Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το οποίο η Ελλάδα κάνει φέτος το ντεμπούτο της στις αγορές. Στόχος είναι να αντληθούν 3-3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται ακόμα μεγαλύτερο ποσό έως και 4 δισ. ευρώ, καθώς η χώρας μας επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το momentum από την πτώση των αποδόσεων και τη μείωση του spread.
Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,46%, 85 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap. To mandate για να τρέξουν την έκδοση έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale.
Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και κρίσιμο τεστ για την πορεία, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μέχρι τώρα ο ΟΔΔΗΧ προχωρούσε σε reopening υφιστάμενων τίτλων.
Το βιβλίο αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς υπάρχει σαφής στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα του Νότου, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των κερδισμένων. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις αποδόσεις του ελληνικού τίτλου 10ετούς διάρκειας, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο 3,28% με το spread να κινείται και πάλι κάτω 100 μονάδων. Το αντίστοιχο ιταλικό spread ξεπερνά τις 150 μονάδες.
Η μείωση αυτών των περιθωρίων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αφότου η μακροχρόνια κρίση χρέους απείλησε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε χώρες όπως η Ελλάδα στην αγκαλιά των δανειστών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times, ο Aman Basal της Citi, επικεφαλής στρατηγικής για την Ευρώπη, «το 2024 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα όρια μεταξύ πυρήνα [της ευρωζώνης] και περιφέρειας θα θολώσουν».
Ο ίδιος επεσήμανε τη μείωση του χρέους στα επίπεδα του ΑΕΠ μεταξύ των περιφερειακών χωρών και την υψηλότερη καθαρή έκδοση χρέους σε πάλαι ποτέ ισχυρές οικονομίες όπως Γαλλία και τη Γερμανία.
Ενδεικτική είναι και η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, με μέτρια πτώση να προβλέπεται και στην Ιταλία και την Ισπανία.
Το πρόγραμμα για το 2024
Στα 18,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024. Εξ αυτών όπως προβλέπεται στη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα αγγλικά, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο.
O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.
Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.