Δεν έπεσε ως "κεραυνός εν αιθρία", η χθεσινή τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τα "σύννεφα" που έχουν μαζευτεί πάνω από την παγκόσμια οικονομία.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον έστειλε προειδοποιητικό σήμα... επαγρύπνησης προς πάσα κατεύθυνση για το παγκόσμιο χρέος, τον προστατευτισμό, τους πολέμους και την αναιμική ανάπτυξη, καθώς συνιστούν ευθεία απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού βλέποντας το δημόσιο χρέος ολόκληρου του πλανήτη να πλησιάζει τα 100 τρισ. δολάρια λόγω ΗΠΑ και Κίνας, τα μέτρα προστατευτισμού που εφαρμόζει η Κίνα, αλλά και τις πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ουσιαστικά καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της κοινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η τιθάσευση των ελλειμμάτων, η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και η άμβλυνση της έντασης μεταξύ Δύσης-Ρωσίας και Δύσης-Μουσουλμάνων, αποτελούν αυτή τη στιγμή κορυφαία ζητήματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα καθορίσουν το momentum στις οικονομίες. Τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών του πλανήτη παρουσιάζουν σημάδια επιδείνωσης ενώ επιβραδύνεται ανησυχητικά η ανάπτυξη, γεγονός που ανησυχεί έντονα το ΔΝΤ. Από την άλλη, ο διεθνής οργανισμός δίνει και εξόχως κοινωνική διάσταση βλέποντας ότι η φτώχεια θα αυξηθεί και τα φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, θα ενταθούν προκαλώντας ανθρωπιστικές και οικονομικές απώλειες.
"Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή παγκοσμίως, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης οι οποίες δεν είναι επαρκώς καλές, αποτελούν λόγους για να είμαστε προσεκτικοί παρά την αναμενόμενη ήπια οικονομική προσγείωση", ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα. Μάλιστα, ανέδειξε ως επιπλέον αρνητικό παράγοντα και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, οι οποίες ωθούν ορισμένες από τις ισχυρές χώρες να ακολουθούν προστατευτικές πολιτικές στη βιομηχανία τους, υπονοώντας τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με βάση τα παραπάνω μίλησε για ένα δύσκολο μέλλον, καθώς οι συγκρούσεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο έρχονται σε μια περίοδο όπου οι προβλέψεις παραπέμπουν "σε έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους". Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόλις κατά 3,2% και το 2025 κατά 3,3%.
Φυσικά, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι όλα τα παραπάνω δεν έρχονται σε έναν πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Η κοινή Σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν το ισχυρό σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες εξελίξεις την επόμενη μέρα...
Πώς ερμηνεύονται οι κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες σε νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, για τρίτη φορά μέσα στο έτος και πιο συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και άνοιξε ο πτωτικός κύκλος.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά εξαιρετικά προβληματισμένη για την ανάπτυξη. Μάλιστα, ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, κατά μία εκατοστιαία μονάδα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα δώσει μεν ώθηση στην οικονομία, αλλά από την άλλη θα προβληματίσει έντονα τις αγορές. Συνολικά σε 6 μήνες τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει κατά 1,25% και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας καθιστά αισιόδοξους για τη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρθεί πολλές από τις αβεβαιότητες και τις... βαρβαρότητες της σημερινής συγκυρίας. Σε κάθε περίπτωση, μια επιθετική μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι προφανές ότι θα συνδεθεί με τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Γερμανίας να καταγράψει ξεκάθαρα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.. Σήμερα, η "ατμομηχανή" της ευρωπαϊκής οικονομίας κινείται μεταξύ οριακής ύφεσης και οριακής ανάπτυξης, δηλαδή γύρω από το... μηδέν! Αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για όλους μας.
Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ βλέπει ότι σε όλες τις χώρες πλην Ελλάδος, παρατηρείται αύξηση των ελλειμμάτων. Η Γαλλία έχει υπερβολικό έλλειμμα και πολιτικά προβλήματα, το ίδιο ισχύει και για την Ολλανδία, ενώ υπάρχει και η "πυριτιδαποθήκη" της Ιταλίας. Παράλληλα, στη... γειτονιά της Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση του ενεργειακού κόστους, ιδίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ... παραδίπλα έχουμε την ανοικτή πληγή της Μέσης Ανατολής, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει το πολύ κακό σενάριο της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, λόγω μιας σκληρής πολεμικής εμπλοκής Ισραήλ-Ιράν. Ένας ισχυρός πτωτικός κύκλος των επιτοκίων με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση της έντασης στα πολεμικά μέτωπα, θα αποτελέσει τη βάση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ευρώπης. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει στοίχημα για την επόμενη μέρα...
