"Μπαζούκας" η EKT, αύξηση επιτοκίου 0,75% από τη FED, ρωσικά "παιχνίδια" με το αέριο, σκίσιμο μνημονίων, καλά νέα από τη ΔΕΠΑ και "μπαμ" από την Protergia
Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έκανε τη μεγάλη έκπληξη και προχώρησε χθες σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%. Έτσι, το βασικό επιτόκιο του δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,75%, ενώ η χθεσινή αύξηση είναι η μεγαλύτερη που γίνεται... μονοκοπανιά, τα τελευταία 28 χρόνια (είχε να συμβεί από το 1994).
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα ράλι τιμών για τις μετοχές της Wall Street, καθώς οι αγορές θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις πληθωριστικές τάσεις, όσο και αν κάθε αύξηση των επιτοκίων, "ψαλιδίζει" την ανάπτυξη, ή, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δείκτες κινούνται οριακά μεταξύ... φθοράς και αφθαρσίας. Για την ακρίβεια ο NASDAQ βρίσκεται οριακά σε ζώνη "αρκούδων", ενώ από κοντά ακολουθούσε και ο Dow Jones.
Την ίδια στιγμή, "μπαζούκας" 200 δισ. ευρώ έχει... ετοιμοπόλεμο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν... πόλεμο των αγορών στα ομόλογα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης Χθες, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρν συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών της Ευρωζώνης, για να καθοριστούν οι κινήσεις και να ενισχυθούν οι γραμμές άμυνας, με φόντο την εκρηκτική άνοδο των επιτοκίων. Εκεί που πριν από 9 μήνες η Ελλάδα είχε επιτόκιο δεκαετούς ομολόγου στο 1,50%, τώρα "φλερτάρει" με το 5%! Στη Γερμανία, το δεκαετές από το -0,40% πέρυσι, τώρα έχει αναρριχηθεί στο 1,7%! Η ΕΚΤ διαμορφώνει γραμμή άμυνας με άξονα το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας και τις ετήσιες δανειακές ανάγκες της, οι οποίες ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ!
Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, υπήρξαν τάσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και έτσι το Ελληνικό 10ετές υποχώρησε στο 4,30%, το Ιταλικό στο 3,90% και το Ισπανικό στο 2,90%. Η τιμολόγηση αυτή στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, δείχνει τους αυξημένους φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο αναβίωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και ως αποτέλεσμα της έξαρσης των πληθωριστικών τάσεων. Και το πρόβλημα αυτή τη φορά, δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά στο στόχαστρο των αγορών θα μπει η Ιταλία.
Από κει και πέρα, το πετρέλαιο στέκεται στο... ύψος του και συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 121 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρώ δείχνει να διολισθαίνει προς την αναλογία 1 προς 1 σε σχέση με το δολάριο (χθες έπεσε κάτω από το 1,04 δολάριο).
Άλλα... κόλπο με το αέριο από τους Ρώσους
Ο κίνδυνος ύφεσης, λόγω του υψηλού πληθωρισμού ολοένα και αυξάνεται, ενώ οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν βρει τη... συνταγή για να συντηρήσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες, συνεχίζοντας τα παιχνίδια.
Η διακοπή της ανοδικής πορείας του πετρελαίου, δίνει πλέον τη σκυτάλη στο φυσικό αέριο, το οποίο εκεί που είχε υποχωρήσει στα 75 ευρώ, ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες αναρριχήθηκε πάνω από τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Αιτία αποτελεί η ανακοίνωση της Gazprom για περικοπή του 33% των ποσοτήτων, γιατί χάλασαν κάτι στρόβιλοι ή... κλώτσησαν οι... βίδες των αγωγών! Οι Ρώσοι κόβουν τη ροή προς τη Γερμανία και ακολουθούν και άλλες χώρες. επαναφέροντας το κερδοσκοπικό παιχνίδι στο προϊόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μηνύματα των Ρώσων στην παρούσα φάση, όπου η ενεργειακή εξάρτηση είναι πιο περιορισμένη λόγω θέρους, αποτελούν οδηγό για τον χειμώνα, όπου μάλλον θα περάσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις...
Με βάση μια άλλη ανάγνωση, για να μην φτάσουμε τον χειμώνα και... κλαίμε για το φυσικό αέριο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει σε λίγες μέρες να λάβουν γενναίες αποφάσεις. Αποτελούν πλέον μονόδρομο η συνολική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κάλυψη μέρους των αναγκών σε φυσικό αέριο μέσω LNG, αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει από το μυαλό μας, ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος της στρατηγικής του πληγωμένου Πούτιν, ο οποίος στοχεύει στην πρόκληση πληθωριστικής και επισιτιστικής κρίσης, που χτυπούν αλύπητα, κυρίως τον υπανάπτυκτο κόσμο.
