Η παγκόσμια ανάπτυξη θα δεχθεί μέτριας έντασης πλήγμα από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, εάν η Κίνα λάβει επιθετικά μέτρα αντιμετώπισης των νέων κρουσμάτων μέχρι τα τέλη του α’ τριμήνου, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση.
Στο βασικό της σενάριο, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ετήσια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 θα υποβαθμιστεί κατά 0,1% με 0,2%, με την προϋπόθεση ότι τα κρούσματα σημειώσουν σημαντική επιβράδυνση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αναφέρει το newmoney.
Η Goldman αναφέρει ότι τώρα περιμένει επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,25% φέτος , από 3,1% πέρυσι.
«Το βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο είναι αρκετά μεγάλο», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Jan Hatzius. «Το τι θα σμβεί συνολικά το 2020 εξαρτάται από το κατά πόσο γρήγορα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση».
Στο πιο δυσμενές σενάριο, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το β’ τρίμηνο του έτους για να δούμε κορύφωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η Goldman θεωρεί ότι το πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2020 θα αυξηθεί πιθανώς σε περίπου 0,3%. Συνεπώς, η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης η οποία αναμενόταν υπό το βασικό σενάριο εντός του 2020, θα μεταφερθεί στο 2021, αναφέρει ο Hatzius. Η Goldman εκτιμά ότι η μεγαλύτερη ζημιά θα γίνει κατά το α’ τρίμηνο με ετήσια μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 2%, έναντι άμεσου πλήγματος στην κινεζική οικονομία της τάξης του 1%.
Οι οικονομολόγοι της Goldman υπολογίζουν τον παγκόσμιο αντίκτυπο της ασθένειας μέσω της πρόβλεψής τους για μείωση της κινεζικής ζήτησης για εισαγόμενα αγαθά και τις χαμηλότερες δαπάνες από Κινέζους τουρίστες στο εξωτερικό.
Η πιθανή εξάπλωση φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από το ξέσπασμα του Sars, το 2002-2003 λόγω της «τεράστιας ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας από τότε», σύμφωνα με τον Hatzius.
Η οικονομία επεκτάθηκε κατά 6,1% το 2019. Η Κίνα ανέφερε πάνω από 17.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού και 361 θανάτους μέχρι τη νύχτα της Κυριακής. Ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό Sars, το οποίο προκάλεσε πολύμηνη οικονομική αναταραχή στην Κίνα.
Πάντως η Goldman σημειώνει ότι η επιδημία του κορωνοϊού δεν αλλάζει τη βασική της εκτίμηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί υψηλότερα, με οδηγό τη μείωση του «βάρους» του εμπορικού πολέμου και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών στο προηγούμενο διάστημα.