Τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις υψηλής ασφαλείας φυλακές του Κορυδαλλού σε μια «πολυτελή ανοιχτή φυλακή» καταγράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα επισημαίνει τη δημόσια καταδίκη από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την μετακίνηση του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» από «τις φυλακές φρούριο του Κορυδαλλού, σε μια αγροτική φυλακή στην κεντρική Ελλάδα όπου στις εργασίες περιλαμβάνεται το μάζεμα φρούτων και ο καθαρισμός της υπαίθρου».
Στο ρεπορτάζ υπάρχει και η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν πρόκειται για ειδική μεταχείριση απέναντι στον Κουφοντίνα ούτε και θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση πρόωρης αποφυλάκισης όταν θα συμπληρώσει 19 χρόνια στη φυλακή. «Η εκτέλεση της ποινής θα συνεχιστεί κανονικά. Η μεταφορά δεν αποτελεί ειδική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή μερικώς ελεύθερη παραμονή» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Την ίδια ώρα οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τις συνθήκες στα ανοιχτά χωράφια του Αλμυρού Βόλου όπου βρίσκονται οι αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας.
Το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων (ΕΑΚΚΝ) Κασσαβέτειας, όπως είναι ο πλήρης τίτλος των Αγροτικών Φυλάκων, βρίσκεται σε οπτική επαφή από την Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), κοντά στο αεροδρόμιο Αγχίαλου στην πεδιάδα της Μαγνησίας.
Αποτελεί σχεδόν παραθεριστική φυλακή, σχετικά με τις συνθήκες φύλαξης του Κορυδαλλού όπου μέχρι σήμερα από το 2003 κρατείτο ο Νο 1 Έλληνας τρομοκράτης, ο εκτελεστής της 17Ν.
Εντύπωση προκαλούν και οι περιφράξεις της φυλακής όπως φαίνονται στις φωτογραφίες από το View Street της Google.
Απλό συρματόπλεγμα ύψους περίπου 1,60 μ. δίπλα στον δρόμο του χωριού με ένα απλό κυκλικό αγκαθωτό συρματόπλεγμα στο πάνω μέρος, τέτοιο βέβαια που ο επικίνδυνος Κουφοντίνας μπορεί να παραβιάσει πανεύκολα με την βοήθεια άλλων «έμπειρων» από έξω συνεργατών του.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17Ν που έχει καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών θυμάτων της οργάνωσης σε 11 φορές ισόβια, μετήχθη στις αγροτικές φυλακές του Βόλου όπου οι κρατούμενοι διαβιούν, όπως προβλέπει ο νόμος, σε συνθήκες ανοικτής φυλακής, δηλαδή εργάζονται και κυκλοφορούν σε μεγάλη έκταση, καθώς η φυλακή έχει κτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ προβλέπεται ότι όσοι κρατούμενοι είναι σε αγροτικές φυλακές έχουν καλύτερο υπολογισμό ημερομισθίων από εκείνους που κρατούνται σε φυλακές κλειστού τύπου όπως ο Κορυδαλλός.