Με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον σε τροχιά εκλογών, η Handelsblatt σχολιάζει το προεκλογικό σκηνικό και τους δύο βασικούς υποψηφίους. «Πολλοί στους ελληνικούς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους προσβλέπουν με ανησυχία σε μια πιθανή επιστροφή της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία», δεδομένου ότι το 2015 «οδήγησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης μέσα σε έξι μήνες». Αναφορικά με την πρόοδο της νυν κυβέρνησης, το γερμανικό μέσο κρίνει πως «από οικονομική άποψη, έχει επιτευχθεί μια εκπληκτική μεταστροφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. […] Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της πρόωρα. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν νέο ρεκόρ το 2022. Φέτος, η χώρα θα μπορούσε να επανέλθει στην κατηγορία των φερέγγυων οφειλετών, στην οποία ανήκε πριν από την κρίση».
Παρ' όλα αυτά, «ο ισολογισμός της κυβέρνησης είναι μεικτός», δεδομένου του σκανδάλου των υποκλοπών. «Η ΕΥΠ πιθανότατα παρακολουθούσε τα τηλέφωνα ενός εξέχοντος πολιτικού της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης και ενός ερευνητή δημοσιογράφου. Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, παρακολουθήθηκαν περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, κυβερνητικών βουλευτών και του Επιτελάρχη».
«Εάν οι συντηρητικοί δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μητσοτάκης θα θελήσει να προχωρήσει σε νέες εκλογές το συντομότερο δυνατό», κρίνει η HB. Τέλος, όσον αφορά στις βλέψεις του Τσίπρα, το γερμανικό μέσο αναφέρει πως βασική του επιδίωξη είναι ένας διακομματικός συνασπισμός, πιθανώς με κόμματα της αριστεράς, όπως αυτό του Γιάνη Βαρουφάκη. «Ο Τσίπρας έχει αποδείξει πως δεν έχει αναστολές όταν πρόκειται να επιλέξει τους πολιτικούς του εταίρους ήδη από το 2015, όταν είχε σχηματίσει συνασπισμό με τους δεξιούς λαϊκιστές Ανεξάρτητους Έλληνες».
FAZ: Ενεργειακή απεξάρυτηση της Βουλγαρίας και η διασύνδεση με Ελλάδα
Την ενεργειακή απεξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία, καθώς και τις τρέχουσες ενεργειακές συνθήκες στη βαλκανική χώρα, αναλύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η Βουλγαρία κλήθηκε να επιλύσει ένα μεγάλο ενεργειακό ζήτημα, καθώς περί το 90% του φυσικού αερίου στη χώρα, ήταν ρωσικής προέλευσης. Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν «μια ιστορία διεθνούς αλληλεγγύης στην οποία συνεργάστηκαν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες: η Ε.Ε., οι Η.Π.Α., ο πρόεδρος Ερντογάν και ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν».
Η συγκυρία της θέσης σε λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας τον περασμένο Οκτώβριο ήταν επίσης κομβική. Επί κυβερνήσεως Μπορίσοφ (2009-2021), ολοκληρώθηκε τάχιστα ο ρωσικός αγωγός Turkstream, ενώ το συγκριτικά ευκολότερο έργο της διασύνδεσης Βουλγαρίας - Ελλάδας όχι. «Στην πραγματικότητα, η επέκταση του αγωγού Turkstream ήταν ένα ακόμη δομικό στοιχείο της στρατηγικής της Ρωσίας να προμηθεύει τις ευρωπαϊκές αγορές με φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία», εξηγεί το γερμανικό μέσο. Πάντως, επί της ιδίας κυβερνήσεως, η Βουλγαρία εξασφάλισε σταθερές ποσοστώσεις εφοδιασμού σε βάθος δεκαετίας από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα εκκινήσει τη λειτουργία του το 2024. «Στο μέλλον, το 1/3 της ζήτησης της Βουλγαρίας θα καλύπτεται από το Αζερμπαϊτζάν, 1.3 μέσω της Αλεξανδρούπολης και 1/3 μεμονωμένα».
Παρ' όλα αυτά, η εμπλοκή της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα της χώρας παραμένει σημαντική, καθώς «το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, το "Neftochim", ανήκει στον ρωσικό όμιλο Lukoil, ο οποίος προμηθεύει από εκεί ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Όμως κι εκεί έχει δρομολογηθεί η σταδιακή εκδίωξη των Ρώσων. […] Αν ο Πούτιν ήθελε να παραδειγματίσει τη Βουλγαρία, απέτυχε πλήρως», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
SZ: Αναγκαία η πίεση προς την Κίνα για τον κορωνοϊό
Η Süddeutsche Zeitung επικρίνει έντονα την κινεζική κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Στην Κίνα, μετά το απότομο τέλος της αποτυχημένης Zero-Covid πολιτικής, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και πάλι. […] Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό είναι γελοία χαμηλός - αξιόπιστα στοιχεία για πιθανές μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε επαρκή βαθμό. Για το κινεζικό καθεστώς, εξακολουθεί να ισχύει ότι είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να χάσουν την υγεία τους παρά αυτό την υπόληψή του».
Ελέω της μεγάλης διασποράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα μετάλλαξη του ιού. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Π.Ο.Υ. προτρέπει την Κίνα να δεχτεί επιτέλους ξένη βοήθεια, αλλά και το μικρότερο βήμα είναι μεγάλη πολιτική υπόθεση για το Πεκίνο». Το γερμανικό μέσο τονίζει πως «η κατάσταση είναι τόσο συγκεχυμένη και δυνητικά απειλητική που συζητούνται ακόμη και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις». Κράτη όπως η Γαλλία και η Ιταλία ήδη επανέφεραν τα υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού για πτήσεις από Κίνα, όμως οι ευρωπαϊκές χώρες αδυνατούν να καταλήξουν σε μία κοινή λύση.
«Η πίεση προς την Κίνα πρέπει τώρα να αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα για να αλλάξει αυτήν τη συμπεριφορά: να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και να μοιραστεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου, καταλήγοντας πως «εάν αυτό δεν συμβεί, απομένει μόνο ένα τελικό συμπέρασμα: όπως η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, έτσι και η Κίνα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία».