Απαισιόδοξη (bearish) παρέμενε η στάση της Goldman Sachs σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για τις περισσότερες κατηγορίες επενδυτικών assets μέχρι το τέλος του 2022. Μοναδική εξαίρεση η αγορά των εμπορευμάτων, όπου η τράπεζα εκτιμούσε άνοδο της τάξης του 43% λόγω έλλειψης προσφοράς.
Από τότε η εικόνα της γενικότερης αγοράς των εμπορευμάτων έχει υποστεί διακυμάνσεις. Μετά την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων η οποία ακολούθησε το «άνοιγμα» της οικονομίας της Κίνας, οι τιμές αυτές έχουν καταγράψει διόρθωση, ενώ το πετρέλαιο κυμαίνεται κοντά στα $72/βαρέλι.
Παρ’ όλα αυτά, η Goldman υποστηρίζει πως η bullish (αισιόδοξη) στάση της ως προς τα εμπορεύματα είναι δικαιολογημένη. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του επικεφαλής στρατηγικού αναλυτή του κολοσσού, Τζεφ Κάρι, οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας «θα περιορίσουν την προσφορά πετρελαίου τη στιγμή που η ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνεται λόγω της άρσης των lockdowns. Η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα $100/βαρέλι, ενώ η έλλειψη επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα θα επηρεάσει ανοδικά τις τιμές, αφού η περιορισμένη προσφορά δε θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα αυξημένα επίπεδα ζήτησης». Ο αναλυτής προσέθεσε πως «ο κύκλος αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων αυτός θα είναι ολοένα και μεγαλύτερος, αφού η αγορά πετρελαίου θα αποδειχθεί ελλειμματική μέχρι τον Μάιο».
Ο Κάρι υπογραμμίζει πως ο ΟΠΕΚ+ θα άρει το πλαφόν παραγωγής του με απώτερο στόχο τη μελλοντική του αύξηση. Παράλληλα, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε πλεόνασμα πετρελαίου αφού η κινεζική οικονομία δεν έχει προλάβει να ανακάμψει σημαντικά. Η προσφορά πετρελαίου θα αποδειχθεί προβληματική όταν η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά. Το ερώτημα έγκειται στο αν η παραγωγική ικανότητα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών θα μειωθεί υπό της ζήτησης. Μέχρι το 2024 ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας».
Σημειωτέον πως ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, τόνισε πρόσφατα πως «υπάρχει τεράστια έλλειψη σε υποδομές διύλισης», φαινόμενο το οποίο ενισχύει την έλλειψη προσφοράς αυτή. Ο μπιν Σαλμάν υπογράμμισε πως «ο ΟΠΕΚ+ θα μελετήσει ενδελεχώς οποιαδήποτε πιθανότητα αύξησης του πλαφόν παραγωγής του αλλά θα συνεχίσει να κινείται προσεκτικά».