Οι λογαριασμοί ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα εκτοξευθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ τον χειμώνα, με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, τονίζοντας την ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων.
Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, εκτιμούν οι αναλυτές.
«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».
Οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας πιέζουν τις κυβερνήσεις να απαλύνουν το βάρος που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν ανώτατα όρια στην τιμή του φυσικού αερίου και αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται επίσης υπέρ της επιβολής έκτακτων φόρων στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μπορούσε να «γλιτώσει» 650 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς ενέργειας στην Ευρώπη, προσφέροντας εν μέρει ανακούφιση σε καταναλωτές και αγορές, και επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» ενεργειακών κερδών (αφορά κυρίως όσες εταιρείες παράγουν ενέργεια, χωρίς να χρησιμοποιούν αέριο).
Φυσικά, το πλαφόν δεν πρόκειται να επιλύσει τελείως το πρόβλημα, με το έλλειμμα να χρειάζεται να «απλωθεί» στους λογαριασμούς σε βάθος 10 – 20 ετών, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα, η οποία προτρέπει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να τιτλοποιήσουν αυτές τις μελλοντικές πληρωμές, προκειμένου να αποφύγουν ένα υπερβολικό βάρος στους ισολογισμούς.