Μικρό πλήγμα περιμένει η HSBC για την ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις του. Ο επενδυτικός οίκος «έκοψε» πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2022, όμως η υποβάθμιση στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η HSBC προβλέπει ανάπτυξη 4% φέτος (έναντι 4,5% που περίμενε προηγουμένως) και 4% το 2023 (η εκτίμηση αυτή παραμένει αμετάβλητη).
Όμως, στο μέτωπο του πληθωρισμού, το τοπίο είναι δραματικά αλλαγμένο, με την HSBC να τον περιμένει στο 6,5% φέτος (από 2,4% προηγουμένως) και στο 2% το 2023.
Ο οίκος βλέπει ένα ακόμα τεράστιο σοκ στο μέτωπο της προσφοράς για τις οικονομίες της Ευρώπης, και μάλιστα την ώρα που αυτές προσπαθούσαν να ανακάμψουν από ένα άλλο, πρωτοφανές σοκ, εκείνο του κορωνοϊού. Επιπλέον, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό το σοκ μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο και με μακρύτερη διάρκεια.
Η HSBC εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κινηθεί πάνω από το 7% στα μέσα του έτους και θα κλείσει το 2022 στο 6,5% κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να πιέσει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και να φέρει την ανάπτυξη του ΑΕΠ τουλάχιστον μία μονάδα χαμηλότερα από τις προ τριμήνου εκτιμήσεις, στο 2,6%.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι σε έναν βαθμό, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην αβεβαιότητα, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, τις προσλήψεις και την κατανάλωση.
Σύμφωνα με την HSBC, τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων αντισταθμίζουν -αλλά μόνο σε ένα βαθμό- τις πιέσεις που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Στην Ευρωζώνη, ο οίκος βλέπει μέτρα στήριξης ίσα με το 1% του ΑΕΠ φέτος, αρκετά για να δώσουν ώθηση 0,2% στο ΑΕΠ.
Έτσι, το κεντρικό σενάριο του οίκου μιλά για απότομη επιβράδυνση αλλά όχι για ύφεση, καθώς για το 2023, η HSBC περιμένει ανάπτυξη 1,8% στην Ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης να ανακοινώνεται τον Οκτώβριο. Η HSBC εκτιμά ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο Μάρτιο, που θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν, και μετά η ΕΚΤ θα κάνει μία παύση.