Η χθεσινή κατρακύλα της Wall Street έρχεται για να μας θυμίσει ότι δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει για τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Αφορμή για τη μεγάλη πτώση του Dow Jones κατά 400 μονάδες ήταν τα άσχημα αποτελέσματα της Goldman Sachs το δ΄ τρίμηνο, καθώς τα κέρδη έκαναν... βουτιά κατά 69%, επαναφέροντας τους φόβους για ύφεση στην Αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές για ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, καθώς καταγράφονται σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης και υψηλός πληθωρισμός.
Πάντως, δεν πρέπει να είμαστε και... αχάριστοι καθώς οι εξελίξεις μέχρι στιγμής δεν παραπέμπουν στο πολύ κακό σενάριο για τις αγορές. Ίσα ίσα που τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα απ΄ ότι θα περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι. Οι θετικές εξελίξεις σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου και του ρεύματος, όπου καταγράφεται απίστευτα μεγάλη πτώση.
Για παράδειγμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2021 και κινείται στην περιοχή των 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εξαιρετικά θετική εξέλιξη που καταγράφεται στο συγκεκριμένο καύσιμο, επιδρά ευεργετικά στην πορεία των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίσης μετά από ενάμισι χρόνο (από τον Αύγουστο του 2021). Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στα 86,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς αποδίδουν τα μέγιστα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά ιδανικές και η μείωση της κατανάλωσης αερίου από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις βοηθά όσο δεν φανταζόμαστε. Έτσι, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις μεθαυριανές ανακοινώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα μειώσουν τις τιμές του ρεύματος τον Φεβρουάριο σε επίπεδα που δεν θα πιστεύουμε! Φτου να μην το ματιάσουμε...
"Ταύρος" η GS για τις Ελληνικές τράπεζες
Η Wall Street μπορεί να λύγισε χθες υπό το βάρος των αρνητικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου της Goldman Sachs, ωστόσο, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος είναι... γουρλής για τις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τοποθετείται με τα καλύτερα λόγια για την οικονομία της χώρας μας.
Η GS βλέπει τεράστια περιθώρια νέας ανόδου στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, εκθειάζοντας τα δυνατά "χαρτιά" του κλάδου και επισημαίνοντας το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών και των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές περιβάλλον. Ο αμερικανικός οίκος δίνει περιθώριο ανόδου 32% στις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές και ουσιαστικά δικαιολογεί πλήρως την εντυπωσιακή ανάκαμψη του κλάδου κατά τους τελευταίους 6 μήνες, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να έχει μια ανάλογη συνέχεια.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι μια ενδεχόμενη ανακοίνωση μερίσματος από την Εθνική και τη Eurobank μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα ενισχύσει τις προοπτικές επαναφοράς του μερίσματος και για τις Alpha Bank και Πειραιώς. Συστήνει δε αγορά για τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς και ουδέτερη στάση για τη Eurobank, με μέσο περιθώριο ανόδου των μετοχών τους κατά 32%. Ταυτόχρονα, αναπροσαρμόζει και τις τιμές-στόχους ανεβάζοντας τον πήχυ για την Εθνική στα 5,20 ευρώ από 4,20 ευρώ πριν (περιθώριο ανόδου 29% από την τιμή στο ταμπλό), για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ από 1,04 ευρώ (22%), για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ έναντι 1,19 ευρώ (40%) και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ έναντι 1,00 ευρώ πριν.
Ο Σταϊκούρας μάζεψε με τη μία τα μισά δανεικά του έτους!
Με μία κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών μάζεψε από την αγορά το μισό ποσό του φετινού δανειακού προγράμματος και ο Χρήστος Σταϊκούρας θα είναι πιο... άνετος τους επόμενους μήνες ως προς τη διαχείριση του χρέους, αλλά και του πακέτου των προεκλογικών παροχών.
