Μειώνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών η HSBC σε νέα έκθεσή της, στην οποία αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια στο επενδυτικό τοπίο του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα επισημαίνει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον κλάδο, τη θετική μακροοικονομική προοπτική και την εφικτή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και ως εκ τούτου αναφέρει ότι η αντίδραση της αγορά είναι πλέον υπερβολική, αναφέρει το newmoney.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC μειώνει τη τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή , από 2,43 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 0,79 ευρώ από 1,25 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ από 2,90 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,14 ευρώ από 3,20 ευρώ προηγουμένως.
Η HSBC διατηρεί πάντως τη σύσταση «buy» («αγορά») και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Τα σχέδια για τα NPEs
Σύμφωνα με την HSBC, με τις διάφορες προτάσεις πολιτικής, τα αναθεωρημένα σχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και τα πολυάριθμα αντικρουόμενα μηνύματα ως προς τις θεμελιώδεις τάσεις και τις θεσμικές απαιτήσεις, η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών μοιάζει με «παζλ».
Όπως εξηγεί η τράπεζα, η σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs θα έχει ουδέτερη μακροοικονομική επίπτωση, καθώς οι αυξητικές εποπτικές πιέσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και ζήτηση πιστώσεων, ενώ εκτιμά παράλληλα, πως οι πρόσφατες προτάσεις (τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ) για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι απίθανο να βοηθήσουν σε τίποτε άλλο από το να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας ή δυνητικός επιταχυντής υπό καλύτερους οικονομικούς όρους.
Αντίθετα, υποστηρίζει ότι τα τρέχοντα σχέδια για μείωση των NPEs που έχουν καταστρώσει και προωθούν οι τράπεζες είναι αποτελεσματικά και πιθανότατα θα παραμείνουν κοστοβόρα, ωστόσο είναι εφαρμόσιμα, τονίζει η τράπεζα.
«Αβολες αλήθειες»
Η HSBC εκφράζει την εκτίμηση ότι οι σταδιακές πιέσεις των εποπτικών αρχών στις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στην πραγματικότητα, αναμένεται να μετριάσουν τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο από το καθάρισμα των ισολογισμών, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά πιστώσεων και τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζει ότι η προβλεπόμενη μείωση των NPEs πιθανότατα θα είναι μακρο-ουδέτερη.
Η έκθεση θεωρεί μικρής αξίας τις λύσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση (προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ) αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αντ' αυτού εκτιμά ότι οι τράπεζες θα παραδώσουν τα αποτελέσματα των σχεδίων που έχουν ήδη ανακοινώσει.
Χαρακτηρίζει μάλιστα υπερβολική την ανησυχία των αγορών, επισημαίνοντας ότι «οι θεμελιώδεις τάσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται και οι επιλογές επιθετικής πολιτικής δείχνουν απίθανες».