Η σχέση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ ήταν συχνά «στον πάγο», αλλά ένας κοινός αντίπαλος – το σχέδιο της Γαλλίας για την φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ – θα φέρει τις δύο πλευρές κοντά, τουλάχιστον προσωρινά.
Η Google, η Facebook Inc. και η Amazon.com Inc. πρόκειται να καταθέσουν στη Δευτέρα την Ουάσινγκτον για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να τιμωρήσει ενδεχομένως τη Γαλλία για την επιβολή φόρου 3% στις παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας με τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ (832 εκατομμύρια δολάρια) σε παγκόσμια έσοδα και ψηφιακές πωλήσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία.
Ο ψηφιακός φόρος της Γαλλίας «είναι μια απότομη απόκλιση από τους καθιερωμένους φορολογικο
ύς κανόνες και έχει ως μοναδικό στόχο ένα υποσύνολο επιχειρήσεων», σύμφωνα με τις παρατηρήσεις ενός αντιπροσώπου της Google που έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στην ακρόαση του Γραφείου Εμπορικών Αντιπροσώπων της Ουάσινγκτον τη Δευτέρα. «Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι ο φόρος θα στοχεύει σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας».
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το νέο φόρο της Γαλλίας, τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπέγραψε με νόμο τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέους δασμούς ή άλλους εμπορικούς περιορισμούς. Ο αντιπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, θα μπορούσε να αναλάβει δράση μόλις στις 26 Αυγούστου, όταν κλείσει μια περίοδος σχολίων για το θέμα, αναφέρει το newmoney.
Η προσπάθεια να εμποδιστεί η Γαλλία δημιούργησε ένα κοινό έδαφος για τον Τραμπ – ο οποίος έχει αναφέρει ότι η Google και το Facebook βρίσκονται «στην πλευρά των Δημοκρατικών της ριζοσπαστικής ριστεράς» και κατηγόρησε την Amazon για φοροδιαφυγή – και τις εταιρείες τεχνολογίας που ανησυχούν οι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις αμερικανικές εταιρείες ως τρόπο να συλλέξουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη Γαλλία ως παράδειγμα για να αποτρέψουν άλλες χώρες από το να βάλουν στο στόχαστρο αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες για φορολογικά έσοδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που εξετάζουν τους δικούς τους ψηφιακούς φόρους, μια κίνηση που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε φορολόγηση των εταιρειών πολλές φορές για τα ίδια κέρδη.