Tη δύσκολη εξίσωση της αποεπένδυσης από το λιγνίτη ξεκινά αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες η ΔΕΗ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν η πρόταση που έχει καταθέσει από το καλοκαίρι, πληροί τις προϋποθέσεις που βάζουν οι δανειστές για να πάρει το πράσινο φως για το market test του Οκτωβρίου, αναφέρει το newmoney.
Η ΔΕΗ και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος θα βρεθούν στην καρδιά της ΕΕ για να διαπραγματευτούν με τα τεχνικά κλιμάκια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ποιες από τις μονάδες που προτείνονται τελικά, μπορεί να χάσει η Επιχείρηση. Η ατζέντα του ΥΠΕΝ, για την οποία αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη, στηρίζεται στην πώληση των δυο μονάδων στο Αμύνταιο, τη μονάδα Ι της Μελίτης και την άδεια για την μονάδα ΙΙ της Μελίτης μαζί με τα ορυχεία τους. Πρόκειται για πρόταση που έχει διαρρεύσει από τις πρώτες μέρες της κατάθεσή της ότι δεν «αγκαλιάζoυν» στις Βρυξέλλες. Για την κυβέρνηση υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες είναι σαφές ότι δεν θα βγάλει πάνω στο τραπέζι εάν δεν εξαντλήσει τις συζητήσεις για το προτεινόμενο πακέτο. Από την ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε αισιόδοξος ότι το εγχείρημα θα έχει επιτυχία.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test και δεν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η πρόταση ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η συμφωνία. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τα μέσα του 2018.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένες λεπτομέρειες από το σχεδιασμό. «Ο δικός μας στόχος είναι να προσελκυστεί τεχνογνωσία και κεφάλαια για την αναβάθμιση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την κατασκευή νέων, τελευταίας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει την ισχύ μονάδων που αποσύρονται οριστικά. Ώστε η αποεπένδυση να συνδυαστεί με στρατηγικά ζητήματα ενεργειακού σχεδιασμού».
Στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι τόσο αισιόδοξοι αφού κορυφαίοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ βλέπουν να μην υπάρχει συμμετοχή από ευρωπαίους παίκτες και το ενδιαφέρον να πηγάζει κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν αμφισβητούν ότι μπορούν να χτιστούν συμμαχίες με τους ενδιαφερόμενους, με δύο από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας να εξετάζουν σοβαρά την κάθοδό τους στην αγορά. Όπως σημειώνουν, το market test του Οκτωβρίου δεν είναι δεσμευτικό, για αυτό και εκτιμούν ότι προσέλευση θα υπάρξει. Εάν η συμμετοχή αυτή μετουσιωθεί σε πραγματικό ενδιαφέρον για τον λιγνίτη, θα φανεί στην πορεία. Ότι οι Κινέζοι θα είναι ένα «δυνατό» χαρτί, επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο στην Θεσσαλονίκη. Ο επικεφαλής της Επιχείρησης απηύθυνε κάλεσμα στην Κινεζική Shenhua Group να συμμετάσχει στη διαδικασία αποεπένδυσης της λιγνιτικής παραγωγής. Ο Shenhua Group Corporation Limited έχει ήδη συμφωνία στην Ελλάδα με τον όμιλο Κοπελούζου, για από κοινού ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ.