Οι νέες απειλές Πούτιν, ο εκβιασμός των Ρώσων για το φυσικό αέριο, η αντίδραση της Ευρώπης, η... έξυπνη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, και το ενεργειακό big deal Περιστέρη με Ισραηλινούς
Τα πολεμικά σενάρια για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία και η... έναρξη του οικονομικού πολέμου της Ρωσίας σχετικά με την παροχή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δίνουν νέα διάσταση στις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οδηγώντας σε ενίσχυση της τιμής του.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Στο στόχαστρο των Ρώσων βρίσκονται όλες οι μη φιλικές χώρες, οι οποίες αν δεν πληρώσουν σε ρούβλια, τότε δεν θα έχουν φυσικό αέριο, κιαθώς η ρωσική Gazprom θα κλείσει τις στρόφιγγες. Μάλιστα, ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στον ενεργειακό ρωσικό γίγαντα, να κόβει τη ροή σε όσους δεν πληρώνουν στην ειδική πλατφόρμα συναλλάγματος που έχει ανοίξει. Ταυτόχρονα, ο εισβολέας Πούτιν... προειδοποιεί τη Δύση ότι εάν απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας, τότε μπορεί να κάνει χρήση όλων των όπλων που διαθέτει, δηλαδή και των πυρηνικών. Φαίνεται πάντως ότι ο απομονωμένος... χασάπης του Κρεμλίνου, διαπιστώνει το αδιέξοδο στο οποίο τον εμπλέκει η εισβολή στην Ουκρανία και οι κινήσεις του αποτελούν πλέον αντικείμενο ανάλυσης από... φυσιογνωμιστές, profilers και ψυχιάτρους!
Ψυχραιμία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει το κλείσιμο της ροής αερίου, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ενεργειακής ασφάλειας και η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι στις 20 Μαίου θα πληρώσει τον Gazprom σε ευρώ και όχι σε ρούβλια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε μπροστά μας έναν πολύ... καυτό Μάιο και φαίνεται ότι η ζημιά περιορίζεται σε κάποιο βαθμό, γιατί οι ανάγκες για θέρμανση είναι περιορισμένες και αφορά περιοχές, οι οποίες ακόμη χρησιμοποιούν πετρέλαιο, πέλλετς και καυσόξυλα. Ωστόσο, αν μας πιάσουν οι... άγριες ζέστες, τότε είναι προφανές ότι οι ανάγκες της χώρας θα είναι τεράστιες, καθώς πρέπει να υπολογίσουμε και κάτι εκατομμύρια τουρίστες που θα μας επισκεφθούν μέσα στο καλοκαίρι...
Έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς ο υβριδικός πόλεμος με σφαίρες και... λεφτά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια πραγματικής αισιοδοξίας. Ο καιρός θα δείξει...
Η "έξυπνη" έξοδος στις αγορές με αμερικανική αβάντα!
Χθες, το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές για να δανειστεί μέσω επανέκδοσης 7ετούς ομολόγου και φαίνεται ότι στη δημοπρασία, είχαμε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις, τις οποίες αξίζει να επισημάνουμε.
Η έκδοση ήταν μιλημένη πρώτα με τους 6 αναδόχους και μετά με τις Moody's και Citibank, οι οποίες δημοσιοποίησαν θετικές εκθέσεις με κοινή συνισταμένη τις υψηλές προσδοκίες ενός success story της Ελληνικής οικονομίας και των Ελληνικών τραπεζών. Οι εκθέσεις αυτές βοήθησαν ώστε να συγκρατηθεί το επιτόκιο κοντά στο 2,4% και να κατατεθούν πολύ ικανοποιητικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έκανε μια έξυπνη κίνηση, αποδεχόμενο λιγότερες προσφορές με... αντάλλαγμα χαμηλότερο επιτόκιο. Αντί να δανειστεί 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2,6%, τελικώς δανείστηκε 1,5 δισ. ευρώ με σαφώς μικρότερο επιτόκιο και μάλιστα σε μια ημέρα που λόγω της κλιμάκωσης του οικονομικού πολέμου της Ρωσίας στη Δύση, τα επιτόκια των κρατικών τίτλων, κυρίως για την Ευρω-περιφέρεια, κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Το κέρδος της χθεσινής έκδοσης ήταν ότι δεν ανατράπηκε βίαια η καμπύλη των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές.
Μεγάλο deal του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Μέσα στη... μαυρίλα της ρωσικής εισβολής και των απειλών για τη ροή φυσικού αερίου, αποκτά ιδιαίτερη αξία το μεγάλο ενεργειακό deal του Ομίλου Περιστέρη με τους Ισραηλινούς της Econergy. Η εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, μπαίνει στην ελληνική αγορά ενέργειας επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά, μέσω συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι δύο εταιρείες θα συστήσουν κοινή εταιρεία, προχωρώντας στη δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικής ισχύος 460 MW. Οι δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα αναπτυχθούν μέσω της εταιρείας «Ηλιακή Πικρολίμνης», στην οποία η Econergy αποκτά συμμετοχή 49%, εξαγοράζοντας το ποσοστό που κατείχε η Renven. Το πλειοψηφικό πακέτο 51% κατέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο θα συνεχίσει να διατηρεί. Η «Ηλιακή Πικρολίμνης» μέσω θυγατρικών θα αναπτύξει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 240 και 220 MW, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 265 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. ευρώ αφορούν την ισραηλινή Econergy. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.
Σε ανακοίνωση της Econergy τονίζεται ότι ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα έχει περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, λόγω των εγγυημένων τιμών αγοράς, της δυνατότητας πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη αγορά σε ελκυστικές τιμές, καθώς και της σχετικά υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας.