Η τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Hellenic American University υπήρξε μια λαμπρή εκδήλωση προώθησης των γνώσεων και του πολιτικού πολιτισμού
Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Το Σάββατο βράδυ της 1ης Ιουλίου 2017 δεν είναι από αυτά που εύκολα ξεχνιόνται. Είχα προσκληθεί από τον Πρόεδρο του Hellenic American University, κύριο Λεωνίδα Φοίβο Κόσκο, να παρακολουθήσω την τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του ιδρύματος και τελικά υπήρξα θεατής σε μία λιτή αλλά εντυπωσιακή εκδήλωση που προσφέρει αφειδώς ελπίδες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αμερικής που ερμήνευσε η κυρία Φλώρα Τζίνη και ακολούθησε ένα θαυμάσιο μουσικό πρόγραμμα με εννέα ερμηνεύτριες, οι οποίες τραγούδησαν γνωστά τραγούδια του Thelonious Monk, της Amy Winehouse, της Etta James και άλλων Αμερικανών τραγουδοποιών. Οι δε ερμηνείες υπήρξαν υψηλού επιπέδου και το ίδιο ισχύει για το δωδεκαμελές μοντέρνο σύνολο του Ωδείου Φίλιππος Νάκας σε συνεργασία με το Μουσικό τμήμα του Hellenic American University/Hellenic American College. Ένα σύνολο εξάλλου, που σίγουρα έχει πολύ θετικές προοπτικές μπροστά του.
Στην συνέχεια ο Πρύτανης του Hellenic American University, κύριος Τριαντάφυλλος Φλουρής, μετά από σύντομη εισαγωγή έδωσε τον λόγο στους αριστούχους του ιδρύματος, ήτοι στις κυρίες Βαλεντίνη Ανδρεούλα, Βασιλική Κουρόγλου και στην εκπρόσωπο των αποφοιτούντων του Hellenic American University στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ στις Η.Π.Α. κυρία Alicia Kocinski. Οι ομιλήτριες, από την δική της οπτική γωνία η καθεμία, εξήγησαν πώς βλέπουν το μέλλον τους, είπαν πόσο άλλαξαν την ζωή τους οι σπουδές τους στο Hellenic American University/ Hellenic American College και υπογράμμισαν πως αισθάνονται την ελευθερία ως τρόπο ζωής και δημιουργία.
Στη συνέχεια το Hellenic American University, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα τον κύριο Σταύρο Ιωάννη Μπένο, πρώην υπουργό και Δήμαρχο της Καλαμάτας και νυν πρόεδρο του Σωματείου Διάζωμα. Για τον επίτιμο διδάκτορα μίλησε ο Προέδρος του Hellenic American University, κύριος Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, υπογραμμίζοντας την εξέχουσα προσωπικότητά του που χαρακτηρίζεται από ήθος και υψηλό αίσθημα δημόσιας ευθύνης και προσφοράς.
Ο κύριος Κόσκος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του κυρίου Μπένου ως Δημάρχου στην Καλαμάτα το 1986, όταν η πόλη επλήγη από μεγάλο σεισμό. Διαδεχόμενος στο βήμα τον Πρόεδρο του Hellenic American University, ο κύριος Μπένος αναφέρθηκε σε παιδικές του μνήμες και τόνισε πως στην διάρκεια της δημαρχίας του «συσσωρεύθηκε μέσα του ένα μεγάλο και ανεκτίμητο πνευματικό κεφάλαιο που τον βοήθησε να επουλώσει τις βαθιές πληγές του ιστορικού διχασμού της πόλης του, η οποία μετά τον σεισμό οδηγήθηκε στα σύγχρονα ρεύματα της πολεοδομικής της ανασυγκρότησης».
Στο πλαίσιο αυτό ο ομιλητής τόνισε ότι ήταν βιωματικά και πνευματικά έτοιμος να αντιμετωπίσει τρεις ερειπιώνες που συνάντησε στην δημόσια πορεία του.
Πρώτος ερειπιώνας ήταν ο μεγάλος σεισμός της Καλαμάτας (13-15 Σεπτεμβρίου 1986), δεύτερος το κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη (ΚΕΠ) και τρίτος το «ταξίδι» του Διαζώματος.
