Εκτενές άρθρο δημοσιεύει η Handelsblatt αφιερωμένο στις συνέπειες του πληθωρισμού στην Τουρκία.
Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία βιώνει υπερπληθωρισμό. Σύμφωνα με το επίσημο στατιστικό ινστιτούτο Tüik, ο ετήσιος πληθωρισμός ανέρχεται σήμερα στο 80%, αλλά αυτός είναι ένας εξαιρετικά αισιόδοξος υπολογισμός.
Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι η αξία του χρήματος χάνει την προβλεψιμότητά της, τα πάντα γίνονται όλο και πιο ακριβά όλο και πιο γρήγορα. Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας το παραδέχεται πλέον: "Ο υψηλός πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια πρόσθεσε, σαν να ήθελε να απαλλάξει τους Τούρκους από μια κατάρα: "Τη νέα χρονιά θα πέσει".
Προς το παρόν, ωστόσο, δεν το κάνει. Οι τιμές αυξάνονται τόσο δυναμικά που κανείς δεν μπορεί να κρίνει τι είναι στην πραγματικότητα ακόμη δικαιολογημένο. Πολλοί επωφελούνται από αυτό: Οι έμποροι, οι πωλητές και οι πάροχοι υπηρεσιών χρεώνουν εδώ και καιρό υπέρογκες τιμές. Αλλά οι καταναλωτές δεν ενοχλούνται από αυτό. Αντιθέτως, η κατανάλωση είναι αδιάλειπτη, η οικονομία αναπτύσσεται.
Το φαινόμενο είναι πανταχού παρόν. Ένα ποτήρι μπύρα σε εστιατόρια ή μπαρ κόστιζε περίπου 20 λίρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια οι τιμές ανέβαιναν κατά 5 έως 10 λίρες κάθε μήνα. Τώρα πληρώνετε 60 λίρες - ή 95 λίρες, για παράδειγμα, σε ένα ελαφρώς πιο μοντέρνο μπαρ στην αριστοκρατική συνοικία Nisantasi της Κωνσταντινούπολης.
Το ποτό είναι το ίδιο, η ατμόσφαιρα λίγο καλύτερη - λόγος αρκετός για τον ιδιοκτήτη του μπαρ να αυξήσει σημαντικά την τιμή. "Τα ενοίκιά μας εδώ είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι αλλού", δικαιολογεί ο ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν θέλει να κατονομαστεί.
Η τιμή των αγαθών δεν χρησιμεύει πλέον ως σημείο αναφοράς
Στην πραγματικότητα, τα ενοίκια έχουν εκραγεί όπως και οι τιμές της μπύρας. Επισήμως, ο πληθωρισμός στον τομέα της στέγασης είναι περίπου 50%. Αλλά αν συγκρίνετε τις συνθήκες, για παράδειγμα στην πλατφόρμα ακινήτων Sahibinden, θα δείτε ότι το επίπεδο έχει διπλασιαστεί μόνο από την αρχή του έτους.
Πολλοί άνθρωποι μιλούν για τις τιμές της φαντασίας στην Τουρκία. Και αυτό ισχύει και για τα προϊόντα που προσφέρονται στις αγορές τροφίμων της χώρας. Η τιμή της πατάτας έχει πενταπλασιαστεί από ένα χρόνο πριν, από 3 σε 15 λίρες το κιλό. Μια γυναίκα που κοιτάζει αποδοκιμαστικά τον πάγκο με τα λαχανικά σε μια εβδομαδιαία αγορά στην Άγκυρα λέει: "Δεν χρειάζεται πολύ βενζίνη ή πετρέλαιο για να καλλιεργήσεις πατάτες - γιατί όλα κοστίζουν τόσο πολύ περισσότερο ούτως ή άλλως;".
Όχι, η τιμή των αγαθών δεν αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς. Και γεννάται η υποψία ότι πολλοί πωλητές χρησιμοποιούν τη σύγχυση των πελατών για να βγάλουν ακόμη περισσότερα κέρδη. Αυτό που ήταν γνωστό μόνο από το παζάρι έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Όποιος έχει ψωνίσει ποτέ σε τουρκικό παζάρι γνωρίζει ότι οι πωλητές υπολογίζουν τις τιμές με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρκετό περιθώριο για παζάρια. "Το ποσό που θα αναφέρει στην αρχή ο έμπορος είναι πιθανότατα 100% υψηλότερο από την πραγματική αξία των αγαθών", είναι η συμβουλή που δίνεται σε ταξιδιωτικές πύλες όπως η Turkey-Reisetipp.
Το περιθώριο εξαρτάται επίσης από τον πωλητή. Με έναν φοιτητή, χορηγούνται γενικά περισσότερες εκπτώσεις από ό,τι με ένα ζευγάρι ευρωπαίων συνταξιούχων. Αυτή η νοοτροπία έχει εδραιωθεί στο μυαλό πολλών Τούρκων - και τώρα μεταφέρεται σε ολόκληρο τον οικονομικό κύκλο.
Ο Ερντογάν θέλει να προωθήσει την ανάπτυξη με τη νομισματική πολιτική
Αλλά αν αφήσουμε στην άκρη τα κράτη που βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης ή είναι βυθισμένα σε εμφύλιο πόλεμο, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η επεκτατική νομισματική πολιτική ελέγχεται στην Άγκυρα, ή ακριβέστερα: στο κέντρο του προεδρικού γραφείου. Με αυτή την πολιτική, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει πάνω απ' όλα να προωθήσει την ανάπτυξη. Τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν την προθυμία για επενδύσεις.
Αυτό αυξάνει την παραγωγή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και με τη σειρά του αυξάνει την αγοραστική δύναμη. Το γεγονός ότι η λίρα χάνει την αξία της μακροπρόθεσμα θεωρείται από ορισμένους ακόμη και ως θετική παρενέργεια: Επειδή καθιστά τις τουρκικές εξαγωγές φθηνότερες στο εξωτερικό. Πράγματι, οι εξαγωγές των τουρκικών εταιρειών αυξάνονται και πρόσφατα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Η προφανής επιτυχία αυτής της πολιτικής μπορεί να φανεί στην οικονομική ανάπτυξη. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,6%. Μετρούμενη στο εθνικό νόμισμα, τη λίρα, η δυναμική είναι ακόμη και 114%.
Ωστόσο, η αγοραστική δύναμη δείχνει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μπορούν να αντέχουν όλο και λιγότερα. Το νέο iPhone 14 κοστίζει 57.199 λίρες στην κορυφαία έκδοση, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 3.100 ευρώ. Για σύγκριση: στη Γερμανία, η κορυφαία έκδοση κοστίζει 1.000 ευρώ λιγότερο. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν κατά μέσο όρο περίπου δέκα ημέρες για να μπορέσουν να αγοράσουν το νέο τηλέφωνο της Apple. Στην Τουρκία χρειάζονται 270 ημέρες. Αλλά και πάλι: από αυτή την Παρασκευή, οι Τούρκοι μπορούν να παραγγείλουν τη συσκευή και είναι ήδη βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη βιασύνη.
Λίγοι μπορούν να εξηγήσουν γιατί η τουρκική οικονομία δεν καταρρέει εν μέσω δυναμικής ανάπτυξης και υπερπληθωρισμού. Ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance (IIF), επισημαίνει έναν κίνδυνο: όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν δάνεια - ανάπτυξη επί πιστώσει.
Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια ότι οι εμπορικές τράπεζες παρέχουν στους πολίτες φθηνή πίστωση. Το βασικό επιτόκιο στην Τουρκία είναι σήμερα 13%. Το μέσο επιτόκιο είναι 20 έως 30%, ανάλογα με τον τομέα, σύμφωνα με την εθνική ρυθμιστική αρχή. Η λήψη δανείων είναι δαπανηρή στην Τουρκία, ωστόσο ο δανεισμός δεν καταρρέει.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες πιστεύουν ότι βρίσκονται στην ασφαλή πλευρά. Πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά δάνεια. Οι τράπεζες τα πάνε εξαιρετικά καλά: μόνο τον περασμένο μήνα, οι τιμές των μετοχών των δέκα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εισηγμένα στο δείκτη ISE100 αυξήθηκαν κατά 70%.
Οι οικονομολόγοι αποδίδουν επίσης την τρέχουσα καταναλωτική έξαρση στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωσή τους πριν λιώσουν οι αποταμιεύσεις τους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του IFF Brooks βλέπει έναν κύκλο μεταξύ πιστωτικής έκρηξης και πιστωτικής πτώσης στην τουρκική οικονομία. Η θέση του είναι ότι η τουρκική οικονομία κυμαίνεται μεταξύ κρίσεων και προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας. Για παράδειγμα, μια πιστωτική έκρηξη το 2017 ακολουθήθηκε από μια "κρίση", δηλαδή μια κατάρρευση του δανεισμού και μια σχετική οικονομική κρίση. Αυτό επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την πιστωτική έκρηξη φέτος.
Ωστόσο, ο Brooks παραμένει κρίσιμος. "Όλα αυτά οδήγησαν τελικά σε ένα πολύ πιο αδύναμο νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό", εξηγεί ο Brooks. Ωστόσο, δεν βλέπει σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη για αρκετά χρόνια. Το συμπέρασμά του: "Αυτό το πρότυπο δεν είναι απλώς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης".