Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή τόσο στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) όσο και Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), θα συζητηθούν υποθέσεις που αφορούν την διεκδίκηση της αναδρομικής καταβολής διαφορών συντάξεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και την καταβολή των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, τα οποία "κόπηκαν" λόγω του Μνημονίου.
Ειδικότερα, στο 4ο Τμήμα του ΕΣ εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου Τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.).
Την ερχόμενη Πέμπτη, στο 4ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, θα συζητηθούν τέσσερις υποθέσεις συνταξιούχων που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι συνταξιούχοι τέως δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020 και στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Οι τέσσερις αυτές πιλοτικές υποθέσεις δεν θα συζητηθούν στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση, θα συζητηθούν με δήλωση των δικηγόρων των συνταξιούχων, του ΕΦΚΑ, κ.λπ. και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, 'Αννα Καλογεροπούλου θα συζητηθεί ένα μεγάλος αριθμός αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων - Πάσχα - Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους. Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, σε δημόσια συνεδρίαση αλλά με τους περιοριστικούς όρους λόγω COVID-19 θα συζητηθούν επτά υποθέσεις συνταξιούχων. Δηλαδή, θα συζητηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός της δικαστικής αίθουσας και σε περιορισμένο χρόνο αγόρευσης των δικηγόρων.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει Σωματεία, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταρακτικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ. και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).