Η χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, μπορεί να ήταν... αλμυρή από πλευράς επιτοκίου (διαμορφώθηκε στο 4,35%), ωστόσο, το "ντιλάρισμα" ήταν πολύ καλό, αν λάβουμε υπόψιν που κινούνται τα αντίστοιχα δεκαετή χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αναλογιστούμε πού έχουν ανέβει τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αγορά ομολόγων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, μάλλον η Ελλάδα δανείστηκε χθες με ένα... προκλητικά ελκυστικό επιτόκιο. Σκεφτείτε ότι πριν από 12 χρόνια με επιτόκιο κοντά στο 5%, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον διεθνή δανεισμό της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Βέβαια, άλλο τότε και άλλο τώρα. Δεν υπάρχει σύγκριση. Η μέρα με τη νύχτα, ένα πράμα...
Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συνοδεύτηκε από... προκλητικά υψηλές προσφορές, οι οποίες ανήλθαν σε 21,9 δισ. ευρώ. Σκεφτείτε ότι πριν από 1,5 χρόνο με επιτόκιο 1,75%, είχαν υποβληθεί προσφορές 15 δισ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η οποία θέλει να δει την Ελλάδα να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, για να δρομολογήσει εισροές μεγάλων κεφαλαίων, τόσο στα ομόλογα και τις μετοχές, όσο και στην πραγματική οικονομία.
Ο ΟΔΔΗΧ και ο Χρήστος Σταϊκούρας κινητοποιώντας τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς τους πλανήτη ανίχνευσαν τις προθέσεις των επενδυτών και έτσι προχώρησαν στο... παρασύνθημα. Σημειώνουμε απλά ότι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale. Άρα, η έκδοση ήταν... καταδικασμένη να έχει υψηλή ζήτηση. Και αυτό είναι το εξαιρετικά θετικό στοιχείο της χθεσινής έκδοσης.
Με την άντληση 3,5 δισ. ευρώ στην πρώτη έκδοση πολυετούς τίτλου για το νέο έτος, ουσιαστικά έχουμε καλύψει το μισό δανειακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς! Και όχι μόνο αυτό. Ενισχύουμε τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ και έχουμε την... άνεση για να ξαναβγούμε στις αγορές 3 και 4 φορές αντλώντας μόνο κάτι... ψιλά. Και όλα αυτά γιατί ο "καλύτερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης" και οι επιτελείς του, παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις διεθνείς εξελίξεις, δημιουργούν συνθήκες συνεχούς βελτίωσης των εγχώριων δημοσιονομικών εξελίξεων και επιπλέον, γνωρίζουν πολύ καλά από αγορές. Τόσο απλά.
Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι των αγορών, αλλά και έναντι της κοινωνίας. Είναι μια δύσκολη άσκηση στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν αξιοθαύμαστη προσήλωση. Άποψη της στήλης είναι ότι πάρα πολύ δύσκολα θα μπορούσε σε μια επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ο Χρήστος Σταϊκούρας. Γιατί φανταζόμαστε, ότι εκτός από τον τίτλο του "καλύτερου υπουργού της Ευρώπης", θα ήθελε να καταγραφεί στην ιστορία και ως ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Φυσικά, αυτά είναι ζητήματα για τα οποία τις αποφάσεις λαμβάνει μόνο ο Μητσοτάκης. Οι διεθνείς οργανισμοί, στους οποίους έχουμε ενταχθεί, αλλά και οι αγορές, γνωρίζουν ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν να κάνουν με μια σοβαρή κυβέρνηση και έναν σοβαρό υπουργό Οικονομικών. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μετρηθεί στον μέγιστο βαθμό από το εκλογικό σώμα. Δεν είναι καιρός για να μπλέξουμε με πολιτικούς χαβαλέδες, όπως το 2015 και δεν μπορούμε να ξαναμπούμε σε νέους μπελάδες. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, τουλάχιστον για όσους διαθέτουν στοιχειώδη εγκεφαλική λειτουργία...