Τις πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, βάζει στο μικροσκόπιο ο βρετανικός Guardian. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πως παρότι είναι «σχεδόν μία εβδομάδα πρωθυπουργός, έκανε δυνατό ξεκίνημα», σχολιάζοντας τις πρώτες ανακοινώσεις και αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Αναλαμβάνοντας εξουσία τη Δευτέρα, ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η Βουλή δεν θα έχει διακοπές για το καλοκαίρι: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, και υπάρχουν νομοσχέδια που πρέπει να συνταχθούν», αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με το newmoney.
Το άρθρο αναφέρεται στο υπουργικό σχήμα, που απαρτίζεται από έμπειρους πολιτικούς, τεχνοκράτες και πρώην σοσιαλιστές μεταρρυθμιστές, αλλά και στις πρώτες οδηγίες που έδωσε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς του: «Η φιλοσοφία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης έγινε πιο καθαρή στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο: οι υπουργοί δεν θα θέτουν μόνο στόχους, θα παρακολουθούνται επίσης. Τοποθετημένοι μπροστά τους ήταν μπλε φάκελοι, που περιελάμβαναν στόχους αναφοράς. Όπως σε κάθε καλή επιχείρηση, οι εκθέσεις προόδου θα πρέπει να τηρούνται».
Η απομάκρυνση των ΜΑΤ
Ο Guardian κάνει αναφορά και στην απόφαση να απομακρυνθούν οι κλούβες των ΜΑΤ από τη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας. «Σε μια εποχή που η εικόνα είναι το παν ο Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νέο τόνο έπειτα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, με συχνά πάνω- κάτω, υπό τον αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα. Κλούβες και κάγκελα, που αντιπροσώπευαν τον φόβο της κυβέρνησης Τσίπρα για διαδηλώσεις, αφαιρέθηκαν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Για πολλούς Ελληνες, το νέο στιλ δεν είναι απλά συμβολικό. Βλέπουν την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση ως την αρχή μιας νέας εποχής, το πέρασμα ενός ψυχολογικού κατωφλιού έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης υπό τη λιτότητα, μνημόνια, ομάδες εξτρεμιστών και τη σχεδόν χρεοκοπία στην αιχμή της ευρωπαϊκής κρίσης, συνεχίζει ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του δημοσιογράφου Παντελή Καψή, που υποστηρίζει ότι βλέπουμε μια νέα γενιά πολιτικών, εκπαιδευμένων στο Harvard, προσανατολισμένων στα αποτελέσματα και με πιο τεχνοκρατική προσέγγιση. «Είναι σχεδόν σαν να θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα σαν ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ, με τον κίνδυνο να προσβάλλει κάποιους από τους παλιούς φρουρούς στο κόμμα του», αναφέρει.
Τέλος στις προσλήψεις συγγενών
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην απαγόρευση προσλήψεων συγγενών από υπουργούς.
«Ευνοιοκρατία, νεποτισμός, πολιτική προστασία και σπατάλες έχουν κατηγορηθεί για την αμείλικτη διολίσθηση της χώρας προς την οικονομική κατάρρευση. Με επίγνωση του ρόλου του κόμματός του στο δράμα- η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία για δεκαετίες- μία από τις πρώτες ενέργειες του Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα ήταν να απαγορεύσει τον διορισμό συγγενών από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ενας κανόνας, που είπε, θα είναι ο πρώτος που θα τηρήσει πιστά», αναφέρει ο Guardian.
«Ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι γιος του πρωθυπουργού και επιβλητικής φυσιογνωμίας του κόμματος, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οπως με αρκετούς Ελληνες ηγέτες, ο 51χρονος Κυριάκος είναι μέρος μιας ισχυρής πολιτικής δυναστείας. Αλλά η πολιτική ανέλιξή του δεν ήταν προκαθορισμένη. Η προοπτική ότι μια μέρα θα οδηγούσε τη ΝΔ σε μία σαρωτική νίκη φαινόταν απίθανο μόλις πριν από μερικά χρόνια», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Όπως εξηγεί η Έλενα Σμιθ, που υπογράφει το δημοσίευμα, η εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το 2015 δεν ήταν δεδομένη, αφού θεωρούταν αουτσάιντερ, ένας κεντρώος, οι φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις του οποίου δεν έβρισκαν απήχηση σε λαϊκιστές και εθνικιστές.
Γιατί κέρδισε στις εκλογές
Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θεόδωρος Πελαγίδης αναφέρει ότι τα ποσοστά του δεν ήταν υψηλά, ενώ αντιμετωπιζόταν με υποψία από τους βουλευτές, ενώ λίγοι εξ αυτών τον στήριξαν. «Κέρδισε επειδή ήταν επίμονος, συστηματικός και εργασιομανής, αξίες που έφερε και στο κόμμα του», προσθέτει.
Ειδική αναφορά γίνεται και στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μεταφερθούν τα γραφεία του κόμματος από κτίριο με νοίκι 98.000 ευρώ σε κτίριο που κοστίζει 9.800 τον μήνα. Επίσης, σημειώνει ότι αυτά τα γραφεία είναι οικολογικά.
«Συνεργάτες του λένε ότι θα χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές για να προσπαθήσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα, μια χώρα που παρότι βρέθηκε στο χείλος της αποβολής από την ευρωζώνη και ακόμη παρακολουθείται στενά από τους ξένους δανειστές, παραμένει βαθιά απρόθυμη να αλλάξει».
Ο καθηγητής δημοσίου δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης, που ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές αναφέρει ότι η φιλοσοφία του είναι αυτή του προοδευτικού φιλελευθερισμού. «Πιστεύει στο κράτος πρόνοιας, τις καθολικές υπηρεσίες υγείας για όλους, στις υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στην δημιουργικότητα της οικονομίας της αγοράς», αναφέρει. Όπως εξηγεί, οι απόψεις του και οι ευαισθησίες του ταιριάζουν περισσότερο στο κέντρο παρά στα δεξιά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόθυμος να πειραματιστεί, να καινοτομήσει, να αναλάβει κινδύνους.
Ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρει ότι κανένας ηγέτης δεν αναλαμβάνει το πόστο τόσο καλά προετοιμασμένος. Ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης είχε συγκεντρωθεί στον προγραμματισμό μπροστά και ξεχώριζε πανεπιστημιακούς και ανθρώπους της αγοράς που θα μπορούσαν να καλύψουν κυβερνητικά πόστα.
«Σκέφτεται στρατηγικά (…) αυτό που κατάφερε με την κυβέρνησή του ήταν μια δύσκολη ισορροπία», προσθέτει ο Ελευθεριάδης. «Χρειάστηκε να αναμίξει γνωστούς και δημοφιλείς πολιτικούς με άγνωστους τεχνοκράτες, οι ειδικές γνώσεις των οποίων θα του επιτρέψουν να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες πολιτικές».
Για την οικονομία
Ο Guardian κάνει αναφορά και στο πεδίο της οικονομίας. «Οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, κλειδί στην προσέλκυση ψήφων, επίσης μπορεί να αποδειχθούν πρόκληση. Μερικές ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η ΕΕ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχθεί τους όποιους δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς.
Η Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, παρότι ο Μητσοτάκης έχει πει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τέτοιους στόχους- ζουρλομανδύες», γράφει η βρετανική εφημερίδα, που καταλήγει ότι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ηττήθηκε, δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει, ενώ κάνει αναφορά στο 31,5% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. «Μόλις η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει αντιδημοφιλή μέτρα, η αντιπολίτευση πιθανόν να είναι δεινή», σημειώνει χαρακτηριστικά.