Η πανδημία αυξάνει την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ μέσω της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης των χώρων εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs Group.
Από την αρχή της κρίσης η ετήσια αύξηση παραγωγής ανά ώρα έχει επιδείξει ανάπτυξη της τάξης του 3,1% σε σχέση με 1,4% προ-κρίσης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman. «Η αυξητική τάση της παραγωγής αποτελεί ένα από τα λίγα πλεονεκτήματα της πανδημίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Αυτές οι αυξητικές τάσεις είναι πιο φανερές σε τομείς που επωφελούνται από τα virtual meetings και σε τομείς που τα προσωπικά έξοδα σε ταξίδια, μετακινήσεις και διασκέδαση έχουν την ευχέρεια να μειωθούν. Οι τάσεις οδηγούνται από τους τομείς της τεχνολογίας, των υπηρεσιών και της χονδρικής πώλησης, ενώ οι διαδικτυακές αγορές των καταναλωτών υποστηρίζουν την αγορά λιανικής.
Η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων έχει ιστορικά αποτελέσει ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα στην εξίσωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η τηλεργασία αποτελεί έναν “μοχλό” ανάπτυξης της παραγωγικότητας, με πρόσφατη έρευνα να επιδεικνύει αύξησή της κατά 5%, συγκεκριμένα λόγω της μείωσης των μετακινήσεων. Παρ’ όλα αυτά η έρευνα επιδεικνύει πως κερδισμένα βγαίνουν κυρίως τα άτομα με υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και ικανότητας, με αρκετές θέσεις χαμηλού μισθολογικού φάσματος να υποφέρουν αφού η τηλεργασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους χώρους εργασίας τους.