«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε τα μανίκια» και αφουγκράστηκε τους πολίτες σε όλη τη χώρα, καταφέρνοντας παράλληλα να δώσει μια νέα πνοή στη γαλάζια παράταξη».
Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του σχετικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Guardian.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη τηςΝέας Δημοκρατίας και αναφέρει πως «Η δημοκρατία μπορεί να παράγει απρόσμενα αποτελέσματα, αλλά κάθε αναλυτής συμφωνεί ότι οι η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα είναι προδικασμένη».
Όπως σημειώνεται στο άρθρο «αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει μεταξύ 155-159 έδρες στη Βουλή», εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία «σε μια χώρα που κυβερνάται από εύθραυστους συνασπισμούς την τελευταία δεκαετία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με τονωμένη την αυτοπεποίθηση, σημειώνει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, που κάλυψε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Θησείο: «Έχοντας ούριο άνεμο στα πανιά του ο κοσμοπολίτης πρώην τραπεζίτης διεξήγαγε ακάματος την προεκλογική εκστρατεία, σηκώνοντας τα μανίκια των λευκών πουκαμίσων του κι οργώνοντας τη χώρα για να ακούσει τα προβλήματα του μέσου Έλληνα. Σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και καιρό στο μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, εστίασε κυρίως στην αναζωογόνηση της οικονομίας υποσχόμενος να μειώσει τους φόρους, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με τον Guardian «ο Μητσοτάκης πιστώνεται με την ανανέωση ενός από τα πιο παραδοσιακά συντηρητικά κόμμα της Ευρώπης, που συνδεόταν με το νεποτισμό και τη διαφθορά, στις οποίες αποδίδονται τα οικονομικά δεινά της στενάζουσας υπό το βάρος των χρεών χώρας.
“Αυτό που βλέπουμε είναι η προσωπική νίκη ενός φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή ηγέτη (...) Έχει εξελιχθεί σ’ έναν πολύ καλύτερο ομιλητή, πολύ πιο χαλαρό, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση”, σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Άρης Χατζής στην εφημερίδα, που επισημαίνει και την ικανοποίηση των αγορών στην προοπτική επιστροφής στην εξουσία μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις Κυβέρνησης».
«Το εύρος της νίκης του θα επιστρέψει στον Μητσοτάκη να προχωρήσει στα γενναία μέτρα που φαίνεται έτοιμος να πάρει. Αν κερδίσει την αυτοδυναμία θα απολαύσει μια περίοδο πολιτικής ηγεμονίας. Θα είναι η δική του ευκαιρία να αποφύγει να γίνει άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των βραχύβιων πρωθυπουργών που είδαμε στην εποχή των μνημονίων», σχολιάζει οΆρης Χατζής.
Washington Post: «Οι Eκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να φέρουν τέλος σ' ένα πείραμα λαϊκισμού»
«Ένας κάτοικος της Μακρυνίτσας προσφέρει μια ελληνική σημαία στον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δώσουν αποφασιστική νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα του», σχολιάζει δημοσίευμα της Washington Post.
«Το 2015, η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή ενός κύματος επαναστάσεων λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας στην εξουσία μια ομάδα αριστερών ριζοσπαστών, που υποσχέθηκε να απορρίψει την οικονομική λιτότητα... Τώρα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να τερματίσει την επανάσταση», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Ακόμα, η Washington Post προσθέτει: «Οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να φέρουν μια αποφασιστική νίκη στο ίδιο κεντροδεξιό κόμμα που κατείχε την εξουσία πριν από τους λαϊκιστές... Ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ένας πρώην τραπεζίτης, που πίνει τον καφέ του σε μια κούπα αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ».
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που γνώρισε την κορύφωση του λαϊκισμού. Και μετά οδηγήθηκε σε αποπληθωρισμό» υποστηρίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Το αποτέλεσμα είναι μια ασυνήθιστη στροφή σε ένα κεντροδεξιό κόμμα που δεν σκοπεύει να ρίξει βόμβες. Τα ηγετικά στελέχη της Κεντροδεξιάς λένε ότι θέλουν να μειώσουν τους φόρους και να κάνουν τη χώρα των 11 εκατομμυρίων πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Είναι έτοιμοι να κερδίσουν… Εξακολουθούν να έχουν δύναμη τα μαζικά κόμματα;», αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.
«Η απάντηση στην Ελλάδα είναι σαφώς “ναι"», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που πιθανόν θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός.
Άλλες χώρες που εξέλεξαν πολιτικούς μετά την ελληνική εξέγερση (του λαικισμού) εξακολουθούν να... εκτελούν τα πειράματά τους. Ένας συνασπισμός λαϊκισμού έκλεισε μόλις ένα χρόνο στην εξουσία στην Ιταλία. Οι εθνικιστές ακροδεξιοί και οι Πράσινοι σημείωσαν νίκες στις Ευρωεκλογές του Μαΐου...
«Σε λίγες περιοχές , η υποστήριξη για τους λαϊκιστές μπορεί να είναι ήπια. Στη Γερμανία, το ποσοστό που έλαβε το αντιμεταναστευτικό κόμμα «Eναλλακτική για τη Γερμανία» μειώνεται. Το ακροδεξιό «Κόμμα Ελευθερίας» της Αυστρίας αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά καμία χώρα δεν έχει κάνει τόσο αποφασιστική στροφή όσο αυτή που αναμένεται να κάνει η Ελλάδα», γράφει η Washington Post.
«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε αδύναμος να κυβερνήσει. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια συμφώνησε σε άλλο μνημόνιο», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.