Οι πλούσιοι επενδυτές είναι νευρικοί.
Τόσο νευρικοί ώστε να αποκτούν δεύτερα διαβατήρια, όπως επισημαίνει στο Bloomberg o Μίκαελ Σόνενφελντ, ιδρυτής και πρόεδρος του «Tiger 21», ενός παγκόσμιου δικτύου, στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον 1.200 επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία που αθροίζονται σε 135 δισ. δολάρια.
Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, οι εκδόσεις διαβατηρίων από δεύτερες χώρες έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. «Υπάρχουν χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία, ορισμένα νησιά της Καραϊβικής, με προγράμματα που μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για υπηκοότητα και να πάρετε διαβατήριο» εξηγεί.
Κατά τον ίδιο, αυτή η τάση συνδέεται με την πολιτική αβεβαιότητα. «Η αστάθεια στις ΗΠΑ (εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2024) μοιάζει με ό,τι συμβαίνει στο Ισραήλ με τη δεξιά κυβέρνηση, όπου πολλοί Ισραηλινοί φροντίζουν να έχουν δεύτερα διαβατήρια».
«Αυτή η έννοια της ευθραυστότητας της δημοκρατίας κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται για το πόσο εύθραυστες είναι οι δομές της κοινωνίας που θεωρούμε δεδομένες» συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο, κάνοντας λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, διαπιστώνει ότι «τα πράγματα κινούνται πιο αργά, αλλά είναι πιο συγκεχυμένα από ποτέ, επειδή δεν ξέρουμε πώς να σταθμίσουμε το πού πηγαίνει η Ουκρανία. Αυτό που προκύπτει περισσότερο στις συζητήσεις είναι σε ποιο βαθμό η έκβαση στην Ουκρανία ενθαρρύνει την Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν, το βασικό κέντρο κατασκευής μικροεπεξεργαστών» συμπληρώνει.
Όσον αφορά τις επενδύσεις των μελών του «Tiger 21», ο Μίκαελ Σόνενφελντ αποσαφηνίζει ότι το 80% αφορά μετοχές και ακίνητα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών. «Καθώς τα πράγματα γίνονται πιο συγκεχυμένα, τα μέλη βασίζονται περισσότερο σε αυτά που γνωρίζουν καλύτερα, δηλαδή τις βασικές επιχειρηματικές επενδύσεις. Μακροπρόθεσμες, σταθερές επιχειρήσεις και ακίνητα έχουν “βγει” και τα μέλη έχουν αυτή τη μόνιμη πίστη».
Όσον αφορά τα ριψοκίνδυνα κρυπτονομίσματα, αναφέρει ότι καταλαμβάνουν μερίδιο 1% έως 3% στα χαρτοφυλάκια. «Τα μέλη που πιστεύουν ότι έχουν μια σαφή κατανόηση, είδαν το περασμένο έτος ως ευκαιρία αγοράς. Ακόμη κι αν δεν διπλασίασαν τις επενδύσεις τους, τουλάχιστον δεν τις ρευστοποίησαν».