελεγχθούν αν αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας λίγο αργότερα. Αν όμως έκαναν μια αναβάθμιση που θα χρειάζονταν να ανακαλέσουν μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο θα έχαναν τη θέση τους.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Ελλάδα βρισκόταν ήδη για πέντε χρόνια εκτός αγορών, το 2015 και ενώ η Ελλάδα βρίσκονταν ακόμη στο 2ο Μνημόνιο, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθυστερούσε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα.
Αυτό χαρακτηρίστηκε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και οι οίκοι αξιολόγησης πήραν θέση. Ακολούθησαν διαδοχικές υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Πρώτη η Fitch προχώρησε στο τέλος Μαρτίου του 2015 σε διπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από την βαθμίδα Β στη βαθμίδα CCC. Τον Απρίλιο, η Moody's υποβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα Caa2 από Caa1 που βρίσκονταν από το 2010. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, ο οίκος S&P υποβάθμισε την Ελλάδα από την βαθμίδα CCC+ σε CCC.
Οι 12 αναβαθμίσεις
Αντίθετα, από το 2019 μέχρι και σήμερα, οι οίκοι έδειξαν την επιδοκιμασία τους στη σημερινή οικονομική πολιτική, αναβαθμίζοντας συνολικά 12 φορές την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τώρα, απλώς περιμένουν αν η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί ή θα υπάρξουν νέα στοιχεία (π.χ. δημοσιονομική χαλάρωση) που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την μακροοικονομική και δημοσιονομική πορεία της χώρας και θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του το Σάββατο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας οι οίκοι περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος ή των κομμάτων που θα αναλάβουν την εξουσία. Παρότι όλοι τους γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική θα έχει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά (μείωση του χρέους, διατήρηση της θετικής ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας) περιμένουν να ακούσουν και τις λεπτομέρειες, πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.
Με αυτά τα δεδομένα, η αναβάθμιση με την οποία θα η οικονομία θα αλλάξει σελίδα, θα πρέπει να αναμένεται από το τέλος του καλοκαιριού, όταν πια θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος και μάλλον τελευταίος κύκλος των εκλογών και θα έχουν γίνει οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.