Η έξαρση της πείνας στην Αφρική είναι αρκετή ώστε να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη και να αποσταθεροποιηθούν κράτη και κυβερνήσεις. Γιατί, αν οι πολίτες της Ευρώπης... βογκήξουν ακόμη περισσότερο από την ακρίβεια τον προσεχή χειμώνα, μέσα σε συνθήκες μεγαλύτερης ενεργειακής φτώχειας, τότε ο Ασκός του Αιόλου θα είνια... ορθάνοιχτος. Μπορεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας να εξακολουθήσει να είναι μεγάλη, ωστόσο, με δραστικές λύσεις, αυτή θα περιοριστεί και τα επόμενα χρόνια, θα ελαχιστοποιηθεί. Αυτό θα αποτελέσει και την... ταφόπλακα στους σχεδιασμούς του Πούτιν (αν είναι στην εξουσία και στη ζωή...), καθώς το κεφάλαιο της εξαρτημένης Ευρώπης, θα έχει τελειώσει. Μέχρι να φτάσουμε όμως στο... ευκταίο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας...
Ιστορική η σημερινή μέρα
Οι τελευταίες εξελίξεις θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.
Οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, δράσεων και μέτρων, το οποίο θα τεθεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στις απαιτούμενες αποφάσεις, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όμως, η σημερινή μέρα είναι ιστορική, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα σφραγίσουν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Για την ακρίβεια, οι υπουργοί του Eurogroup μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα... σκίσουν ή θα... κάψουν το μνημόνιο, βάζοντας τέλος σε μια ασφυκτική κατάσταση που κράτησε 12 χρόνια και καλό θα ήταν να ξεχάσουμε. Όπως και το γεγονός ότι δεν είχαμε την ωριμότητα για να περιορίσουμε την κρίση σε πολύ λιγότερα χρόνια.
Βέβαια, η επόμενη μέρα των μνημονίων, φέρνει τον έλεγχο από τις αγορές, όπου τα αντανακλαστικά τους θα είναι ιδιαιτέρως... ευαίσθητα, λόγω του αμαρτωλού παρελθόντος μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση και ο Χρήστος Σταϊκούρας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο με την υπευθυνότητα και τις ορθολογικές αποφάσεις, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην ούτως ή άλλως, αυτονόητη καχυποψία εταίρων και αγορών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα προσέλθει στις συνεδριάσεις, έχοντας τα δεδομένα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο, όπου το έλλειμμα εμφανίζεται χαμηλότερα από τον στόχο, κατά 2,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της θεαματικής υπέρβασης των εισπράξεων φόρων κατά 2,9 δισ. ευρώ (μεγάλος αριθμός φορολογούμενων πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ μία κι έξω!). Επιπλέον, η κατανάλωση, ο τουρισμός και οι εξαγωγές φαίνεται ότι θα συντηρήσουν για αρκετούς μήνες ακόμη ένα κλίμα υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και αυξημένων εισπράξεων. Τα πολύ δύσκολα ίσως τα δούμε από το επόμενο έτος, εάν δεν μπει ένα τέλος το συντομότερο δυνατό στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων.
Η έξοδος από τον σκληρό πυρήνα του μνημονίου, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα μέσα από σωστές επιλογές, να επισπεύσει τον χρόνο για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Το τελευταίο εξαρτάται ξεκάθαρα από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά τα ευχάριστα νέα, μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από τις δικές μας ορθολογικές αποφάσεις.
Καλά νέα από τον Όμιλο ΔΕΠΑ
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα και οι ενεργειακές εταιρείες συντονίζουν τη δράση τους, λαμβάνοντας δράση και επισπεύδοντας αποφάσεις.
Έτισ, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο, ο ιταλικός κολοσσός θα ολοκληρώσει έως το τέλος Ιουλίου την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ο ιταλικός όμιλος διαχειρίζεται περίπου 74.000 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και ανακοίνωσε χθες ότι θα επενδύσει 8,6 δισ. ευρώ έως το 2028 για να ολοκληρώσει την αναβάθμιση του ιταλικού δικτύου του και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, ψήφο εμπιστοσύνης στην κατασκευή του αγωγού EastMed δίνει ο ανεξάρτητος πάροχος διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων DNV. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η ανεξάρτητη αξιολόγηση επιβεβαίωσε την τεχνική ωριμότητα του έργου και τα πλεονεκτήµατα της έγκαιρης συµµετοχής των υπεράκτιων κατασκευαστικών εταιρειών στις δραστηριότητες σχεδιασμού, χάρη στον ανταγωνιστικό διάλογο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας υποβολής προσφορών.