Ποιες γενναίες αποφάσεις πρέπει να λάβει η Ευρώπη και γιατί
Η "καρδιά" των ευρωπαϊκών εξελίξεων "χτυπάει" στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο χρόνος περιορίζεται δραματικά για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και απαιτούν τη λήψη άμεσων αποφάσεων. Η περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, η υιοθέτηση των προτάσεων Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η δραστική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, δεν τυγχάνουν της διαμόρφωσης ενιαίας φωνής. Δυστυχώς, "όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει". Στον πόλεμο με την Ουκρανία, η Ευρώπη δεν θέλει να μπει περισσότερο στο... μάτι του Πούτιν, αλλά θέλει να στηρίξει αποφασιστικά την Ουκρανία, ώστε να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος την επόμενη μέρα κατάπαυσης του πυρός. Για τον λόγο αυτό είναι προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος παρουσιάζει το "σχέδιο νίκης", με πολλά "θολά" και "γκρίζα" σημεία για τους Ευρωπαίους. Σε κάθε περίπτωση, όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για τα... περαιτέρω.
Από την άλλη πλευρά, οι προτάσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζονται με θετικά σχόλια αλλά και σκεπτικισμό ως προς το κόστος. Για μερικούς ταιριάζει η παροιμία "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει", αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η κλεψύδρα αδειάζει, η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα και εν μέσω διεθνούς κρίσης, οι πάντες μπορεί να... τρέχουν κα ινα μην φτάνουν!
Τα παραπάνω ζητήματα έρχονται να "κουμπώσουν" και με το μείζον πρόβλημα του Μεταναστευτικού. Η Ευρώπη βλέπει τον πληθυσμό να μειώνεται και να γηράσκει και τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν εργατικά χέρια από τρίτες χώρες. Όμως, δεν μπορεί να είναι και... ξέφραγο αμπέλι, καθώς κάτι τέτοιο ρίχνει "νερό στον μύλο" των λαϊκιστών της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς. Γιατί μόνο αυτοί έχουν αποδείξει ότι... ξέρουν να εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυσαρέσκεια, υποσχόμενοι "λύσεις", οι οποίες στην πράξη αποδεικνύονται ή θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες. Η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες δείχνει να ξεφεύγει σε πάρα πολλές χώρες και η ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Στην Ολλανδία και την Αυστρία επικράτησαν ακροδεξιοί, οι οποίοι θαυμάζουν τον Πούτιν και τον Τραμπ, ενώ σε όλες τις χώρες ενισχύονται κόμματα τύπου Βελόπουλου, τα οποία είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργούν υπονομευτικά για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Άλλο η έκφραση ανησυχίας και η υποβολή προτάσεων για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές και άλλο πράγμα να είσαι κατά της Ευρώπης και υπέρ του Πούτιν, προβάλλοντας ως... δικαιολογία τους λαθραίους μετανάστες ή όσους έχουν αποκτήσει δικαιώματα παραμονής στην Ευρώπη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να συμβιβάσει τα... ασυμβίβαστα, ευελπιστώντας με τις επαφές στο προσκήνιο και το παρασκήνιο να επιτύχει θετικά αποτελέσματα, όπως ακριβώς συνέβη και με τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως προς το μεταναστευτικό, η Ελλάδα επιμένει για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά και την επιτάχυνση των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχος που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κ.λπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε ακόμη πολλές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και συνόδους κορυφής, προκειμένου να αποφασίσουμε στο... παρά ένα! Όμως, ξέρουμε ότι η Ευρώπη είναι ένα πεδίο ορισμένων κοινών αρχών, αλλά υπάρχουν διαφορετικές εθνικές επιδιώξεις και διαφορετικά συμφέροντα.
Γιατί ο Μητσοτάκης εγκαταλείπει το μοτίβο της... παρεξηγήσιμης ευγένειας και αρχίζει το "σκληρό ροκ" με μηδενική ανοχή σε λαϊκιστές, υπερ-πατριώτες και παράνομους
Ο Μητσοτάκης πήρε το μήνυμα των Ευρωεκλογών και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει νέο πλάνο αντιμετώπισης όσων επικρίνουν την κυβέρνηση, λαϊκίζουν ή "σπεκουλάρουν" στα ζητήματα της οικονομίας, της ακρίβειας, της υγείας, του μεταναστευτικού και των εθνικών θεμάτων.
Η απουσία Σαμαρά-Καραμανλή από το πάρτι για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε δυσαρέσκεια, αλλά φαίνεται ότι η παρουσία των δύο στην εκδήλωση για τα επιχειρηματικά βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ήταν "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι". Δεν είναι τυχαία η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε αυστηρό ύφος, απαντώντας στα υπονοούμενα του Σαμαρά περί "μυστικής διπλωματίας" για να... ξεπουληθούμε στην Τουρκία! Ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι όσο θα δείχνει ανοχή σε... περίεργες τοποθετήσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, τόσο θα ενισχύεται το ακροδεξιό "μπλοκ". Η απάντηση της κυβέρνησης στα όσα είπε ο Σαμαράς δείχνει ότι μάλλον δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να... πέσει κάτω και για όλα θα δίνονται οι... δέουσες απαντήσεις.
Η εικόνα Καραμανλή-Σαμαρά δίπλα στον Ανδρουλάκη, την Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ (ο Σαμαράς είχε... ορκιστεί ότι θα τον πάει μέχρι τέλους για την υπόθεση της Novartis) είναι μια εικόνα που σημειολογικά θα μπορούσε να παραπέμπει σε πρόσωπα που συνθέτουν το ευρύτερο αντι-μητσοτακικό "μπλοκ". Το success story στην οικονομία, η "απογείωση" της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η ενίσχυση της εθνικής άμυνας και πολλά ακόμη, φαίνεται ότι... δεν αρέσουν σε κάποιους. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν σοβαρό πρόβλημα για μια τρίτη τετραετία του Μητσοτάκη, όταν όλοι οι διεθνείς οίκοι αναφέρονται στο success story της Ελλάδας, ακριβώς επειδή υπάρχουν η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης. Κάποιοι δεν θέλουν να τον δουν να γίνεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και ο μακροβιότερος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας! Έτσι, δημιουργούνται πολλές... ζήλειες, νευρικότητα και βέβαια το... γινάτι βγάζει μάτι!
Χθες, ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κληθείς να απαντήσει σε σχετικά ερώτηση σχετικά με τις απόψεις Σαμαρά, αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτές είναι σεβαστές. Υπενθύμισε δε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες και να αποφεύγονται οι εντάσεις. "Σφάξιμο" με το... μπαμπάκι, το λένε αυτό!
Σε άλλο σημείο των χθεσινών δηλώσεων του, ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες και βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας επί λέξει τα εξής: "Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και υπογράφαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής… Και εν πάσει περιπτώσει, σήμερα είμαστε σε θέση να συζητούμε πολιτισμένα με την Τουρκία, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ ότι το 2019. Το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι ξεπουλάμε, ότι συμφωνούμε ή ότι προδίδουμε κανέναν. Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική που δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών σε αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε, έχω μιλήσει έξι φορές με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό ως απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτες από εμάς. Υποψιάζομαι πως στην πρώτη πραγματική κρίση, θα είναι οι πρώτοι που θα βάζαν την ουρά στα σκέλια".
Όλα τα παραπάνω προφανώς είχαν ως αποδέκτες την Ελληνική Λύση, τη Νίκη, αλλά και το κόμμα "Φωνή Λογικής", της οποίας η επικεφαλής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, εκλέχθηκε ευρωβουλευτής στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η κ. Λατινοπούλου ήταν υποψήφια με τη ΝΔ το 2019 και πανηγύριζε το 2020 όταν στον Έβρο, η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την υβριδική απειλή από την Τουρκία και χιλιάδες λαθραίους μετανάστες εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, ήταν από αυτές που... ζητωκραύγαζαν υπέρ της προμήθειας των γαλλικών υπερ-μαχητικών αεροσκαφών "Ραφάλ" και των φρεγατών "Μπελαρά". Ωστόσο, η διαγραφή της για τοποθετήσεις που κρίθηκαν ως ρατσιστικές, την ώθησαν να βγει στο... αντάρτικο και στη συνέχεια με σημαία το Μεταναστευτικό να ιδρύσει το κόμμα "Φωνή Λογικής" για να βγάλει το... άχτι της κατά της Νέας Δημοκρατίας. Πολλές φορές ο πληγωμένος εγωισμός είναι πιο δυνατός και από τη διαφορετική άποψη, όταν κάποιος θέλει να ιδρύσει κόμμα και να βγει απέναντι.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Μητσοτάκης βγαίνει στην αντεπίθεση για να εκθέσει όλους αυτούς που επί της ουσίας βάζουν τρικλοποδιά στη χώρα, επιδιώκοντας τον πολυκερματισμό του πολιτικού σκηνικού και την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Στο εξής φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία, θα απαντάει ευθέως και δεν θα αφήνει τίποτα να πέφτει... κάτω. Θα παίξει δυνατά για να αποσπάσει πάλι ψηφοφόρους από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της. Ειρήσθω εν παρόδω, μόνο τυχαία δεν είναι η εμφάνιση του υπουργού Υγείας και Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, στον τηλεοπτικό σταθμό Alert του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μεθοδεύει και τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με την αντιμετώπιση του "νέου ΠΑΣΟΚ" με τον... ίδιο αρχηγό Νίκο Ανδρουλάκη και με φόντο την κεντροαριστερή "δεξαμενή" ψηφοφόρων. Με βάση τη δημοσκόπηση της GPO το ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για... ψυχολογικούς λόγους ενισχύθηκε κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες τις τελευταίες ημέρες, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να χαρίσει στη Χαριλάου Τρικούπη το κεντροαριστερό ακροατήριο που είχε μαζί της στις εκλογές του 2019 και 2023. Στο εξής, η τακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία είναι συγκεκριμένη, σαφής και ξεκάθαρη. Όταν το ΠΑΣΟΚ θα υπόσχεται, τότε θα εμφανίζεται και η κοστολόγηση, δηλαδή ο λογαριασμός. Τη δουλειά αυτή αναλαμβάνουν φυσικά, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δίνοντας αρμοδίως τις λεπτομέρειες για τον τελικό... λογαριασμό! Βέβαια, η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς ο Μητσοτάκης θέλει να έχει έναν ισχυρό σύμμαχο ενόψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και έναν αξιόπιστου συνομιλητή το 2027, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία και απαιτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας...
