Σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Ευρώπης, την Πλάκα, ο υπερτουρισμός, η ηχορύπανση και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν οδηγήσει τους κατοίκους σε απελπισία. Η κατάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να ανακοινώνει τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας για την προστασία της ιστορικής γειτονιάς.
«Ήταν η είδηση που όλοι περιμέναμε», δήλωσε η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Εταιρείας για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά (Ellet). «Επιτέλους, λαμβάνονται μέτρα».
Η Πλάκα, γνωστή ως «γειτονιά των θεών», βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή. Η αύξηση του τουρισμού και η εκμετάλλευση ακινήτων από επενδυτικά κεφάλαια και εργολάβους έχουν εκτοπίσει τους μόνιμους κατοίκους, μετατρέποντας ολόκληρα κτήρια σε καταλύματα τύπου Airbnb.
Η Ελλάδα αναμένει 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2025, με 10 εκατομμύρια εξ αυτών να επισκέπτονται την Αθήνα, αριθμός που ισοδυναμεί σχεδόν με τον πληθυσμό της χώρας.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά που ανατέθηκε από τον Δήμο Αθηναίων τονίζει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η πόλη κινδυνεύει να γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της, όπως έχει συμβεί με πόλεις όπως η Βαρκελώνη.
Δήμος Αθηναίων: «Δεν θα γίνουμε η επόμενη Βαρκελώνη»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ξεκαθάρισε ότι η ομάδα εργασίας για την Πλάκα θα λειτουργήσει άμεσα και αυστηρά, με τη στήριξη της Δημοτικής Αστυνομίας.
«Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο. Πρέπει να δράσουμε τώρα, αν δεν θέλουμε να γίνουμε η επόμενη Βαρκελώνη», τόνισε ο Δούκας.
Οι κάτοικοι θα μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα παραβάσεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα επεμβαίνουν άμεσα για να βάζουν τέλος στις αυθαιρεσίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η πληθυσμιακή αποψίλωση της Πλάκας αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα.
«Όταν οι κάτοικοι φεύγουν, οι γειτονιές πεθαίνουν», προειδοποιεί ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζαφειρίου, επικεφαλής του συλλόγου κατοίκων της Πλάκας.
Η κατάσταση είναι «απελπιστική», καθώς οι εναπομείναντες κάτοικοι αναγκάζονται να συνυπάρχουν με καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια που επεκτείνονται ανεξέλεγκτα, ενώ το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω τουρισμού.
Συμβούλιο της Επικρατείας: Καθοριστική απόφαση για τα Airbnb στην Πλάκα
Μια επερχόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει το μέλλον της Πλάκας.
«Αν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ μας, θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο», σημειώνει ο Δημήτρης Μελισσάς, καθηγητής Νομικής που εκπροσωπεί την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.
Ο Δήμος κλιμακώνει την πίεση στους επενδυτές ακινήτων
Η κυβέρνηση έθεσε πρόσφατα περιορισμούς στις νέες καταχωρίσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ακρίβεια των ενοικίων και την έξοδο των κατοίκων.
Ο Χάρης Δούκας προειδοποιεί τους επενδυτές να μην υποτιμήσουν τους πολεοδομικούς περιορισμούς της Πλάκας:
«Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Αθήνα ως ένα νέο Ελ Ντοράντο. Αυτοί αποκομίζουν τα κέρδη, όχι οι Έλληνες», σημειώνει.
Επιπλέον, κατηγορεί εργολάβους και funds ότι εκμεταλλεύονται νομικά κενά για να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους:
«Προσπάθησαν να παρακάμψουν την απαγόρευση των ξενοδοχείων μέσω Airbnb. Τώρα διαφημίζουν ακίνητα ως “διαμερίσματα με υπηρεσίες” για να παρακάμψουν την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων», τονίζει ο κ. Δούκας.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων, « Η Πλάκα είναι η σύνδεσή μας με την αρχαιότητα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δύναμης της Αθήνας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάποιο τουριστικό λούνα παρκ, ένα ατελείωτο εμπορικό κέντρο, απογυμνωμένο από τους κατοίκους και κατεστραμμένο».
Και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα προς όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην περιοχή:
«Αν σκέφτεστε να επενδύσετε σε Airbnb στην Πλάκα, ξεχάστε το».