Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθεί να αποτελεί σκιά πάνω από τις αγορές, παρά τη φαινομενική ηρεμία που επικράτησε και χθες.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η εικόνα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δείχνει κόπωση και επιβάλλει επανασχεδιασμό της επενδυτικής στρατηγικής, μετά το "ξεπούλημα" της Τετάρτης. Την ίδια στιγμή, "μπουρλότο" βάζει στις αγορές η νέα απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια! Ο "μαύρος χρυσός" σημείωσε και νέα άνοδο και τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα για όλους. Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους 4 μήνες, η συνολική ημερήσια μείωση που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ ή μεμονωμένες χώρες, αγγίζει τα 3.500.000 βαρέλια, καθώς οι "πετρελαιάδες" έβλεπαν τον... κουβά να έρχεται. Αν οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν μείωναν την ημερήσια παραγωγή, τότε το πετρέλαιο θα κατέρρεε και οι τιμές των καυσίμων θα ήταν τουλάχιστον 20% φθηνότερες σε σχέση με αυτές που βλέπουμε σήμερα. Δυστυχώς όμως, θα πληρώσουμε το... μάρμαρο και αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλες τις χώρες και κυρίως την Ευρωζώνη, η οποία πασχίζει να τιθασεύσει τις πληθωριστικές τάσεις και να μπει ένα τέλος στην εφιαλτική άνοδο των επιτοκίων.
Το προσεχές φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις, αν και στο άλλο μέτωπο, αυτό του φυσικού αερίου, η κατάσταση μέχρι στιγμής θεωρείται πλήρως ελεγχόμενη. Το κακό όμως είναι ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βλέπει φως στο τούνελ της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων σύντομα. Και όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, τότε αυτό δεν θα αργήσει να χτυπήσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
Το Χ.Α. περιμένει τη... Skope
Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όσο και ανησυχητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, λόγω ΗΠΑ, πετρελαίου και επιτοκίων, δεν πτόησαν χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την εικόνα των υπολοίπων αγορών.
Ο Γενικός Δείκτης, πηγαίνοντας κόντρα στην τάση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών σημείωσε κέρδη 0,63% και έκλεισε στις 1.314 μονάδες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν τη δεύτερη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, σήμερα το βράδυ, από τον Γερμανικό οίκο Skope. Αν και αυτός ο οίκος (όπως ο ιαπωνικός R&I) θεωρείται μη επιλέξιμος ή... μη αναγνωρίσιμος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια πιθανή αναβάθμιση σήμερα, θα ενίσχυε το θετικό momentum και την καλή φήμη της Ελλάδας, ενόψει των... δυνατών αξιολογήσεων από DBRS, Standard & Poor's και Fitch, οι οποίοι μας έχουν ήδη κατατάξει μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική. Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς παράγοντες και αναλυτές, η ξέφρενη άνοδος του Χ.Α. κατά τους τελευταίους 5 μήνες, πέραν του θετικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια του αξιόχρεου ΑΑΑ για τις ΗΠΑ, μπορεί να επηρεάσει σε κάποιον βαθμό την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης για πολλές χώρες, από τη στιγμή μάλιστα, που ο πληθωρισμός εμφανίζει εκ νέου τάσεις αναζωπύρωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές παραμένουν... κουμπωμένοι μετά την απόφαση της Fitch και περιμένουν να δουν πού θα καθίσει η... μπίλια μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, για να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και την τακτική στις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Πιο ισχυροί ΟΤΕ και ΔΕΗ το α΄ εξάμηνο, ηχηρές ανακοινώσεις από Τσαμάζ και Στάσση
Δύο από τις "ναυαρχίδες" του εγχώριου επιχειρείν, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, ανακοίνωσαν χθες δυνατά οικονομικά μεγέθη εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική της Ελληνικής οικονομίας.
- Ο ΟΤΕ, με αξιολόγηση του αξιόχρεου τρεις βαθμίδες πάνω από την αντίστοιχη της χώρας, ελέω Deutsche Telekom, αποτελεί... λίρα εκατό, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 247,2 εκατ. ευρώ ή 0,5786 ευρώ ανά μετοχή, με αύξηση 4,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 1,658 δισ. ευρώ και ήταν οριακά μειωμένος κατά 0,4% σε σχέση με πέρυσι. Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο του ισολογισμού του ΟΤΕ αποτελεί και ο θεαματικά χαμηλότερος καθαρός δανεισμός, ο οποίος μειώθηκε στα 390,6 εκατ. ευρώ από 539,4 εκατ. ευρώ, κατά το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Το ταμείο του Οργανισμού εξακολουθεί να αποτελεί δύναμη πυρός, καθώς στο τέλος Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 821,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις στο β΄ τρίμηνο προσέγγισαν τα 167 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ παρουσίασε νέα αύξηση των πελατών στην οπτική ίνα κατά 28.000, ενώ πολύ καλές ήταν οι επιδόσεις και στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ "το δεύτερο τρίμηνο, ο ΟΤΕ συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία, σημειώνοντας θετικές επιδόσεις στην ελληνική αγορά, ενώ η ισχυρή αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής αντιστάθμισε τη μείωση που σημειώθηκε στη σταθερή λόγω πρωτοβουλιών συγκράτησης της πελατειακής βάσης". Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δήλωσε ότι αναμένει νέα ενίσχυση των μεγεθών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Οργανισμός θα διατηρήσει την ισχυρή θέση του στον εγχώριο ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην υποδομή οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH) και στο δίκτυο 5G.Τέλος, η εξαιρετική εξειδίκευση και οι δουλειές στον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη οδηγούν σε συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Η ΔΕΗ, αφήνοντας πίσω τις ισχυρές πιέσεις λόγω της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εμφάνισε ισχυρό α΄ εξάμηνο, με λειτουργικά κέρδη 589,7 εκατ. έναντι 429 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 37,4%). Η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία οφείλεται στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και κυρίως των δαπανών για την αγορά ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη προ φόρων 279,6 εκατ. έναντι κερδών 1,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022. Η ενίσχυση των κερδών οφείλεται και στο κέρδος των 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% των μετοχών της νεοιδρυθείσας θυγατρικής MΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και την εισφορά του στη MΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργιος Στάσσης επεσήμανε ότι " τα αποτελέσματα εξαμήνου αντανακλούν την βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και των επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας". Διαβεβαίωσε δε τις αγορές και τους επενδυτές ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να παρουσιάζει πρόοδο στην υλοποίηση του πλάνου της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και συνεργασιών.
Η επιχείρηση, ξεκίνησε πρόσφατα το διαγωνισμό για την πρόσληψη αναδόχου για την κατασκευή έργων ισχύος περίπου 450 Μεγαβάτ και συμμετείχε στη δημοπρασία για έργα αποθήκευσης ενέργειας με 100 Μεγαβάτ. Το πλέον σημαντικό είναι ότι εξασφάλισε επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890 Μεγαβάτ, ενώ διαθέτει σε ισχύ 1,6 Γιγαβάτ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής. Η ισχύς αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 30% του στόχου των 5 Γιγαβάτ που έχει θέσει η διοίκηση Στάσση για το 2026, έχοντας εξασφαλίσει παράλληλα την υλοποίηση τους από πλευράς αδειοδότησης. Ο κ. Στάσσης επεσήμανε την τεράστια σημασία της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας, η οποία θα απογειώσει την κερδοφορία της ΔΕΗ, ενώ πριν μερικές ημέρες υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά αιολικού πάρκου σε λειτουργία συνολικής ισχύος 84 Μεγαβάτ σε δύο περιοχές της Ρουμανίας με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η θυγατρική "ΔΕΗ blue”, μετά από τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας αριθμεί δίκτυο 1.600 φορτιστών σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών. Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Στάσσης επανέλαβε ότι η ΔΕΗ θα επιτύχει επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και θα καταστεί η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ας σκεφτούμε πού άφησε τη ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ας αντιληφθούμε πόσο μεγάλο είναι το success story της επιχείρησης, μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η χώρα και η επιχείρηση είχαν στην κυριολεξία... άγιο!