Πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφύπνισε κυριολεκτικά την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία ήδη προετοιμάζεται για τις προκλήσεις του αύριο.
Για να αναλάβει τα ηνία της πιο εμβληματικής διεθνούς υπηρεσίας κατασκοπείας, ένας Αμερικανός πρόεδρος επιλέγει πάντα μια προσωπικότητα σε αρμονία τόσο με το πολιτικό του όραμα για τις παγκόσμιες υποθέσεις όσο και με τις ανησυχίες της εποχής. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατηρήσει την Τζίνα Χάσπελ, πρώην αφεντικό των παράνομων επιχειρήσεων του οργανισμού και όχιιδιαίτερα φιλική με τους θεσμούς. Γι’ αυτό, οι πρακτικές της είχαν έντονα αμφισβητηθεί. ,. Αυτό όμως ο Τζο Μπαϊντεν το γνώριζε γιατί ο ίδιος πάντα είχε καλές αντένες στη CIA. Όταν ανέλαβε έτσι την προεδρία των ΗΠΑ, αντικατέστησε αμέσως τη Τζίνα Χάσπελ, η οποία σήμερα διαπρέπει ως σύμβουλος ενός δικηγορικού γραφείου που διαχειρίζεται υποθέσεις κορυφαίων δισεκατομμυριούχων.
Ο διάδοχός της, ο διπλωμάτης Μπιλ Μπερνς, προέρχεται από το διπλωματικό σώμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το παρατσούκλι του Μπερνς τα λέει όλα για την εμπειρία του: «ο πουτινολόγος».
Όσο για την ιδιότητα αυτή, οφείλεται στο ότι ο σημερινός διευθυντής της Υπηρεσίας, υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα από το 2005 έως το 2008 και είχε άριστες προσβάσεις στο περιβάλλον Πούτιν. Αξίζει έτσι να σημειωθεί ότι ήδη από το 1995, ο Μπέρνς είχε προειδοποιήσει την Ουάσιγκτων για τη ρωσική ριζική άρνηση η Ουκρανία α έχει μια οποιαδήποτε σχέση με το ΝΑΤΟ.
Παρατηρεί στα Απομνημονεύματά του, που δημοσιεύθηκαν το 2019: «Για τη ρωσική ελίτ (και όχι μόνο για τον Πούτιν), η είσοδος της Ουκρανίας στο NATO είναι η πιο φωτεινή από όλες τις κόκκινες γραμμές. Σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια συνομιλιών με Ρώσους επαΐοντες, τα συμπεράσματα είναι απολύτως εύγλωττα: η σύνδεση της Ουκρανίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από μια άμεση πρόκληση για τα ρωσικά συμφέροντα. Το ότι δεν συνέβη η ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στο NATO δεν είναι το θέμα: η προετοιμασία για το μέλλον σημαίνει ότι κατανοούμε τις πηγές της.
Ο Μπιλ Μπερνς δεν είναι κακός σε αυτή την άσκηση. Τον Μάρτιο 2020. ονέος Γενικός Διευθυντήςενώ περνά επιτυχώς το τεστ επιβεβαίωσης από τη Γερουσία,σκιαγραφεί μια εικόνα των απειλών που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες: «….Το σημερινό τοπίο είναι όλο και πιο περίπλοκο και ανταγωνιστικό. Είναι ένας κόσμος όπου οι γνωστές απειλές επιμένουν - από την τρομοκρατία και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων μέχρι μια επιθετική Ρωσία, μια προκλητική Βόρεια Κορέα και ένα εχθρικό Ιράν. Αλλά είναι επίσης ένας κόσμος νέων προκλήσεων, στον οποίο η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια ανασφάλεια στον τομέα της υγείας επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τον αμερικανικό λαό• όπου οι απειλές στον κυβερνοχώρο αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για την κοινωνία μας• και στην οποία μια εχθρική και αρπακτική κινεζική ηγεσία είναι η μεγαλύτερη u, γεωπολιτική μας δοκιμασία.
Τόσοι πολλοί κίνδυνοι είναι αυτοί που καθοδηγούν αποτελεσματικά τη δράση της CIA σε καθημερινή βάση….».
Και στο επίπεδο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πληροφορίες είναι υπόθεση είκοσι ομοσπονδιακών υπηρεσιών, από την DEA κατά των ναρκωτικών έως τη διαστημική υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών ερευνών. Εδώ είναι οι κύριες υπηρεσίες που αποτελούν αυτό που είναι γνωστό ως αμερικανική κοινότητα πληροφοριών.
Μια κοινότητα η οποία με πρώτη τη CIA, τα είκοσι τελευταία χρόνια αποδείχθηκε καταστροφική για τη φήμη των ΗΠΑ. Οι επιθέσεις της 11ηςΣεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον; Δεν προβλέφθηκαν… Η κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων για να δώσει στον Τζορτζ Μπους ένα πρόσχημα για να εισβάλει στο Ιράκ το 2003; Ένας αξιοθρήνητος χειρισμός... Η πρακτική που αντιβαίνει σεόλους τους νόμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πολέμου, της απαγωγής υπόπτων για τρομοκρατία σε μια χώρα και της μεταφοράς τους σε άλλους ουρανούς, ακόμα χωρίς δίκη, όπου βασανίζονται κρυφά; Ένα ηθικό σφάλμα σε συνδυασμό με ένα πολιτικό λάθος.
Εκτός από αυτά, η αμερικανική υπηρεσία δεν είδε την Αραβική Άνοιξη να έρχεται το 2011, χτυπήθηκε από τύφλωση για την ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, απέτυχε να σταματήσει την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 στο Αφγανιστάν.
Καθυστέρησε επίσης να καταλάβει τα παιχνίδια του Ερντογάν στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο και τώρα κυριολεκτικά... ψάχνεται.
Στο μεταξύ όμως η Τουρκία έχε αναπτύξει δίκτυα πληροφοριών στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Με την άνοδο Μπάιντεν στην εξουσία, η CIA άλλαξε. Στην περίπτωση της Ουκρανίας εκανε διάνα στις προβλέψεις της. Είδε τον Πούτιν να επιτίθεται, όταν οι Ευρωπαίο κοιμόντουσαν με τα… τσαρούχια.
Αμέσως μετά την ρωσική εισβολή έτσι, οι Ουκρανοί, με τη βοήθεια της CIA, απέκτησαν υψηλής τεχνολογίας οπλισμό και με αμερικανική βοήθεια βοήθησαν το ρωσικό καταδρομικό Μόσκβο στις 14 Απριλίου. Είναι ξεκάθαρο, τονίζει Γάλλος ειδικός ότι η CIA τροφοδοτεί τους Ουκρανούς με «Στόχους Υψηλής Αξίας». Και μέχρι στιγμής έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Η CIA δείχνει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τον εχθρό που τη ξεκίνησε πριν 75 χρόνια: τη Ρωσία.
«….Οι συνεργασίες που έχουμε με τους Ουκρανούς είναι πολύ αποτελεσματικές. Μοιραζόμαστε αρκετά μεγάλες ποσότητες πληροφοριών με τις ουκρανικές υπηρεσίες και με τους ηγέτες της χώρας, τις οποίες χρησιμοποιούν με εξαιρετικούς τρόπους……», δήλωσε ο Μπερνς.
Κατά τον πρώην διπλωμάτη, στο ίδιο επίπεδο κινείται και η Κίνα στην περίπτωση της Ταϊβαν. «…Το ότι οι Κινέζοι ηγέτες θα επιλέξουν τον πόλεμο στην περίπτωση αυτή είναι σίγουρο. Δεν γνωρίζουμε όμως το πότε και το πώς…».,τονίζει
Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η CIA δίνει τεράστιο βάθος στην πολύπλευρη και άπλετη πληροφόρηση. Υπό αυτή την εννοια,η πετυχημένη επίθεση κατά του επικεφαλής της Αλ Καιντα στην Καμπούλ,είναι το νέο δείγμα γραφής της Υπηρεσίας.Οσο για την κρίση στο θέμα της Ταϊβάν,ανεπισήμως, η CIA υποστηρίζει ότι η Κίνα με έμμεσες προκλήσεις έστησε ένα σκηνικό το οποίο εξυπηρετεί τα εσωτερικά παιχνίδια του Κινέζου δικτάτορα,ενόψει του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΚίνας τον προσεχή Σεπτέμβριο.Εν αναμονή λοιπόν.