Από κει και πέρα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά κινήσεων προκειμένου να σταματήσει η... γκρίνια σε ακροατήρια που μέχρι πρότινος τη στήριζαν. Για παράδειγμα, στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ανοίξει όλες τις λαϊκές αγορές της χώρας στους παραγωγούς για να πέσουν οι τιμές, αλλά και για να υπάρξει αντιστάθμιση των απωλειών στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιδρούν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, αλλά και στην υποχρεωτική χρήση POS σε διασύνδεση με τις ταμειακές. Πάντως, χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα για τους τζίρους και τα φορολογικά έσοδα που έχουν προκύψει από την υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS σε εστίαση, κομμωτήρια, ταξί, γυμναστήρια, γιατρούς κλπ. Τα ποσά είναι εντυπωσιακά, θα γίνουν ακόμη πιο εντυπωσιακά το 2025 και το 2026, ενώ την ίδια στιγμή θα προκαλούν εύκολους συνειρμούς για το... πάρτι των προηγούμενων ετών!
Εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση "επενδύει" πολλά στο μέτωπο της υγείας, όπου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έβγαλε στη... σέντρα γιατρούς που συνταγογραφούσαν απροκάλυπτα, ασύστολα και... βλακωδώς, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, στη χθεσινή μεταμεσονύχτια εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω", προανήγγειλε εντυπωσιακά ευρήματα από τον έλεγχο 1.100 γιατρών, κάνοντας λόγο για τεράστιο σκάνδαλο. Ταυτόχρονα, μέσα από τις προσλήψεις και με το νέο σύστημα λειτουργίας του ΕΣΥ από την προσεχή άνοιξη, ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να... ξαναμαζέψει ψηφοφόρους.
Εκτός από την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα και την υγεία, η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και στο θέμα της εγκληματικότητας. Το... άβατο των Ρομά έχει σπάσει και η εντολή είναι να μην υπάρξει καμία ανοχή στα φαινόμενα παραβατικότητας. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία έχει απανωτές επιτυχίες στο μέτωπο της "βαριάς εγκληματικότητας" με συλλήψεις και φυλακίσεις δολοφόνων, εμπόρων ναρκωτικών και βιαστών. Παράλληλα, το θέμα της αντιμετώπισης των αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους έχει τεθεί σε μια νέα βάση, ενώ έχουμε και τις πρώτες φυλακίσεις για πρόξενους θανατηφόρων δυστυχημάτων.
Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα των Ευρωεκλογών, το οποίο ήταν μήνυμα δυσαρέσκειας κυρίως λόγω της ακρίβειας, ενώ όλα τα υπόλοιπα έρχονται και "κουμπώνουν" ως δευτερεύοντα, συνθέτοντας μια μικρή... χιονοστιβάδα. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα λειάνει τη δυσαρέσκεια για άλλα ζητήματα και ο Μητσοτάκης θέλει να πάει το 2027 με έναν ξεκάθαρο ορίζοντα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πληρώνουμε ακόμη... αμαρτίες λόγω των αρνητικών διεθνών εξελίξεων, που όμως, ενδέχεται να γίνουν και... ακραίες. Η στρατηγική του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και συμπυκνώνεται στο εξής μοτίβο: ό,τι δεσμευτήκαμε το κάναμε, δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω, όλοι θα παίρνουν πληρωμένες απαντήσεις όπου και αν ανήκουν και δεν θα αφήσουμε κανέναν λαϊκιστή-σπεκουλαδόρο να κάνει "παιχνίδι" με λόγια του αέρα και fake news! Η συνέχεια προσεχώς...