Ανάπτυξη 3% κατά μέσο όρο για τα επόμενα δύο χρόνια και μείωση του χρέους στο 159% του ΑΕΠ φέτος, 152% το 2024 και 144% το 2025 προβλέπει η UBS, με τους αναλυτές της να δηλώνουν bullish για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, έπειτα και από την αναβάθμισή τους στην επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, που ανοίγει τον δρόμο για να συμπεριληφθούν στους δείκτες.
Όπως σημειώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν τώρα να μπουν στον Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index και σε άλλους δείκτες που περιλαμβάνουν μόνο ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, σε ένα σημαντικό ορόσημο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τους τίτλους αυτούς.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το 1% του Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, με την ένταξή τους να αναμένεται τον Ιανουάριο.
Κατόπιν τούτων, ο οίκος δηλώνει ότι παραμένει bullish (αισιόδοξος) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρότι έχουν σημειώσει ράλι άνω των 100 μονάδων βάσης από τα μέσα του Οκτωβρίου, με το spread έναντι των bunds να συρρικνώνεται κατά 100 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους.
Παρότι τα ελληνικά ομόλογα φαίνονται τώρα πιο δίκαια αποτιμημένα, η UBS σημειώνει ότι η είσοδός τους στους δείκτες θα ενισχύσει τη ζήτηση από τους επενδυτές που παρακολουθούν τους δείκτες αυτούς.
Άλλωστε, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν 60 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό του 205% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η καθοδική τάση του χρέους στηρίζεται από τις προσδοκίες για ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη και δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Έτσι, η UBS εκτιμά ότι η ελληνική ανάπτυξη θα ξεπεράσει εκείνη των άλλων χωρών της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, λόγω των εισροών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της βελτίωσης των οικονομικών των νοικοκυριών και της καλύτερης κατάστασης τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.
Ο οίκος περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω αύξηση στο 2,1% το 2024 και στο 2,5% το 2025. Μάλιστα χαρακτηρίζει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις κινήσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μείωσης της αποφυγής του ΦΠΑ και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, εκτιμώντας ότι μπορούν να βοηθήσουν τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.