Αναλύοντας τους τρεις ερειπιώνες ο κύριος Μπένος αναφέρθηκε στις συνέργειες που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης πόλης, έκανε λόγο για την δημοκρατία της καθημερινότητας που κατά την γνώμη του είναι τα ΚΕΠ και κατέληξε ότι με αφορμή την τοποθέτησή του ως Υπουργού Πολιτισμού το 1996 συνειδητοποίησε πως το μοντέλο διαχείρισης και προστασίας των μνημείων της χώρας είναι κρατικό αλλά όχι δημόσιο. «Τα μνημεία μας» είπε ο κύριος Μπένος, «είναι δημόσιο και όχι κρατικό αγαθό.
Με βάση την αντίληψη αυτή γεννήθηκε μέσα μου η ανάγκη της δημιουργίας ενός κινήματος πολιτών για την καθολική προστασία των μνημείων. Έτσι, το 2008 στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε το ταξίδι του το «Διάζωμα» με φιλοδοξία την μετάβαση από την κρατική αρχαιολογία στην δημόσια αρχαιολογία».
Κλείνοντας ο κύριος Μπένος υπογράμμισε πως η μακρά διαδρομή του στην δημόσια ζωή τον δίδαξε ότι τα όρια του κράτους είναι πεπερασμένα και κάλεσε έτσι τους νέους να προσδιορίσουν ποια είναι τα όρια της ευθύνης τους. Ο κύριος Μπένος έκλεισε την ομιλία του με αυτό που είχε πει ο John F. Kennedy «Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Hellenic American University. Ο κύριος Κόσκος έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία του όρου ηγέτη: Ο ηγέτης δεν είναι η κυρίαρχη μορφή εξουσίας αλλά το αντίστοιχο του αφοσιωμένου τεχνίτη και συνοδοιπόρου.
«Οι τεχνίτες προσεγγίζουν την δουλειά τους μεθοδικά», σημείωσε, «βήμα-βήμα, με σχολαστική προσοχή στην λεπτομέρεια. Έχουν τον έλεγχο των υλικών, των εργαλείων τους, των χεριών τους. Έχουν στο μυαλό τους το τέλειο σχήμα, την ιδανική μορφή του αντικειμένου που θα συνδημιουργήσουν μαζί με άλλους τεχνίτες».
Δημιουργούν πράγματα, αποκτούν τον έλεγχο των ικανοτήτων τους, των δεξιοτήτων, των φιλοδοξιών τους.
Έχουν προσδιορίσει τον εαυτό τους και την αποστολή τους, καθοδηγούν τους ομολόγους τους και καθοδηγούνται από αυτούς. Αναλογία; Ο Μακρόν στην Γαλλία που πρώτα προσδιόρισε τον εαυτό του και την αποστολή του μετά αναζήτησε ψήφους καθοδηγώντας αλλά και οδηγούμενος από τους συμπολίτες του και τις ανάγκες τους.
Παράδειγμα; Ο κύριος Μπένος πρώτα προσδιόρισε τον εαυτό του και την αποστολή του και μετά αναζήτησε συνεργάτες και συνοδοιπόρους.
Ύστερα όμως μαζί ως Διάζωμα επιδίωξαν την πραγματοποίηση του κοινού τους οράματος. Υπόδειγμα; Το Hellenic American College. «Οι ιδρυτές, το Διοικητικό Συμβούλιο προσδιόρισαν την αποστολή του και μετά με τους καθηγητές και τους σπουδαστές του – ανάμεσά τους εσείς, οι σημερινοί απόφοιτοι -χτίσαμε το παρόν και το μέλλον του.», τόνισε ο κύριος Κόσκος. Το Hellenic American University πρώτα όρισε την αποστολή του και παρέμεινε αφοσιωμένο στην παροχή αμερικανικών σπουδών υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, χωρίς franchise από μη αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς να αναζητήσει δάνειο κύρος και αναγνώριση. Με συνοδοιπόρους τους σημερινούς αποφοίτους και τους σπουδαστές του έλαβε πλέον την αναγνώριση των κοινών προσπαθειών.
Την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των αποφοίτων του από το ΣΑΕΠ. Ο κύριος Κόσκος κατέληξε: «Σας χαιρετώ και σας συγχαίρω. Δεν σας αποχαιρετώ. Το Hellenic American University θα είναι πάντα εδώ για εσάς. Σας καλώ να είστε παρόντες για το Hellenic American University υποστηρίζοντας τις εκπαιδευτικές του προσπάθειες και βοηθώντας το να εκπληρώσει την αποστολή του».