Το σημερινό Eurogroup θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης αλλά δεν θα συμφωνήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Goldman Sachs με σημερινή της έκθεση. Οι καθυστερήσεις σημαίνουν ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) απομακρύνεται και αναμένεται μόνο αφότου η ΕΚΤ θα έχει αρχίσει ήδη να συζητά το σταδιακό περιορισμό (tapering) του προγράμματος.
Ο αναλυτής του οίκου Huw Pill εκτιμά ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα γίνει με κούρεμα όπως το 2012, αλλά κατά πάσα πιθανότητα με τη μορφή μειώσεων στα κουπόνια και επιμήκυνσης των λήξεων, ενδεχομένως σε συνδυασμό με ανταλλαγές χρέους (swaps) που θα αντικαταστήσουν πιο ακριβές μορφές δανεισμού από δάνεια του ESM.
Εκτίμηση της Goldman Sachs είναι ότι η συμβιβαστική λύση που θα βρεθεί για το χρέος θα περιγραφεί σαν μια «τεχνική παρέμβαση» και θα εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρξει μεγάλη απόκλιση από το στόχο για το ύψος των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών, αναφέρει το ependisinews.
Σε αυτή τη φάση, ο Pill σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς εάν οι επόμενες κινήσεις των πιστωτών θα εφαρμοστούν με τη μορφή ενός τέταρτου μνημονίου και εάν αυτό θα συνδυαστεί με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, όμως αυτή δεν θα ανακοινωθεί κατ΄ ανάγκη με τη μορφή ενός νέου προγράμματος. Πάντως, η ανάλυση τονίζει πως εάν η Ελλάδα επιχειρήσει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης με χρηματοδότηση από τις αγορές, θα είναι πολύ ευάλωτη σε ένα ενδεχόμενο σοκ.
Μετά από αυτά, η ανάλυση καταλήγει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE δεν αναμένεται πριν η ΕΚΤ αρχίσει να συζητά το σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης μέσω του tapering.