Εκτενές δημοσίευμα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα φιλοξενεί η Handelsblatt σημειώνοντας πως μολονότι το Grexit δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι, ακόμη κι αν ο Μητσοτάκης επιφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη, οι συνέπειες της κρίσης θα ακολουθούν τη χώρα για πολλά ακόμη χρόνια.
Παραπέμποντας στις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι η μεγάλη ζήτηση ελληνικών ομολόγων «δεν συνιστά μόνον ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά αποδίδεται πρωτίστως σε απληστία. Τα χρεόγραφα συγκαταλέγονται στα ελάχιστα ομόλογα της Ευρωζώνης που εξακολουθούν να έχουν απόδοση. Αυτό καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει ένα ρίσκο. Μετά από οκτώ χρόνια […] ο έλληνας ασθενής εγκατέλειψε μεν την εντατική. Ωστόσο η ανάρρωση είναι επισφαλής. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσαν να την θέσουν σε κίνδυνο. Το ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι οικονομικά αδύναμη και ευάλωτη οφείλεται και στα λάθη μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής διάσωσης».
Όπως σημειώνει η ΗΒ, όταν η χώρα είχε αρχίσει να συνέρχεται στα τέλη του 2014, «η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με νέες αναταράξεις». Η συγκρουσιακή πολιτική που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής ανάγκασε τον Τσίπρα να αποδεχθεί ακόμη πιο σκληρές περικοπές από τους προκατόχους του οι οποίες οδήγησαν σε υπερφορολόγηση που με τη σειρά της φρέναρε την οικονομία. «Ο διάδοχος του Τσίπρα επιλέγει άλλο δρόμο. Θέλει να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις που επί χρόνια έμεναν στο ράφι, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα και να πατάξει τη γραφειοκρατία. Ο Μητσοτάκης μειώνει τους φόρους εισοδήματος και επιχειρήσεων. Μια δύσκολη ακροβασία καθότι την ίδια ώρα πρέπει να τηρήσει τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές δημοσιονομικούς στόχους. Ο ίδιος ελπίζει ότι εάν η οικονομία αναπτυχθεί ταχύτερα, θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους τη χαλάρωση των στόχων από το 2021. Ωστόσο ακόμη κι αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να πετύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, οι συνέπειες της κρίσης θα ακολουθούν τη χώρα για πολλά ακόμη χρόνια».
Πηγή: Deutsche Welle