Έφτασε στην Ελλάδα ο πρώτος αεριοστρόβιλος τύπου HA, της General Electric για λογαριασμό της Mytillineos, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.
Πρόκειται για την «καρδιά» της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που κατασκευάζει η Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ο αεριοστρόβιλος της GE καθιστά τη μονάδα την πιο αποδοτική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τουρμπίνα βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τις οποίες επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προκειμένου να δει από κοντά το σταθμό παραγωγής που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της «καθαρής» ενέργειας.
«Ξεναγήθηκα σε μια σπουδαία επένδυση, από έναν Έλληνα επιχειρηματία τον Ευάγγελο Μυτιληναίο», δήλωσε ο Κ.Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Αυτή η μονάδα, όπως μου εξήγησαν οι μηχανικοί, είναι από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά στην Ευρώπη και τον κόσμο». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν περίπου ενάμιση τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νέος αεριοστρόβιλος μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 250 κιλά, για την ίδια παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά πέντε φορές.
«Η μονάδα αυτή έχει ισχύ 826 μεγαβάτ. Μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τους λιγνίτες που η κυβέρνηση έχει σκοπό να αποσύρει στο πλαίσιο της συνολικής απολιγνιτοποίησης», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ομάδας δημοσιογράφων, στο σταθμό του Αγίου Νικολάου. Η παραλαβή και η τοποθέτηση του αεριοστροβίλου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος και πιο αποδοτικός στο είδος του, αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία. Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ προχώρησε με βάση το χρονοδιάγραμμα, παρά τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημία. Στο τέλος του έτους, περί τα Χριστούγεννα, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τεχνολογικού επιτεύγματος. Έτσι, η εν λόγω μονάδα, θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σχεδόν το 50% της ενεργειακής ζήτησης που σήμερα προέρχεται από λιγνίτη.