Όπως γράφαμε τη Δευτέρα, η κίνηση Μητσοτάκη να στείλει επιστολή στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για την τιμολόγηση των πολυεθνικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο θεσμικός τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και τις πρακτικές των πολυεθνικών ήρθε και "κούμπωσε" χθες με το πρόστιμο-μαμούθ των 337,5 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή στην αμερικανική Mondelez για παράνομες και εναρμονισμένες πρακτικές στο θέμα της τιμολόγησης των τροφίμων που πουλάει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Mondelez, αποτελεί έναν αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και τα προϊόντα της δεν λείπουν από κανένα ευρωπαϊκό σπίτι! Μάλιστα, η εταιρεία εξαγόρασε το 2022 την ελληνική Chipita, αντί 2 δισ. δολαρίων ή 1,63 δισ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, η εξαγορά αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, καθώς το μέγεθος της εταιρείας και το τίμημα προκάλεσαν τεράστια εντύπωση.
Η Mondelez θεωρείται από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κολοσσούς του πλανήτη στον κλάδο της διατροφής και κυρίως στη σοκολάτα, έχοντας κέρδη 10,8 δισ. ευρώ το 2023, μόνο στην Ευρώπη! Τι είδε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επέβαλε πρόστιμο στην πολυεθνική; Οι έλεγχοι οδήγησαν σε συγκεκριμένο κατηγορητήριο, καθώς αποδείχθηκε ότι παρεμποδίζει το διασυνοριακό εμπόριο σοκολάτας, μπισκότων και καφέ μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης σε ορισμένες εθνικές αγορές. Δηλαδή, οι παραβάσεις είναι πλήρως αντίστοιχες με τις αναφορές Μητσοτάκη για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας σε Ελλάδα και Ευρώπη και του ρόλου των πολυεθνικών.
Το πολιτικό μήνυμα του κολοσσιαίου προστίμου στην αμερικανική Mondelez και η... εκδίκηση Μητσοτάκη!
Ο Μητσοτάκης, προφανώς σε συνεννόηση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέδειξε το θέμα της λειτουργίας των πολυεθνικών, ως τροχοπέδη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ είναι σαφές ότι στοχεύουν και στην ενίσχυση των "μετοχών" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο κυριαρχεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μάλλον βγάζει... μάτια ότι ο Μητσοτάκης ήταν ενήμερος γι αυτό που "ψηνόταν" από την Πρόεδρο της Ε.Ε. και πολύ στενή φίλη του, Ούρσουλα! Με την κίνηση αυτή, η εκ νέου υποψήφια για τη θέση της Προέδρου, ανοίγει το θέμα των πολυεθνικών στην ευρω-προεκλογική περίοδο, στέλνοντας το μήνυμα προς τους ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ένωση, με τη νέα σύνθεση της, θα αναλάβει... επιθετικές πρωτοβουλίες για να συμμαζέψει την κατάσταση. Άλλωστε, η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να έχει στο επίκεντρο τα κέρδη των πολυεθνικών, αλλά την ανάγκη όλων των κρατών-μελών να μειωθεί ο πληθωρισμός και κατ΄ επέκταση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πατήσει σε στέρεο έδαφος, προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια για να πάρουν ανάσα οι προϋπολογισμοί και το χρέος των κρατών-μελών.
Αναμφίβολα, η πολιτική διακύβευση μέσα από την... τιμωρία της πολυεθνικής, σχετίζεται με την ελάφρυνση των ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι στενάζουν από την ακρίβεια, πληρώνοντας ένα βαρύ τίμημα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, που προκάλεσε την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και εντείνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Άρα, η... τιμωρία της Ευρώπης απέναντι σε μια εταιρεία τροφίμων τέτοιου μεγέθους, με ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο, έχει πολλούς συμβολισμούς. Η Ευρώπη θέλει να βάλει... τάξη και να μη δώσει την εντύπωση ότι επιτρέπει τη λειτουργία μια ασύδοτης αγοράς, ενώ από την άλλη, παρεμβαίνει δυναμικά στον τομέα που καίει περισσότερο απ΄ όλους αυτή τη στιγμή τους πολίτες, δηλαδή τα τρόφιμα. Επιπλέον, οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θέλουν να στείλουν το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι μόνο αυτό μπορεί να βγάλει το... φίδι από την τρύπα! Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1999, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Σε σχέση με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, το χθεσινό πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από τη δικαίωση Μητσοτάκη, αναδεικνύει και το μέγεθος της... χυλόπιτας που... έφαγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο Μητσοτάκης έστειλε την επιστολή στη Φον Ντερ Λάιεν και σύσσωμη η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας. Ωστόσο, διαβάζοντας κάποιος τα στοιχεία που οδήγησαν στο πρόστιμο των 337,5 εκατ. ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό, θα διαπιστώσει ότι αυτό βασίζεται σε πρακτικές "φουσκώματος" των τιμών σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα. Άρα, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Και εδώ είναι που την πάτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η επιστολή Μητσοτάκη προς την Ε.Ε. και το πρόστιμο της τελευταίας, δείχνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί μεγάλο "παίκτη", επιπέδου... Champions League, σε αντίθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι δίνουν μάχη για να ανέβουν από την Α΄ Ερασιτεχνική του τοπικού πρωταθλήματος, στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής! Τα... αστειάκια των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, γυρίζουν μπούμερανγκ! Γιατί άλλο πράγμα είναι να έχεις πρωθυπουργό που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και οι εξελίξεις τον δικαιώνουν και εντελώς διαφορετικό πράγμα να έχεις στην... εξέδρα μαζεμένους καμιά δεκαριά... άμπαλους, οι οποίοι κάνουν θόρυβο, όπως οι άδειοι... τενεκέδες! Εν ολίγοις, το πρόστιμο της Ε.Ε. στην πολυεθνική για τις πρακτικές της σε ολόκληρη την Ευρώπη "σερβιρίστηκε" ως κρύο πιάτο στους φωνασκούντες της εγχώριας αντιπολίτευσης από την Ούρσουλα για... χάρη του Κυριάκου! Γιατί ως γνωστόν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, αν και στην προκειμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψιν τη χρονική εξέλιξη των πραγμάτων, μάλλον ήταν... καυτή!
