Να διαφωνεί εμφανίζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με την προοπτική πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ, κάθε φορά που καλείται να σχολιάσει αυτό το ενδεχόμενο επαναλαμβάνει ότι αυτό είναι θέμα των ελληνικών Αρχών και των επίσημων πιστωτών της, θέση που υπενθύμισε χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, αναφέρει το in.gr.
Ο λόγος της διαφωνίας του Βερολίνου, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η Handelsblatt, είναι ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσύρεται από την ελληνική υπόθεση, προοπτική προς την οποία η γερμανική ηγεσία είναι σταθερά αντίθετη.
«H σχέση Αθήνας – ΔΝΤ ήταν πάντα μία δύσκολη σχέση. Ειδικά οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δαιμονοποιήσει το Ταμείο καταγγέλλοντάς το ότι κρύβεται πίσω από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στα χρόνια της κρίσης.»
» Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε υποσχεθεί να διώξει το ΔΝΤ από τη χώρα. Μία από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις που ο κ. Τσίπρας απέτυχε να υλοποιήσει», σημειώνει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ως πρωθυπουργού πλέον τον Ιούνιο του 2015, ότι το Ταμείο «έχει ποινική ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα».
Τώρα, τονίζεται στο δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας βλέπει επιτέλους την ευκαιρία να διώξει τον εχθρό του λαού, όπως είχε αποκαλέσει κάποτε ο Ν. Βούτσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Έχουμε ένα σχέδιο, η παρουσία του ΔΝΤ να σταματήσει εδώ, και αυτό το σχέδιο θα γίνει σύντομα πράξη» ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
«Το σχέδιο του Τσίπρα περιγράφεται με δύο λέξεις: πρόωρη αποπληρωμή. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει το Ταμείο και να απαλλαγεί από αυτό». επισημαίνει η Handelsblatt
Από οικονομική άποψη μία τέτοια κίνηση θα είχε νόημα σχολιάζει το δημοσίευμα, αναλύοντας το οικονομικό όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ, και υπενθυμίζοντας ότι και άλλες μνημονιακές χώρες, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ξεχρέωσαν πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ.
Αλλά ακόμη πιο σημαντικό και από την εξοικονόμηση χρημάτων, τονίζει το δημοσίευμα «είναι το πολιτικό μήνυμα, εν όψει της προεκλογικής περιόδου. Ο Τσίπρας έχει χρήματα για να αποπληρώσει τα συγκεκριμένα δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να προέλθουν από το ταμειακό απόθεμα των περίπου 30 δισ. ευρώ, που έχει δημιουργήσει το τελευταίο έτος η Ελλάδα».
«Εδώ όμως ξεκινούν τα προβλήματα» συνεχίζει το δημοσίευμα και εξηγεί: «Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά προέρχονται από βοηθητικά δάνεια του ESM. Και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να καταφύγει σε αυτά μόνο με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM)».
Εκπρόσωπος του ESM σε δηλώσεις του στη Handelsblatt σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα» και ότι εάν υπάρξει, ο «ESM θα εξετάσει την κατάσταση».
«Εφόσον εξυπηρετεί συνολικά τα συμφέροντα των δανειστών, η διοίκηση του ESM μπορεί να δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αποπληρώσει τι ΔΝΤ νωρίτερα», σημειώνει ο εκπρόσωπος και αναφέρει ότι η τελική έγκριση δίδεται από τα κράτη-μέλη ενώ σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εμπλέκονται και τα κοινοβούλια στην απόφαση αυτή».
«Και αυτό θα μπορούσε να είναι εμπόδιο για την Ελλάδα, επειδή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς είναι αντίθετος σε αυτό το σχέδιο», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Μάλιστα η Handelsblatt επικαλείται εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου «εξετάζεται πολύ προσεκτικά».
Και ο λόγος: «η πρόωρη αποπληρωμή θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόσυρση του ΔΝΤ, κάτι που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και η γερμανική Βουλή έχει επιμείνει επανειλημμένα στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λόγω της τεχνογνωσίας που έχει στην αντιμετώπιση κρίσεων».
Το δημοσίευμα μνημονεύει επίσης την πρόσφατη κριτική του Ταμείου στην εξασθένηση του μεταρρυθμιστικού κύματος στην Ελλάδα, καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να μοιράσει προεκλογικά «δώρα».
«Εάν ο Τσίπρας ελπίζει τώρα να απαλλαγεί από τους ενοχλητικούς επόπτες του Ταμείου με μία πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του, αυτό πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί. Η γερμανική Βουλή, που θα πρέπει να συμφωνήσει με την αποπληρωμή, αναμένεται να επιμείνει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει το θεσμικό ρόλο του στην πλευρά των πιστωτών» επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα.