Αναθεωρημένες προβλέψεις προς τα κάτω για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της έντασης στις εμπορικές σχέσεις και των σαρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως δεν προβλέπεται παγκόσμια ύφεση.
Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι οι οικονομίες των χωρών δοκιμάζονται από την αναδιάταξη του διεθνούς εμπορικού σκηνικού – εξέλιξη που προκλήθηκε από την επιβολή νέων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αντίδραση της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε «ακραία αβεβαιότητα» στις εμπορικές πολιτικές και σε έντονες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Οι αναταράξεις έχουν κόστος… Οι νέες προβλέψεις μας για την ανάπτυξη θα περιλαμβάνουν σημαντικές μειώσεις, αλλά όχι ύφεση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επίσης αναθεώρηση προς τα πάνω για τον πληθωρισμό σε ορισμένες χώρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανατρέψει το παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς με ένα κύμα νέων δασμών, μεταξύ αυτών και γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες, καθώς και υψηλότερους δασμούς για συγκεκριμένα προϊόντα. Παρόλο που έχουν δοθεί 90 ημέρες αναστολής για διαπραγματεύσεις, Κίνα, ΕΕ και άλλες χώρες έχουν ήδη απαντήσει με αντίμετρα.
Το ΔΝΤ είχε προβλέψει τον Ιανουάριο ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης 3,3% για το 2025 και το 2026, με αναθεωρημένες εκτιμήσεις να αναμένονται την Τρίτη, στο νέο World Economic Outlook.
Μιλώντας από τα κεντρικά του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει βαρύ τίμημα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν με σύνεση τις ραγδαίες αλλαγές στους δασμούς.
Οι μικρές χώρες στο μάτι του κυκλώνα
Καθώς οι οικονομικοί γίγαντες συγκρούονται, οι μικρότερες χώρες παγιδεύονται στα επικίνδυνα ρεύματα των εξελίξεων, σύμφωνα με τη Γκεοργκίεβα. Η Κίνα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες μεταβολές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις μικρότερες και πιο ευάλωτες οικονομίες.
Οι αυξανόμενοι δασμοί επιβαρύνουν άμεσα την ανάπτυξη, σημείωσε, εξηγώντας πως τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι το κόστος μετακυλίεται στους εισαγωγείς και τελικά στους καταναλωτές. Αν και σε μεγαλύτερες οικονομίες ενδέχεται να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας μέσω επενδύσεων, αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο.
«Η προστατευτικότητα υπονομεύει την παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στις μικρές οικονομίες», είπε, προειδοποιώντας ότι η προστασία της εγχώριας βιομηχανίας από τον ανταγωνισμό αποδυναμώνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας σε έναν πολυπολικό κόσμο, προτρέποντας τις μεγάλες οικονομίες να επιτύχουν μια συμφωνία που θα διατηρεί την εμπορική ανοιχτότητα και θα επαναφέρει την πορεία προς χαμηλότερους δασμούς και λιγότερα μη δασμολογικά εμπόδια.
«Χρειαζόμαστε μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία – όχι μια πορεία προς τον κατακερματισμό», κατέληξε. «Όλες οι χώρες, μεγάλες και μικρές, έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας σε μια εποχή όλο και πιο συχνών και σφοδρών αναταράξεων».