Στο 2,2%, από 2% προηγουμένως, αναβάθμισε την εκτίμησή της για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας η HSBC, ενώ για το 2024 η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε στο 1,3%.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι πιέσεις των τιμών θα παραμείνουν, με τον δείκτη να είναι στο 4,1% φέτος και στο 2,5% το 2023.
Δημοσιονομικά, η HSBC αναμένει ότι η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα 1,4% στον προϋπολογισμό της φέτος, το οποίο θα μειωθεί στο 0,7% το 2024, ενώ στο μέτωπο του χρέους, η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί στο 160,9% του ΑΕΠ φέτος και 151,7% τον επόμενο χρόνο.
Η ελληνική οικονομία θα έχει, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, καλύτερες επιδόσεις φέτος, σε μία δύσκολη χρονική στιγμή, σύμφωνα με την ανάλυση εκτιμήσεων της HSBC για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Όπως επισημαίνει, μετά την ανθεκτικότητα που επιδείχθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, οι κορυφαίοι δείκτες της Ευρώπης έχουν επιδεινωθεί.
Ενώ σημειώθηκε κάποια σταθεροποίηση στον PMI της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, η HSBC αναμένει ευρεία στασιμότητα το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός τομέας έχει πληγεί εδώ και αρκετό καιρό – και ο “πόνος” των υψηλών επιτοκίων δεν μειώνεται. Το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε ευρεία πτωτική τάση από το τρίτο τρίμηνο του 2022 και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες.
Μέχρι σήμερα, ο “πόνος” για τον εταιρικό τομέα της Ευρώπης (συνολικά) ήταν υποφερτός. Ενώ το ακαθάριστο κόστος των εταιρικών τόκων αυξάνεται, αυτό αντισταθμίζεται από τις υψηλότερες αποδόσεις των εταιρικών καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της κρατικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Η επίδραση είναι τόσο μεγάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο που το καθαρό κόστος των επιχειρηματικών τόκων έχει πράγματι μειωθεί τα τελευταία τρίμηνα. Ωστόσο, οι επενδυτικές προοπτικές γίνονται πιο ζοφερές λόγω της αύξησης της πλεονάζουσας χωρητικότητας και του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου.