Το... σκωτσέζικο ντους στις αγορές συνεχίζεται και όσο εύκολα υποχωρούν οι δείκτες στις αρνητικές ειδήσεις, σχετικά εύκολα, μπορούν και να ανέβουν.
Γραφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο προβληματισμός για τη νέα μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και ο σκεπτικισμός για τις εξελίξεις στην Κίνα, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με το πετρέλαιο, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το εμπάργκο στο ρωσικό αργό, χθες, έδωσαν τη θέση τους, στα ενθαρρυντικά μηνύματα που εξέπεμψε η FED για τα επιτόκια. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε το σήμα για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων και στη Wall Street οι επενδυτές να ξεθαρρεύουν!
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,2% και έφτασε στις 34.589 μονάδες, ο S&P ενισχύθηκε κατά 3,1% στις 4.080 μονάδες και ο NASDAQ έκανε ράλι με άνοδο 4,4% στις 11.468 μονάδες. Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, εκπέμπει το σήμα στους επενδυτές, ότι ίσως τελικά τα πράγματα να μην εξελιχθούν με βάση το πολύ κακό σενάριο, αλλά με βάση μια... ήπια παραλλαγή του. Το πρόβλημα με τις ταραχές στην Κίνα εξακολουθεί να υφίσταται, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και ο Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να μη βγει ηττημένος από αυτόν κάνοντας ακόμη και χρήση... ανορθόδοξων μέσων.
Αν μη τι άλλο οι αγορές κατά το Νοέμβριο έδειξαν να ανακάμπτουν, ενώ παρήγορο είναι το γεγονός της σημαντικής πτώσης του πετρελαίου κατά 10%, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ωστόσο, σήμερα μπαίνουμε και ημερολογιακά στο χειμώνα, η αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια έως το τέλος Μαρτίου εξακολουθεί να υφίσταται και εν τέλει, μπορεί να αποδειχθεί ότι οι ανοδικές εξάρσεις των αγορών, μπορεί να θυμίζουν το γνωστό ρητό "της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη"...
Παρά το υψηλότερο ΑΕΠ των ΗΠΑ και τις κενές θέσεις εργασίας, οι αγορές βλέπουν ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση. Ο δείκτης του Σικάγο (Chicago PMI), ο οποίος δεν κάνει σχεδόν ποτέ λάθος, υποχώρησε το Νοέμβριο στις 37,2 μονάδες, έναντι 45,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Συνεπώς και υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουμε να έχουμε και ο πληθωρισμός θα κινείται σε υψηλά επίπεδα και το γεωπολιτικό παίγνιο μπορεί να γίνει σκληρότερο και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εξακολουθεί να είναι στον... αέρα.
Το Χ.Α. ξεθάρρεψε
Από το κλείσιμο και του ενδέκατου μηνός του έτους, κρατάμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε για δεύτερο σερί μήνα την ανοδική του πορεία και ήδη έχει δώσει κάμποσα κλεισίματα πάνω από τις 900 μονάδες. Ωστόσο, η δρόμος προς τις 1.000 μονάδες και αργότερα προς τις 1.200 μονάδες, εξαρτάται καθαρά από τις κινήσεις στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αλλά και την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Αυτό που κρατάμε όμως για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι ότι καθημερινά αποσπά τις θετικές κριτικές των μεγάλων επενδυτικών οίκων, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ένα success story, τόσο σε επίπεδο μακροοικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων, όσο και σε επίπεδο ανάληψης ρίσκου στις μετοχές.
Ψήφος εμπιστοσύνης από Bank of America
Πραγματικά δυσκολευόμαστε να βρούμε έστω και μια αρνητική έκθεση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και γενικά το story που παίζεται γύρω από τη χώρα μας.
Όλοι οι μεγάλοι οίκοι του κόσμου διαγκωνίζονται για το ποιος θα πει τα... καλύτερα λόγια για εμάς. Έτσι, χθες είχαμε την έκθεση της Bank of America, η οποία βλέπει ισχυρή ανάπτυξη 5,3%, αν και σχεδόν οι περισσότεροι οίκοι έχουν βάλει τον πήχυ τουλάχιστον στο 5,7% και η επίσημη κυβερνητική θέση κάνει λόγο για 6%. Στη σχετική έκθεση της αναφέρει ότι οι Ελληνικές εισηγμένες παρουσιάζουν βελτιωμένες προοπτικές κερδοφορίας και έχουν ανεβάσει το "σκορ" για τη χώρα μας στη λίστα με τις πλέον προτεινόμενες και προτιμώμενες αγορές για το 2023.
Επιπλέον, από την έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, κρατάμε την κατάταξη της Mytilineos στις κορυφαίες μετοχές με βάση την αποτίμηση, την ανάπτυξη της κερδοφορίας και τη μερισματική απόδοση, Επιπλέον, στη λίστα των προτεινόμενων Ελληνικών μετοχών συμπεριλαμβάνεται και η Alpha Bank.