«Ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν καθοριστικά από τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία της Ευρωζώνης θα αντιδράσει στο τρέχον ενεργειακό σοκ», εξηγεί η Goldman Sachs.
Για να μετρήσει την αβεβαιότητα γύρω από τη βασική πρόβλεψη, η τράπεζα αναλύει τρεις μηχανισμούς προσαρμογής στην οικονομία που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής κατεύθυνσης της ΕΚΤ:
πρώτον, πόσο θα μετακυλιθούν οι τιμές ενέργειας στον πληθωρισμό και την επίδραση στην αύξηση των μισθών
H Goldman Sachs εξηγεί τη μετακύλιση των τιμών της ενέργειας στον πυρήνα του πληθωρισμού και διαπιστώνει ότι ήταν αμελητέα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ωστόσο, αν η μετακύλιση από το μη βασικό πληθωρισμό στο βασικό πληθωρισμό μέσω των μισθών αυξηθεί στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία του 1970, τότε ο ετήσιος πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η αμερικανική τράπεζα, για να εκτιμήσει την ικανότητα των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους ώστε να αντέξουν το ενεργειακό σοκ, αναλύει ένα σενάριο στο οποίο τα νοικοκυριά είναι πιο περιορισμένα οικονομικά και έτσι μειώνουν πιο ενεργά τις δαπάνες τους ως απάντηση στον πληθωρισμό.
Σε αυτό το σενάριο, η ζήτηση είναι περίπου 1% – 1,5% χαμηλότερη από ότι στη βασική πρόβλεψη μέχρι το τέλος του 2024. Ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι αντίστοιχα βραδύτερος, με τελικό επιτόκιο 50 μ.β., καθώς τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη είναι χαμηλότεροι σε αυτό το σενάριο από ότι στο βασικό σενάριο.