Τι δείχνει η κίνηση Μητσοτάκη-Τουσκ για τη δημιουργία κοινής αντιαεροπορικής ασπίδας της Ευρώπης
Ο Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον... επιστολογράφο του Ιησού, αρχηγού "ψεκασμένου" κόμματος, "ξαναχτύπησε" πάλι χθες, με μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, η οποία δείχνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε να προκαλέσει και δεύτερο... μπλακ άουτ στους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς έστειλε νέα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη φορά με θέμα τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας. Η αποκάλυψη έγινε από τον αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg και μάλιστα, οι δύο ηγέτες ζητούν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ο Μητσοτάκης έχει καταθέσει και την πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρω-ομολόγου που θα χρηματοδοτεί τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Ένωσης, με βάση τα νέα δεδομένα της ρωσικής απειλής κατά της Ευρώπης.
Σε χθεσινό debate στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε τα προαναφερόμενα και μάλιστα ασπάστηκε την πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ. Μάλιστα, προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter...), η οποία ανέφερε τα εξής: "Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνα μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk".
Ο ευρωπαϊκός "αμυντικός θόλος" που προτείνουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πολωνίας, θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της Ευρώπης από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, με την υποσημείωση ότι ένα τέτοιο έργο, εφόσον εγκριθεί, θα στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Πολωνία, εναρμονίζονται πλήρως με τις ΗΠΑ στο ζήτημα των επιλογών του ΝΑΤΟ, ενώ οι τρεις αυτές χώρες δαπάνησαν πέρυσι τα μεγαλύτερα ποσά για αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους. Μάλιστα, οι Μητσοτάκης-Τουσκ επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι η αμυντική "ομπρέλα" προστασίας θα λειτουργήσει υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τις χώρες της Ένωσης σε επίπεδο συνεργασίας για τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων.
Το ισχυρό διεθνές προφίλ του Μητσοτάκη και οι πολιτικοί "νάνοι" της αντιπολίτευσης
Η διπλή παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω επιστολών για τη λειτουργία των πολυεθνικών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και για την αμυντική θωράκιση έναντι των εχθρών της Γηραιάς Ηπείρου, ενισχύει το ηγετικό προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού και αναδεικνύει τη χαώδη διαφορά που τον χωρίζει από τους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Το success story της Ελλάδας στην οικονομία έχει ανεβάσει στα ύψη τις "μετοχές" τόσο της χώρας μας, όσο και του ιδίου του Μητσοτάκη. Τα τελευταία χρόνια, με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, διαμορφώθηκε το πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, συγκροτήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, υποχρεώθηκε όλη η Ευρώπη να λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία και άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο ενεργειακής απο-πουτινοποίησης της Ευρώπης, με αποφασιστικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική και στα ενεργειακά projects.
Σε όλα τα προαναφερόμενα, η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε επίπεδο πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και χωρίς να υπάρχει συμπαράσταση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το πολιτικό έκτρωμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δέσμιο των φιλορωσικών και αντιευρωπαϊκών αρχών του,, έχοντας στην ηγεσία του έναν αμερικανοτραφή καπιταλιστή που προσπαθεί μερικές φορές να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο βάρκες (έλα... Τάιλερ στον τόπο σου!). Επίσης, σε δύο βάρκες πατάει και το ΠΑΣΟΚ (γι αυτό και πέφτει...), το ΚΚΕ κινείται... παραδοσιακά στη γνωστή αντεθνική γραμμή, ο Βελόπουλος "ψηφίζει" σταθερά... ξανθό γένος, η Κωνσταντοπούλου κινείται σε ένα παράλληλο... σύμπαν, η "Νίκη" δηλώνει πατριωτικό κόμμα υπονομεύοντας τα εθνικά συμφέροντα, η Νέα Αριστερά παραμένει δέσμια της συριαζαίικης... σχιζοφρένειας και μόνο το κόμμα του Λοβέρδου, συντάσσεται με τη μόνη ρεαλιστική και εθνικά σωστή γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ας μη κρυβόμαστε. Η Ελλάδα παραμένει όρθια και στέκεται στα πόδια της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, γιατί υπάρχουν ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Οι επιλογές του αντιευρωπαϊσμού και του φιλοπουτινισμού που έχουν κάνει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ευτυχώς, δεν έχουν επιπτώσεις στη διεθνή θέση της χώρας. Η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και η προσφορά του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αναγνωρίζονται στο εξωτερικό και κρατούν την Ελλάδα ψηλά. Ο Μητσοτάκης ξέρει πώς θα κρατήσει ισχυρή την Ελλάδα και οι εταίροι μας γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για να παραμείνει η Ελλάδα στην ίδια σταθερή τροχιά. Οι μόνοι που δεν θέλουν να το καταλάβουν είναι οι αντίπαλοι του Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαία η πολιτική κυριαρχία του και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι οι αντίπαλοι του βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, συμβιβασμένοι με τη μιζέρια και την ανεπάρκεια τους...