Τον Ιανουάριο του 2020, μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του εκτεταμένου σχεδιασμού και της διεξαγωγής ερευνών από την IGI Poseidon κατά την περίοδο 2015 - 2019, που αποκαλείται "προ-FEED φάση", η DNV εξέδωσε μια πρώτη έκθεση σκοπιμότητας για το έργο, η οποία περιείχε συστάσεις που έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατά την επόμενη φάση FEED. Η IGI Poseidon S.A. ολοκληρώνει τις δραστηριότητες ανάπτυξης του έργου και στοχεύει στην πλήρωση των προϋποθέσεων για μια θετική τελική επενδυτική απόφαση μέσα στο έτος.
Ο κ. Santiago Blanco, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Περιφερειακός Διευθυντής για τη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, Ενεργειακά Συστήματα της DNV, επεσήμανε ότι "έργα όπως ο EastMed ωφελούνται από την εκτεταμένη εμπειρία μας στην ανάπτυξη τεχνολογίας και την επιθεώρηση έργων αγωγών φυσικού αερίου σε μεγάλο και πολύ μεγάλο βάθος καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους". Ο κ. Fabrizio Mattana, Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon επεσήμανε ότι ο EastMed, μαζί με τον αγωγό Poseidon, είναι το πιο ώριμο έργο στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς βρίσκεται πλέον στην τελική φάση σχεδιασμού και θα επιτύχει την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας το 2027, ενώ θα συνδέσει άμεσα την Ευρώπη με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας επίσης ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή αυτή.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IGI Poseidon τόνισε ότι η επικαιροποίηση της σκοπιμότητας και της ωριμότητας του Αγωγού Eastmed είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς αναδεικνύει τον EastMed ως έργο-κλειδί για τη διαφοροποίηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, συνδέοντας τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου. Με το καλό!
Το μεγάλο "μπαμ" της Protergia
Οι αλλαγές στην ενεργειακή μετάβαση είναι ραγδαίες και επιταχύνονται λόγω του νέου τείχους που θα υψωθεί τις επόμενες δεκαετίες ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία.
Το νέο περιβάλλον "καλεί" όλες τις ενεργειακές εταιρείες να προσαρμόσουν αναλόγως τη στρατηγική και τους στόχους τους, "τρέχοντας" τις εξελίξεις και δημιουργώντας μια πραγματική επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται καθημερινά νέες πρωτοβουλίες από εταιρείες παγκοσμίως, ενώ μέσα στις εξελίξεις και μάλιστα σε περίοπτη θέση, βρίσκονται και οι Ελληνικές επιχειρήσεις.
Στην πρωτοπορία των εξελίξεων στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θέλει να βρίσκεται συνεχώς και η Protergia του Ομίλου Mytilineos. Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα "Protergia Sun Save", το οποίο, με τη δύναμη του ήλιου προσφέρει οικονομική και ενεργειακή αυτονομία. Η εταιρεία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου δείχνει τον δρόμο για το μέλλον της ενέργειας με υπηρεσίες,, προγράμματα και εργαλεία πιο φιλικά και «πράσινα», ειδικά σχεδιασμένα για τον σύγχρονο πολίτη.
Μέσω των εξειδικευμένων ενεργειακών συμβούλων της Protergia, η εγκατάσταση γίνεται με απλό και προσιτό τρόπο. Αρχικά γίνεται η εγκατάσταση του φωτοβολταίκού συστήματος στο σπίτι ή την επιχείρηση, στη συνέχεια γίνεται η αποθήκευση της ενέργειας, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται σε περιόδους αιχμής, οπότε αποφεύγεται η χρήση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Μάλιστα, η χρήση της παραγόμενης ενέργειας μπορεί να γίνει όταν υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης! Με αυτόν τον τρόπο, η Protergia δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τα συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης, να επιτρέπουν στους καταναλωτές της δημιουργία ενός «έξυπνο» και πιο ενεργειακά αυτόνομου σπιτιού. Μάλιστα, ο καταναλωτής θα μπορεί να ελέγχει την ενέργεια που παράγει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και του κινητού τηλεφώνου. Η ανακοίνωση του νέου επαναστατικού προϊόντος έτυχε μεγάλης αποδοχής από την αγορά και είναι σίγουρο ότι θα εντείνει την κινητικότητα στον ενεργειακό κλάδο, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και λειτουργώντας υπέρ των καταναλωτών.