Λίγα είναι τα σημεία της αγοράς που εκθέτουν τις ανισότητες που προκύπτουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης της κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αναλυτές λένε πως η αγορά ακινήτων αποτελεί ένα ξεκάθαρο case study αυτών των διαφορών σε περιόδους οικονομική κρίσης.
Οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ και οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με την προπαδημική περίοδο, καθώς οι εύποροι επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια και τη μείωση του φόρου συναλλαγών με σκοό την αναζήτηση κατοικιών εκτός των αστικών κέντρων.
Ταυτόχρονα, εκατομμύρια πολίτες αγωνίζονται, καθώς οι συνεχιζόμενες απώλειες θέσεων εργασίας πλήττει κυρίως τους νέους και τους χαμηλόμισθους.
Τα ακόλουθα γραφήματα δείχνουν την κλίμακα της ανισότητας:
Η απόκτηση κατοικίας – ένας μακροχρόνιος αγώνας για τους χαμηλόμισθους – έχει γίνει το ασφαλές «επενδυτικό» καταφύγιο των εύπορων. Αυτό συμβαίνει ειδικά στο Λονδίνο, όπου ο μέσος αγοραστής πρέπει να πληρώσει εννέα φορές τον μισθό του, για την αγορά ενός ακινήτου.
Αντιθέτως, όσοι έχουν περάσει την κρίση σε μεγάλο βαθμό «αναίμακτα» τροφοδοτούν την αγορά ακινήτων με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά νούμερα τα τελευταία έξι χρόνια.
Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι οι εγκρίσεις των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σε υψηλό 13 ετών δείχνει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον Νιράζ Σιχά του Bloomberg Economics αναμένει ότι η ζήτηση θα «χτυπηθεί από την αντιστροφή της μείωσης του φόρου ιδιοκτησίας» και το τέλος των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης των μισθών.
Η ικανότητα των νέων να εξετάσουν μία αγορά ακινήτου απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ τους τελευταίους μήνες, καθώς όσοι είναι κάτω των 25 ετών είναι πιθανότερο να βρεθούν άνεργοι.
Οι νέοι είναι επίσης πιο πιθανό να εργαστούν σε βιομηχανίες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως η λιανική, η φιλοξενία, οι τέχνες και τα ταξίδια
Η πανδημία επιδεινώνει επίσης την εισοδηματική ανισότητα και με άλλους τρόπους. Για τους πλουσιότερους Βρετανούς, το lockdown και ο περιορισμός των κινήσεων αποτελεί μια καλή ευκαιρία εξοικονόμησης χρημάτων.
Τα επιπλέον χρήματα που απομένουν στο τέλος του μήνα, έχουν αποταμιευτεί ή έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή κάποιου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Αγγλίας.
Οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ δεν αποκλείεται το γεγονός περεταίρω πρόσθετης κρατικής στήριξης για την κάλυψη των καθημερινών δαπανών.
Αυτά τα καθημερινά έξοδα περιλαμβάνουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων αφού τα παιδιά παρέμεναν περισσότερο στο σπίτι παρά στο σχολείο κατα τη διάρκεια του έτους.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα κατέληξε σε μια δημοφιλή εκστρατεία του ποδοσφαιριστή Μάρκους Ράσφορντ προκειμένου να συμβάλλει στη διατροφή των φτωχότερων παιδιών της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα παρατείνει την κρατική στήριξη σε χαμηλοεισοδηματίες η οποία και θα λήξει την ερχόμενη άνοιξη.
Σύμφωνα με το Legatum Institute, περισσότεροι από 690.000 έχουν ωθηθεί στη φτώχεια λόγω της πανδημίας, αριθμός που θα είχε διπλασιαστεί χωρίς την βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης.