Για περισσότερα από οκτώ χρόνια η Ελλάδα κατάφερνε να κρατηθεί στην επιφάνεια με ενέσεις κεφαλαίων των εταίρων της στο ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Τα προγράμματα βοήθειας λήγουν σε πέντε εβδομάδες. Μετά, η χώρα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και πάλι από τις κεφαλαιαγορές.
Βέβαια, όπως αναφέρει η Handelsblatt, η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται πλήρως έως τα μέσα του 2022. Αλλά, όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν επ΄ αυτού: η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τόσο πολύ. Η χώρα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις, αναφέρει το in.gr.
Ο κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) θέλει σύντομα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών. Γίνεται λόγος για έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου. Και οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες του ευρώ είχαν, επίσης, εκδώσει δεκαετή ομόλογα στο τέλος των προγραμμάτων τους, μερικές μάλιστα ακόμη και μήνες πριν από την έξοδο.
Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει, ήδη, πριν την λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να την καταγράψει ως απόδειξη «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα βοήθειας.
Το γεγογός ότι οι επενδυτές διψούν για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα αποδεικνύει το παράδειγμα του ΟΤΕ. Ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, άντλησε την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 400 εκατομμύρια ευρώ από ένα τετραετές ομόλογο. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να ζηλέψει.